Scade cererea pentru cumpărarea de apartamente la Cluj

La Cluj-Napoca solicitările de locuințe sunt acum cu 7% mai reduse decât în urmă cu 12 luni, comparativ cu trimestrul anterior, însă interesul potențialilor cumpărători este cu 37% mai mare.

În primul trimestru din 2017, apartamentele din România s-au scumpit cu 4% față de nivelul atins în cele trei luni anterioare, relevă cel mai recent raport de piață realizat de platforma de analize dezvoltată de Imobiliare.ro.

Acesta este al doilea mare avans înregistrat în ultimii trei ani, fiind depășit doar de un salt de 4,2%, ce a avut loc în trimestrul IV din 2014. Ca evoluție a prețurilor, piața rezidențială autohtonă se înscrie pe un trend ascendent de 11 trimestre încoace (din a doua jumătate a anului 2014). De atunci, marja medie de creștere la nivel trimestrial a fost de 2,4%.

În momentul de față ne situăm la un nivel de preț similar cu cel consemnat în  2010. Deși semnificativ, ritmul actual de creștere a prețurilor se situează totuși considerabil sub cel caracteristic perioadei de boom a pieței autohtone. Spre comparație, în 2006-2008, locuințele se scumpeau, la modul general, cu peste 5% pe trimestru, ajungând chiar la 16% (în T1 2008) sau 13% (în T3 2006).

„Deși piața rezidențială evoluează rapid, iar prețurile continuă să crească, ne aflăm încă sub nivelurile anului 2008. În momentul de față, piața reușește să absoarbă majorarea susținută a prețurilor, dat fiind că cererea este ridicată în marile orașe, fiind stimulată de politica favorabilă de creditare a băncilor și de programul social al guvernului, Prima Casă”, subliniază Dorel Niță, coordonatorul departamentului de analize din cadrul Imobiliare.ro.

Tendința actuală de creștere a prețurilor poate fi explicată prin dinamica raportului cerere – ofertă. Pe de o parte, evoluția numărului de anunțuri de vânzare valabile în cele mai mari șase orașe ale țării relevă o tendință clară de diminuare a ofertei. La capitolul proprietăți nou-intrate pe piață, datele Imobiliare.ro arată un declin de 20% în primul trimestru din 2017 față de perioada similară a anului trecut.

În acest răstimp, cea mai mare scădere (27%) a avut loc în Constanța, iar cea mai mică (8%), în Iași. Ca proprietăți disponibile spre vânzare, tendința de diminuare este și mai accentuată, atingând o medie de 33%. Constanța se situează în fruntea clasamentului celor mai mari scăderi (cu un minus de 37%), fiind urmată de București, cu un recul de 35%. Cel mai mic declin (25%), a fost consemnat în Iași.

La capitolul cerere, datele pe primul trimestru al anului arată o creștere importantă față de perioada similară a anului trecut – în flagrantă opoziție, așadar, cu tendinţa ofertei. În cele șase mari orașe analizate, interesul pentru achiziția de locuințe s-a majorat cu 16% față de primele trei luni din 2016.

Cel mai semnificativ avans (de 38%) a avut loc în Brașov, iar cel mai mic în București (13%). Cluj-Napoca este singura excepție de la regulă: cererea de locuințe este cu 7% mai mică decât în urmă cu 12 luni, comparativ cu trimestrul anterior, însă interesul potențialilor cumpărători este cu 37% mai mare.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii