Tehnologia atrage tinerii în noile clădiri de birouri

Mai multe clădiri de birouri din Cluj-Napoca au atras anul trecut atenţia chiriaşilor din domenii precum tehnologia informaţiei şi externalizarea de servicii, menţionează un raport al companiei de consultanţă imobiliară Esop.

„Companiile în care tehnologia are un cuvânt de spus şi angajează tineri din IT&C, outsourcing şi BPO sunt cele mai active pe piaţa birourilor şi continuă să se extindă, atât în Bucureşti, cât şi celelalte mari centre universitare, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Braşov. Piaţa birourilor este considerată, într-o anumită măsură, un barometru al evoluţiilor economice.

Ea ne comunică faptul că avem nevoie de o dezvoltare organică, la nivelul întregii ţări. Este modalitatea prin care se poate genera dezvoltare sustenabilă, implicând pentru companii o mai mare eficientă a costurilor şi câştig pentru populaţie, un număr mai mare de persoane beneficiind de avantajele economice şi de oportunităţi de creştere. Nu vorbim de un trend de câţiva ani, ci de o direcţie pe termen mediu şi lung”, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner la Esop.

Tehnologia în Cluj şi Bucureşti

În ţară, companii din domeniile IT&C şi outsourcing au ales clădiri noi de birouri precum OpenVille Timişoara, The Office Cluj, Palas Iaşi, Coresi Park Braşov şi Liberty Technology Park Cluj. În Bucureşti, cele mai multe companii din aceste domenii au preferat imobile aflate în proiecte noi, în curs de livrare sau în construcţie ca Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice, Orhideea Towers.

Oraşele din afara capitalei au atras o suprafaţă tranzacţionată aproape egală cu cea din Bucureşti, respectiv 60.000 mp faţă de 78.000 mp, în contextul dublării spaţiilor tranzacţionate în astfel de localităţi. Segmentul de spaţii de 3.000-5.000 mp a înregistrat cel mai mare volum de tranzacţionare (46.000 mp), adică 33% din total, celelalte segmente având ponderi de 15-18%.

52% din totalul spaţiilor de birouri închiriate anul trecut au fost tranzacţionate de companii din IT&C şi externalizări de servicii. 84 de companii din aceste domenii au realizat tranzacţii de închiriere de birouri noi la nivel naţional, dintre care aproape trei sferturi au ales capitala ţării. 20 de companii din sectoarele menţionate şi-au reînnoit contractele în spaţiile existente.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii