Sala de festivităţi a cotidianului de limbă maghiară Szabadság a găzduit joi o expoziţie de excepţie, care a adus în faţa publicului portretele – însoţite de citate relevante, în limbile maghiară şi română – ale unor înalte feţe bisericeşti care au salvat de la deportare evrei din Ungaria şi Ardealul de Nord, dar şi din alte ţări europene. Evenimentul s-a desfăşurat în contextul celebrării a 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, iar piesele aduse la Cluj-Napoca reprezintă o mică parte a celor existente la Muzeul Memorial al Holocaustului din Budapesta. În acest sens au fost susţinute comunicări de către jurnalistul Zoltán Tíbori Szabó şi profesorul Győrgy Haraszti, cercetător la Muzeul Memorial al Holocaustului din Budapesta.
Episcopul care a avut îndrăzneala de a-l înfrunta pe Hitler
Discursul jurnalistului Zoltán Tíbori Szabó s-a axat pe prezentarea personalităţii şi a luărilor de cuvânt pro-evreieşti ale episcopului romano-catolic Márton Áron, care au avut darul să-l propulseze ca pe un curajos protestatar, într-o perioadă în care aproape nimeni nu îndrăznea să i se opună deschis lui Adolf Hitler. Explică jurnalistul: “ Episcopul, din momentul începerii deportărilor evreilor, a fost singura faţă bisericească din Ungaria care a scris epistole vehemente autorităţilor maghiare ale timpului, cerând oprirea acelui curs antievreiesc, iar renumit este discursul său ţinut în Biserica Sf. Mihail, la data de 18 mai 1944.”
„Avem sarcina să-i facem pe oameni să conştientizeze Holocaustul!”
La răndul său, reputatul profesor Győrgy Haraszti a descris activitatea Muzeului Memorial al Holocaustului de la Budapesta, subliniind următorul aspect: „Avem obligaţia morală ca în Ungaria şi-n lume să-i facem cât mai bine pe oameni să conştientizeze Holocaustul, asta pentru ca în diferitele straturi de etnici care convieţuiesc împreună să arătăm lumii toate gesturile şi aspectele umane ale victimelor – dar şi ale salvatorilor evreilor din lagărele de concentrare naziste. Ce am adus astăzi la Cluj sunt doar câteva secvenţe dintr-un vast muzeu în care sunt prezentate personalităţile unor preoţi salvatori şi în acest context capătă relevanţă de asemenea personalitatea episcopului Márton Áron, un om exemplar, de etnie maghiară dar şi cetăţean român.”