Clujul, magnet pentru industria mobilierului

Mai multe reţele de desfacere şi producţie, printre care Toro Design sau ClassIN şi-au anunţat prezenţa la Cluj. După deschiderea de show-room-uri, care fac doar activitate de prezentare şi de comercializare, investitorii vor acum să se axeze şi pe unităţi locale de producţie.

Reţeaua Toro Design va avea un showroom aici. În acest caz Bucureştiul va acţiona ca hub de producţie, iar Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara vor dispune de unităţi de prezentare. Investiţia în centrul din capitală se ridică la 0,5 milioane de euro, crearea celorlalte show-room-uri presupune câteva milioane de euro, iar vânzările pentru primul an de funcţionare a reţelei de magazine de prezentare sunt estimate la 1 milion de euro, a precizat Tolga Oran, unicul acţionar al Toro Design.

Pe viitor va fi mutată în România şi o parte din producţie. Acesta este un brand de mobilier creat pentru ţările din Europa Centrală şi Balcani, ce reuneşte designeri şi producători din Turcia, România, Iran, Coreea de Sud şi state europene. Showroom-ul din Bucureşti va avea rolul de hub şi sediu central pentru întreaga regiune şi este primul din cele care urmează să fie deschise şi în alte oraşe din ţară. Pe lângă mobilier şi accesorii, sub noul brand vor fi create colecţii de mobilă, inspirate de aşteptările clienţilor şi ale pieţei, în stilurile neoclasic, baroc şi oriental.

Show-room la Cluj, fabrică în Floreşti

Genoveva Hossu și Camelia Șucu au anunțat că vor activa o rețea de cinci unități în Cluj şi Bucureşti. Acestea vor avea denumirile ClassIN, Natuzzi Italia și Natuzzi Editions și vor găzdui colecții de mobilier și accesorii de interior. Noile showroomuri vor include produse destinate amenajărilor interioare, consultanță, soluții la cheie și servicii 3D (randări, tururi virtuale, realitate augmentată), iar cele Natuzzi se vor axa exclusiv pe colecțiile producătorului italian de mobilă.

“Bugetul disponibil, nevoia de produse premium și exclusivitate sau accentul primordial pe funcționalitate și confort sunt aspecte care ne dictează adesea tuturor nevoia de consum. Am mizat pe un mix de branduri, majoritatea de renume mondial, destinate atât consumatorilor de lux, cât și celor orientați spre produsul de calitate la prețuri accesibile”, a declarat Hossu. Cele două antreprenoare negociază preluarea unei unităţi de producţie a mobilei în Floreşti. Genoveva Hossu, fondatoarea showroomului de decoraţiuni Ingeno Cluj, şi Camelia Şucu, investitoare în industria mobilei şi în comerţ, au devenit asociate din 2015.

Marii producători de mobilă din Cluj au generat în 2015 o cifră de afaceri de 106 milioane de euro, profituri de 4,5 milioane de euro şi aveau 1.350 de angajaţi, conform statisticilor agenţiei FinancialTrends. Clasamentele sunt grupate în fabricarea de mobilă pentru birouri şi magazine, fabricarea de mobilă pentru bucătării, fabricarea de mobilă. Societăţile din judeţ cuprinse în aceste clasamente sunt Ecolor Jucu, Sortilemn Gherla, Italmob Bonţida, Amemob, Carbon Investments şi Tirel Impex, toate din Cluj-Napoca. Topul anual FinancialTrends analizează evoluţia primilor 100 de producători de mobilă din ţară.

 

Producătorii locali îşi strâng rândurile

Mai mulţi producători clujeni s-au asociat în cadrul Clusterului Mobilier Transilvan (CMT) care a stabilit un parteneriat cu două organizaţii similare din Ungaria. Proiectul susține crearea unui mobilier al viitorului, în care masa lemnoasă să fie parțial înlocuită cu alte materiale dezvoltate în laborator, mai durabile şi cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Bazele asocierii au fost puse în 2012, semnatare fiind mai multe firme din regiune. CMT a contractat o finanțare nerambursabilă de 6,5 milioane de euro pentru un pachet integrat de proiecte.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii