Sunteti aici:EconomicMinisterul Comunicațiilor va deveni următorul membru al Cluj IT Cluster

Ministerul Comunicațiilor va deveni următorul membru al Cluj IT Cluster

Publicat in data

Medicina digitală și administrația digitală au fost temele principale ale celei de-a patra ediții a Cluj Innovation Days, forum regional organizat de Cluj IT Cluster.

„Digitalizarea este unul dintre fenomenele majore ale momentului, iar de înțelegerea și implementarea ei corectă în domenii cheie precum medicina și administrația depind calitatea viitorului nostru și al copiilor noștri. Ne bucurăm să avem la Cluj Innovation Days specialiști atât de titrați, români și străini deopotrivă, împreună cu care să putem analiza direcțiile de dezvoltare și perspectivele României pe termen mediu și lung”, a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster, organizatorul Cluj Innovation Days.

Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, a anunțat că dorește să implice ministerul în Cluj IT Cluster, deoarece consideră că aici poate fi locul unde să se dezvolte următoarea mare companie inovativă a României.

cluster-it (Small)

”Am venit la Cluj Innovation Days să culeg idei pentru guvern. Mediul privat ne oferă informații importante și prin asemenea evenimente avem ocazia să găsim oportunități de dezvoltare și la nivelul administrației publice. E foarte greu pentru un stat să facă față schimbărilor tehnologice de unul singur, de aceea e nevoie de parteneriate cu companiile private din domeniu. Cred în forța companiilor mici, a start up-urilor pornite de la oameni inteligenți și dedicați, care au curajul să inoveze și care ajunge departe. Asemenea companii pot foarte bine să se dezvolte de la Cluj. De aceea, suntem gata să participăm în cluster – noi, ca guvern, ca minister, ca organizații publice. Să ne implicăm și să împărțim resursele cu asemenea clustere ”, a declarat Marius Bostan.

Ministrul a dezvăluit faptul că el crede că inovarea este șansa României să ajungă din urmă țările dezvoltate.

”Mă bazez pe faptele istorice. Marile companii, marii miliardari au plecat de la o idee care a răsturnat lumea. De ce acel lucru nu ar putea fi și în România? Din cauza digitalizării avem acum această șansă. O idee bună se poate globaliza ușor. Dacă o idee este bună, are potențial și are plus-valoare poate să devină un succes. Oamenii care au idei și unovează sunt cei vinovați de dezvoltarea economică, de plus valoarea care se aduce la economie. Din păcate uneori banii produși de acești oameni ajung să fie cheltuiți în domenii unde nu mai produc valoare. Cred că România are șansa prin inovare să scurteze distanța față de plutonul fruntaș al țărilor foarte dezvoltate. România are această capabilitate, fiidn pe un tend ascendent economic. Inovația și sistemul antreprenorial, zona de hightech este definitorie în această strategie de a ajunge din urmă plutonul țărilor dezvoltate. Cred că legătura se poate face ușor între românii inteligenți din afară și românii care lucrează în țară, deoarece în domeniul cercetării, inovării, dezvoltării, granițele sunt mai mici deoarece avem posibilitatea să comunicăm”; a declarat Marius Bostan

Primarul Emil Boc a dezvăluit modul în care tehnologia a ptruns în administrația locală din Cluj-Napoca.

”Clujul poate fi un exemplu de urmat în România. Am realizat deja o serie de proiecte având la bază noile tehnologii și suntem determinați să mergem mai departe cu noi inițiative care să aducă plus-valoare cetățenilor. Dintre proiectele implementate amintesc posibilitatea de plată online a taxelor și impozitelor (până la intrarea în vigoare a noului Cod fiscal am oferit inclusiv posibilitatea de utilizare a unor coduri QR pentru a eficientiza acestor proceduri), programare online a căsătoriilor, circuitul integrat al documentelor și posibilitatea de urmărire online a tuturor cererilor (cetățenii pot să vadă în orice moment la ce funcționar se află în procesare solicitarea depusă), sistemul de ticketing, ClujBike, puncte de acces wireless gratuit în zona centrală a orașului. În ceea ce privește proiectele pe care le avem în vedere pentru mai departe menționez extinderea posibilităților de plată online (să includem și taxele de urbanism și altele), extinderea sistemelor de plată prin SMS, aplicații inteligente care să poată arăta, spre exemplu, numărul de locuri de parcare disponibil într-un parking, platforma online pentru comunicarea facilă și eficientă a sesizărilor și răspunsurilor, după modelul altor orașe”, a decarat Emil Boc.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţatǎ în octombrie 2012. Numără în prezent 48 de membri: 36 de companii de IT cu peste 4.000 de angajați și cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator.

Misiunea Cluj IT este ca până în 2018 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est. Clusterul urmărește ca marea majoritate a membrilor săi să devină și să se mențină competitivi atât pe piața românească, cât și pe piețele internaționale.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...