AMERICA LATINĂ ameninţată de o EPIDEMIE DE CANCER

 

Cercetătorii avertizează într-un raport publicat în ediţia de vineri a revistei The Lancet Oncology – America Latină se va confrunta cu o epidemie de cancer, dacă guvernele nu acţionează rapid în vederea ameliorării sistemelor de sănătate şi îngrijirii săracilor.

Conform raportului, lansat în cadrul conferinţei Grupului latino-american de Cooperare în Oncologie (LACOG), la Sao Paulo, în regiune se înregistrează 13 decese la 22 de cazuri de cancer, în comparaţie cu 13 decese la 37 de cazuri în Statele Unite şi 13 decese la 30 de cazuri în Europa, scrie Mediafax

Raporul sublinia: “Cercetătorii apreciază că, până în 2030, 1,7 milioane de cazuri de cancer vor fi diagnosticate în America Latină şi Caraibi şi că se vor înregistra peste un milion de decese cauzate de cancer anual”.

În prezent, boala în regiune reprezintă pierderi de patru milioane de dolari pe an, datorită costului scump al tratamentului, a impactului în economie şi morţilor premature.

„Cancere sunt bolile persoanelor care îmbătrânesc, în contextul în care cercetătorii calculează că, în 2020, vor exista peste 100 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani în America Latină”, precizează studiul.

Prin încurajarea oamenilor să înceteze să fumeze, să consume alcool, să se alimenteze în mod sănătos şi să facă exerciţii fizice, Guvernul ar putea reduce rata cancerului cu un cost relativ scăzut.

Ionela Romaniuc