Transilvania de Nord, doar pe locul trei la parcuri industriale

Suprafața celor 76 de parcuri industriale din România se ridică la 3.085 ha. Sunt 1.056 de operatori economici în aceste parcuri de pe teritoriul național, cu 56.000 de salariați, menționează raportul anual al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

La jumătatea anului trecut erau funcționale în Regiunea Nord-Vest parcurile industriale Tetarom I-IV, Turda I-II, Câmpia Turzii, Dej și Stonextract (județul Cluj), Oradea Eurobusiness I-III (Bihor), Jibou (Sălaj), Bistrița Sud (Bistrița-Năsăud), Schwaben Petrești (Satu Mare).

Transilvania Echipamente și Tehnologii Avansate produse în România (Tetarom) I a fost primul parc industrial creat de Consiliul Județean Cluj, în municipiul Cluj-Napoca. Cele trei obiective create până acum de CJ sunt Tetarom I  (32 ha, 1.440 de angajați, investiții de 46 de milioane de euro), Tetarom II (12 ha, 2.120 angajați, 83 de milioane de euro), Tetarom III – la Jucu (154 ha, 2.100 angajați, 176 de milioane de euro).

Anul trecut nouă asemenea obiective din România au primit acest titlu. Au fost înființate parcuri industriale la Oradea, Tileagd (județul Bihor), Călan (Hunedoara), Săcele (Brașov), Sfântu Gheorghe (Covasna), Giarmata, Sânandrei (Timiș), Siret (Suceava). Cele mai multe asemenea parcuri sunt comasate în Regiunile Sud (22), Centru (17) și Nord-Vest (16). Mai slab stau la acest capitol Regiunile București și Sud (câte 2), Nord-Est (5), Sud-Vest și Vest (câte 6).

Parcurile industriale sunt instrumente de dezvoltare locală cu rolul de a atrage investiții și de a crea locuri de muncă, iar îmbunătățirea calității vieții comunităților locale și scăderea sărăciei au fost obiective urmărite la nivelul MDRAP inclusiv prin procesul de emitere a titlului de parc industrial.

Titlul de parc industrial reprezintă ajutor de stat și conferă administratorului şi rezidenţilor scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului, scutire de la plata impozitului pe terenuri, clădiri, taxe locale pentru certificate de urbanism, autorizații de construire sau de desființare de construcții.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii