Sunteti aici:AdministrativEmil Boc scapă basma curată. Cartierul Tineretului, din nou la start. Sunt așteptați investitorii

Emil Boc scapă basma curată. Cartierul Tineretului, din nou la start. Sunt așteptați investitorii

Publicat in data

Proiectul imobiliar, Cartierul Tineretului Cluj, devine din nou subiect de actualitate. Acesta este un proiect a cărui bază a fost pusă încă din 2005, dar din care nu s-a realizat nimic timp de zece ani.

Ultimii ani au fost marcați de procese, certuri și decizii ale instanțelor de judecată și mai puțin de ridicarea propiu-zisă a locuințelor.

Proiectul a redevenit subiect de actualitate după ce Primăria a obținut o victorie importantă în instanță. Câștigarea acestui proiect era de mare importanță pentru municipalitatea clujeană. În cazul unui eșec, Primăria ar fi pierdut 100 de hectare de teren din totalul de 203 hectare aferent realizării proiectului. Polus Real Estate ceruse dizolvarea societății și împărțirea patrimoniul, ori patrimoniul era reprezentat tocmai de terenul Primăriei.

O decizie a instanței favorabilă Primăriei Cluj-Napoca îl salvează pe Emil Boc

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, miercuri 27 ianuarie 2016, în dosarul privind dizolvarea societății Cartierul Tineretului Cluj SRL, înființată în anul 2007 cu scopul de a dezvolta un amplu proiect imobiliar prin asocierea realizată între Consiliul Local Cluj-Napoca și Polus Real Estate SRL în calitate de investitor privat.

Instanța a admis recursurile formulate de Cartierul Tineretului Cluj si Consiliului Local Cluj-Napoca împotriva hotărârilor din apel și fond și a respins cererea de dizolvare înaintată de Polus Real Estate SRL. Hotărârea este irevocabilă.

Succesul în acest dosar este foarte important pentru Municipiul Cluj-Napoca, anunță casa de avocatură, întrucât paralizează încercarea investitorului privat Polus Real Estate SRL de dizolvare a societății și lichidare a patrimoniului prin împărțirea acestuia între asociați. Întâi, Consiliul Local a adus în patrimoniul acestei societăți un teren cu o suprafață de 203 ha, în scopul construirii unui complex rezidențial, lucru agreat contractual cu investitorul. Odată cu dizolvarea societății Cartierul Tineretului, exista însă riscul ca autoritatea locală să piardă o parte importantă din acest teren, ca urmare a operațiunilor de lichidare.

tineretului-11 (Small)

Emil Boc și Arpad Paszkany își dau mâna pentru un vis: primul proiect imobiliar realizat în parteneriat public-privat

În 4 aprilie 2006, în plin boom imobiliar, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat înfiinţarea unei societăţi comerciale în regim public-privat, cu participarea Primăriei Cluj-Napoca şi alături Polus Real Estate (reprezentând un grup de câteva firme) în vederea construirii unui cartier de locuinţe. Primarul a propus, consiliul a aprobat! Clujul primea 51%, iar grupul ”generosului” Arpad Paszkany, 49%. Clujul punea 203 hectare şi contravaloarea expertizei tehnico-valorice a terenului. Paszkany – echivalentul în lei a 49% din procentele societăţii. Adică valoarea construcţiilor şi infrastructurii. Restul era deținut de investitorii Polus Real Estate.

Boc și Paszkany se asociau atunci pentru construirea unui nou cartier, dar și a 384 de locuințe sociale. Contractul de societate şi statutul au fost semnate în 29.11.2006. Boc şi Paszkany devin ”parteneri”, fiecare reprezentând pe altcineva şi cu alte interese. Firma grupului Paszkany se obliga să livreze Consiliului Local 384 de locuinţe sociale. O lovitură imobiliară, nu altceva, având la bază un contract pe 5 ani.

Cartierul Tineretului n-a început niciodată. Prima problemă a venit de la scandalul între acţionarii lui Polus Real Estate. Arpad Paszkany, acţionar minoritar în afacerea imobiliară, a încercat să-i elimine pe ceilalţi acţionari din Polus Real Estate, adică firmele din grupul maghiar al lui Sandor Demjan. În timpul disputelor şi al modificărilor de acte, pe păşunea de lângă Cluj nu s-a întâmplat absolut nimic.

parc_fotovoltaic_ialomita
parc_fotovoltaic_ialomita

Vine criza economică și proiectul imobiliar devine parc fotovoltaic

În 2010, în mandatului Sorin Apostu, investitorii Polus Real Estate au propus reconversia proiectului din cartier de locuințe în parc fotovoltaic. Propunerea acestora a fost acceptată și votată în Consiliul local. Printre motivele invocate de investitorii de la Polus Real Estate privind transformarea cartierului în parc energetic stă atît criza economică, cît şi prăbuşirea bruscă a pieţei imobiliare şi „îngheţarea pieţei bancare pentru creditele acordate pentru finanţare”.

Propunerea pentru realizarea unui parc fotovoltaic a venit din partea unor investitori americani, partenerii celor de la Polus Real Estate, şi anume WWS Energy Development LLC, împreună cu Green Energy Holding LLC.

Imediat după aprobarea în Consiliul local a reconversiei Cartierului Tineretului în Parc foto-voltaic, unul dintre partenerii firmei Polus Real Estate a cerut anularea în instanţă a hotărârilor deliberativului local privind reconversia proiectului şi dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului.

În 2014 reconversia proiectului Cartierul Tineretului în Parc fotovoltaic a fost blocată definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureș. Instanţa a anulat definitiv şi irevocabil hotărârea AGA nr. 3/5 iulie 2011 a SC Cartierul Tineretului Cluj SRL, prin care cota-parte de 49% deţinută de Polus Real Estate era cesionată cu titlu gratuit către SC Green Energy Napoca SRL, companie controlată de Pászkány Árpád.

”Nu putem decât să respectăm deciziile instanțelor de judecată. E un conflict acolo între asociați. respectăm deciziile și se poate continua proiectul Cartierului Tineretului. După ce se închieie toate procedurile judiciare putem să avem discuții. Noi nu avem nici o problemă să continuăm proiectul. Pe fondul crizei imobliare, în 2010 s-a decis să se transforme în Parc fotovoltaic. Dacă acum instanța a decis să se continuie proiectul imobiliar din punctul nostru de vedere este foarte bine”, era declarația lui Emil Boc.

harta_mare (Small)

Cartierul Tineretului primește iar undă verde. De unde vor sări investitorii?

Procesul pentru dizolvarea societății Cartierul Tineretului a continuat deorece Tribunalul Specializat și Curtea de Apel Cluj au decis în favoarea dizolvării. Decizia definitivă a fost luată însă de ICCJ, cea care a dat câștig de cauză Primăriei.

Respingerea irevocabilă a cererii de dizolvare a Cartierul Tineretului Cluj vine dupa aproximativ 7 ani de la încetarea finanțării proiectului imobiliar și dupa 4 ani de la demararea litigiului de către Polus Real Estate SRL.

În prezent, societatea Cartierul Tineretului Cluj, în care Consiliul Local este asociat majoritar, iși poate continua existența și scopul pentru care a fost creată, proiectul imobiliar putând fi relansat și finalizat de Consiliul Local Cluj-Napoca, atunci când se va identifica o altă sursă de finanțare, respectiv unul sau mai mulți investitori privați.

Proiectul ce urma să se deruleze pe cele 203 hectare identificate în zona Bulevardul Muncii-Pădurea Someşeni de la marginea oraşului Cluj-Napoca, era primul proiect imobiliar desfășurat în parteneriat public-privat. La acea vreme totul suna foarte bine. Primăria venea cu terenul, investitorul urma să contruiască blocurile dintre care 384 de locuințe sociale reveneau Primăriei.

Din păcate pentru toate părțile implicate a venit criza finanaciară iar un proiect de o asemenea anvergură a fost inevitabil afectat. Legal, Primăria poate acum să reia proiectul, în condițiile în care va reuși să găsească un alt investitor interesat de acest proiect.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Advertorial PNL

Ref. la: Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan: Votul pentru PNL la alegerile parlamentare,...

Candidații PNL Cluj la Parlament susțin viziunea de revenire a creşterii economice peste 3% din Programul de Guvernare PNL 2025-2028

Candidații PNL Cluj la Senat și Camera Deputaților susțin măsurile economice din Programul de...

Românii plătesc printre cele mai scumpe gaze naturale

Românii plătesc astăzi printre cele mai scumpe gaze naturale din Europa. Dar puțină lume...

Alte articole

Advertorial PNL

Ref. la: Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan: Votul pentru PNL la alegerile parlamentare,...

Candidații PNL Cluj la Parlament susțin viziunea de revenire a creşterii economice peste 3% din Programul de Guvernare PNL 2025-2028

Candidații PNL Cluj la Senat și Camera Deputaților susțin măsurile economice din Programul de...