Scad chiriile la locuinţele ANL

Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuințe ANL vor fi diminuate și calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie.

Acest aspect este reglementat la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE),  prin hotărârea de Guvern prin care au fost actualizate normele metodologice privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), intrată în vigoare din 12 mai.

Modificările au fost aduse pentru a asigura protecția socială a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea  chiriei: maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, dacă acesta este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară; maximum 20% din venitul mediu brut pe membru de familie, dacă acesta este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depășește 100% salariul minim brut pe țară garantat în plată; maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă acesta depășește 100% din salariul minim brut pe ţară, dar sub 5.000 lei.

Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuințe ANL are loc în condițiile în care cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii se diminuează de la 1,11% la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei; coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti; coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.

Prin actul normativ se ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016. În normele metodologice actualizate se regăsește un model de calcul al chiriei, atât pentru tinerii sub 35 de ani, cât și pentru cei peste 35 de ani.

Chiria va fi mai accesibila în locuinţele ANL

Chiria astfel calculată se actualizează anual, în funcție de rata inflației și de veniturile membrilor familiei chiriașilor. Pentru 2017, administrațiile locale ce administrează astfel de locuințe destinate închirierii trebuie să actualizeze chiria și să comunice ANL, în 60 de zile, o situație detaliată cu privire la chiriile defalcate pe tipuri de apartamente, vârsta chiriașilor și data scadentă a plății chiriei.

Pragul minim al chiriilor va scădea cu 50% faţă de nivelul de până acum. Dacă până în 12 mai chiriaşii unei garsoniere ANL plăteau cel puţin 170 de lei, în noua variantă achită cel puţin 85 de lei. Chiriaşii care locuiesc în apartamente cu două camere, care plăteau minim 237 lei, după noile calcule achită cel puţin 120 de lei. În cazul celor care au închiriat trei camere în blocurile ANL, de la 300 de lei cât trebuiau să plătească până acum, chiria se reduce la minim 150 de lei.

Programul se adresează tinerilor

Programul de construire de locuințe pentru tineri, destinate închirierii este principalul program implementat de ANL şi se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL și destinate închirierii, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii