Sunteti aici:AdministrativRomânia şi-a redus deficitul bugetar cu un miliard de lei

România şi-a redus deficitul bugetar cu un miliard de lei

Publicat in data

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că încasările din contribuții de asigurări sociale au o ușoară creștere, deși au fost influențate de reducerea cu 5% a contribuțiilor angajatorilor, cît și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5% a cotei de contribuție către pilonul II de pensii. La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de 2014 la taxa pe utilizarea bunurilor (cu 4,8%), venituri nefiscale (cu 4,1%) și la impozite şi taxe pe proprietate (cu 1,5%). Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 17 miliarde de lei, cu 49,3% mai mari față de 2014.

De asemenea, în raport cu anul 2014, deficitul înregistrat în anul 2015 s-a redus de la 1,72% la 1,47% din PIB, ceea ce înseamnă 1,1 miliarde de lei. Veniturile bugetului general consolidat care s-au ridicat la 233,6 miliarde de lei – adică 33,1% din PIB – au fost cu 9% mai mari, în termeni nominali, faţă de 2014 și cu 1% ca pondere în PIB. În anul 2015 s-au înregistrat creșteri, față de 2014, la mai multe tipuri de încasări: încasările din impozit pe profit (cu 13%), impozitul pe venit (cu 12,4%), TVA (cu 12,3%), venituri nefiscale (cu 12%) și accize (cu 8%).

Au crescut cheltuielile pentru investiţii

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 243,9 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 8% față de anul precedent și cu 0,8 % ca pondere în PIB. Cheltuielile de personal au crescut cu 3,2% față de 2014, ca urmare a creșterilor salariale în administrația publică locală, precum și în sectorul de sănătate și în învățămînt. Cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au crescut faţă de anul precedent cu 62,4%. Faţă de 2014, s-a înregistrat reducerea cheltuielilor cu dobînzi cu 6,2%, din cauza scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 41,3 miliarde de lei, reprezentînd 5,9% din PIB, faţă de 32,7 miliarde de lei în anul 2014.

Creșterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, și în special în luna decembrie au fost în principal pentru investiții, atît a celor finanțate din fonduri europene, cît și din surse proprii și cu finanțare rambursabilă. Cheltuielile pentru investiții în decembrie au fost de 15,1 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană, 87,2 milioane de lei pentru proiecte cu finanțare rambursabilă și 8 miliarde de lei pentru cele finanțate din cheltuieli de capital.

Sprijin suplimentar acordat agricultorilor

Avînd în vedere că finele anului 2015 a reprezentat perioada de eligibilitate a plăților aferente proiectelor din cadrul financiar 2007 – 2013, s-au făcut eforturi în vederea asigurării fondurilor necesare acestora, astfel încît doar în luna decembrie s-au plătit aproximativ 9,1 miliarde de lei, în timp ce media lunară a fost de circa 1,5 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei au fost de natura investițiilor, restul fiind subvenții pentru agricultori și alte plăți în contul Uniunii Europene.

De asemenea, în luna decembrie, s-a majorat cu circa 40% suma alocată pentru sprijinul acordat agricultorilor la achiziționarea motorinei, alocîndu-se suplimentar suma de 106 milioane de lei. Creșterile cheltuielilor de personal în noiembrie și decembrie au fost determinate de plata, în avans, a tranșei a IV-a aferentă anului 2016 din titlurile executorii avînd ca obiect acordarea de drepturi salariale obținute în instanță de personalul din sectorul bugetar,precum şi de majorările salariale ale personalului din unitățile sanitare, începînd cu 1 octombrie 2015.

CM

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...