Mai mulţi producători de medicamente cu activitate în ţara noastră se revoltă împotriva taxei clawback impuse de către statul român. Roche România consideră drept inexplicabilă creşterea acesteia în primul trimestru al anului, alăturându-se astfel demersului început de Terapia Cluj.
Conducerea Roche îşi manifestă îngrijorarea cu privire la creşterea inexplicabilă a valorii taxei comparativ cu ultimul trimestru al anului 2016, până la 19,8% din valoarea medicamentelor decontate de autorități în primele trei luni ale anului. În această perioadă, piaţa medicamentelor care se eliberează cu prescripţie medicală în ţara noastră a scăzut cu 11%, conform studiilor de piaţă.
În România, industria farmaceutică susţine sistemul de sănătate, 1 din 5 pacienţi primind tratament datorită taxei clawback. Pentru a asigura corectitudinea datelor cu privire la clawback, Roche România solicită autorităţilor competente să întreprindă diligenţele necesare pentru a audita datele disponibile la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu sprijinul unei instituţii independente.
“Avem în vedere orice demers legal care ar putea fi necesar pentru a verifica acurateţea datelor, inclusiv posibile discuţii cu organele de anchetă competente. Dorim să ne asigurăm că datele pe baza cărora este calculată taxa clawback sunt corecte şi comunicate transparent”, a declarat Martine Draullette, General Manager al Roche România.
Taxa a fost introdusă în 2009, în contextul crizei economice, ca o măsură temporară pentru de a arăta solidaritate într-un moment dificil pentru economia României. Producătorii de medicamente acoperă deficitul de finanţare pentru consumul de medicamente.
Roche susţine introducerea unor alte mecanisme care să asigure distribuirea echitabilă a responsabilităţilor privind modul în care este finanţat consumul real de medicamente în România, ceea ce ar asigura transparenţă şi predictibilitate.
Având sediul central în Basel, Elveţia, Roche este prezentă în 100 țări, iar în 2016 avea 94.000 angajați. Anul trecut a investit 9,9 miliarde de franci elvețieni în cercetare și dezvoltare, raportând vânzări de 50,6 miliarde de franci elvețieni. Compania Genentech, din SUA, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al Chugai Pharmaceutical, din Japonia.
Clujul, cel mai mare oponent
Directorul general al Terapia, Dragoş Damian, preşedintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a fost primul care a luat poziţie împotriva taxei clawback, pe care o consideră drept principal obstacol în accesul pacienților la medicamente și una dintre cauzele scăderii investițiilor industriale din sector. APMGR anunța că din cauza clawback au dispărut 1.300 de medicamente din România, au fost disponibilizați 300 de angajați, iar țara noastră a ratat investiții de 50 de milioane de euro.
Organizația militează pentru creșterea accesului la medicamente cu prețuri accesibile în beneficiul pacienților și al sistemului de sănătate, informarea pacienților cu privire la medicamentele generice, crearea unui cadru de reglementare echitabil, îndepărtarea barierelor de acces pentru medicamentele generice din sistemul de sănătate, reluarea investițiilor operaționale și industriale în România, în condițiile în care mediul de afaceri devine mai previzibil și sustenabil.
Companiile membre ale APMGR au capacități de producție în București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Timișoara, unde se produc 1.500 de medicamente generice. Industria generică locală contribuie cu 1,5% la produsul intern brut, asigurând 8.000 de locuri de muncă.
APMGR reprezintă principalii producători de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Medical, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.