Tinerii IT-şti clujeni vor să revoluţioneze educaţia, sănătatea şi agricultura

Innovation Labs Cluj, programul de mentorat și dezvoltare pentru tinerii pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat, și-a desemnat finaliștii în cadrul evenimentului Demo Day, desfășurat la Impact Hub.

DeliverMe, BeeByte, eyeSight, SoftSchool, AudioChallenge, WhiteRCPT şi Agatron sunt echipele care au convins juriul și publicul cu produsele lor și vor participa pe 22 mai la evenimentul Demo Day din capitală, alături de finaliștii din București, Iași, Sibiu, Timișoara și Alba Iulia.

Innovation Labs este un accelerator ancorat în universități românești de prestigiu din București, Cluj, Iași, Sibiu, Timișoara și Alba Iulia, care adaugă educației tehnice IT&C dimensiunea dezvoltării de produs. Pe parcursul programului, tinerii au împărtășit experiențele unor antreprenori sau oameni de business de succes, explorând ecosistemul antreprenorial românesc.

Lor li s-au oferit tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului. La Demo Day Cluj au fost prezente echipele selectate în cadrul primei etape de selecție din acest program, respectiv hackathon-ul desfășurat în 11-12 martie.

Echipele selectate au rămas să lucreze și peste noapte la realizarea unui prototip viabil și persuasiv, prezentat în a doua zi. Juriul a avut misiunea de a selecta cele mai credibile idei de produs, alegând echipele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat și dezvoltare a prototipului inițial către un produs cu aplicații reale în piață.

Grafice în timp real cu evoluţia elevului

Pentru direcția Smart City, echipa Softschool oferă o soluție de management educațional care conectează elevii, autoritățile, părinții și angajatorii și răspunde nevoilor lor specifice de informare și comunicare. Platforma este structurată în patru module principale destinate activităților specifice instituțiilor de învățământ.

Principalele servicii oferite pentru părinți sunt orarul elevilor, posibilitatea vizualizării online a notelor și a absențelor, notificări prin e-mail și prin SMS cu situația școlară, grafice cu evoluția elevului, notificări în timp real către părinți. Pentru cadrele didactice, serviciile oferite includ un generator de orar școlar, rapoarte școlare pentru uz intern sau pentru inspectorat, situații în timp real.

Albine monitorizate pe calculator

Pentru direcția agricultură, echipa BeeByte aduce tehnologia în apicultură, oferind soluții hardware și software pentru monitorizarea stupilor și a condițiilor de mediu. Aplicația ajută apicultorii să colecteze date, să le analizeze și să comunice între ei pentru optimizarea activitatăţii şi prevenirea problemelor. Ea se adresează mai ales fermelor apicole foarte mari și dă posibilitatea managerilor de stupină să acționeze proactiv.

Nu există pe piață o altă soluție care să integreze toate funcționalitățile pe care le oferă aplicația, iar un alt avantaj competitiv îl reprezintă gradul foarte ridicat de accesibilitate al interfeței cu utilizatorul. Produsul pentru stupine medii și mijlocii este în stadiu finalizat, iar cel pentru stupine mari, în curs de dezvoltare.

Strabismul, tratat prin jocuri

Pe linia sănătate, EyeSight aduce o soluție inovativă pentru tratamentul ambliopiei și al strabismului prin intermediul realității virtuale. În prezent, tratamentul acestei afecțiuni se face prin intermediul televizoarelor 3D și al unor sisteme de control a mișcării. Produsul propune o soluție mai interactivă și mai stimulantă, similară unei experiențe de gaming. Față de alte soluții, ocupă mai puțin spațiu, este prietenos cu copiii și scade numărul de efecte adverse ale tratamentelor actuale.

În martie, 450 de tineri s-au înscris în hackathoanele Innovation Labs, fiind alese la final 63 de idei de produse digitale pentru programul de mentorat. 117 echipe şi-au dezvoltat ideile în prototipuri cu ajutorul mentorilor, pe parcursul a 24 de ore. Cele mai convingătoare echipe au trecut în a doua etapă a programului Innovation Labs – perioada de mentorat și dezvoltare a prototipului inițial, evoluând spre un produs care să combine excelența tehnică și orientarea către nevoile reale ale utilizatorilor.

Timp de trei luni, până la Demo Day, echipele au participat la workshop-uri și întâlniri cu mentorii, specialiști în tehnologie și antreprenori de top, lucrând la dezvoltarea și rafinarea produselor lor. În cadrul semifinalelor din București vor urca pe scenă cele mai bune echipe dintre cele 63 selectate în programul de mentorat de trei luni, ca urmare a hackathoanelor din şase centre universitare.

După o primă rundă de demonstrații tehnice și prezentări de produs, 16 echipe vor intra în finală, urmând să fie alese echipele câștigătoare Innovation Labs 2017. Acesta este un program organizat de Tech Lounge, Simplon, Asociaţia Calemis, Fundația Comunitară Sibiu și Rosenc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii