Sunteti aici:EconomicCe este Marea Resetare. Planul Forumului Economic Mondial pentru ”resetarea” lumii va fi prezentat în ianuarie 2021, la obișnuita întâlnire de la Davos.

Ce este Marea Resetare. Planul Forumului Economic Mondial pentru ”resetarea” lumii va fi prezentat în ianuarie 2021, la obișnuita întâlnire de la Davos.

Publicat in data

La începutul lunii iunie, când actualitatea era dominată de protestele Black Lives Matter din SUA, secretarul general ONU, oficiali ai FMI, fostul vicepreședinte american Al Gore, prințul Charles, lideri sindicali și reprezentanți ai marilor companii (Microsoft, BP și altele) s-au întâlnit la Forumul Economic Mondial pentru a face un apel la Marea Resetare – The Great Reset a capitalismului și a economiei globale. Planul Forumului Economic Mondial pentru ”resetarea” lumii va fi prezentat în ianuarie 2021, la obișnuita întâlnire de la Davos.

Ce este Marea Resetare

Participanții la întâlnirea din iunie au arătat că propunerea acestei ”mari resetări” a fost posibilă datorită crizei produse de noul coronavirus. Într-un articol publicat ulterior pe site-ul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, fondatorul FEM, a scris: ”Toate țările, de la SUA până la China, trebuie să participe, toate industriile, de la petrol și gaze până la tech, trebuie transformate. Pe scurt, avem nevoie de o mare resetare a capitalismului”.

Toate aspectele societăților și economiilor noastre” trebuie să fie ”restructurate”. ”Lumea trebuie să acționeze împreună și să restructureze rapid toate aspectele societăților noastre și ale economiilor, de la educație la contracte sociale și condiții de munca.

” Marea Resetare este o recunoaștere a faptului că trebuie să construim societăți și economii mai echitabile, mai incluzive, care să fie mai rezistente în fața pandemiilor și schimbărilor climatice”, a spus secretarul general ONU, portughezul Antonio Guterres.

”Criza climatică este o oportunitate să… reducem rata mortalității pandemiei. Deci este timpul pentru o resetare prin care să abordăm o mulțime de provocări”, a spus Al Gore, vicepreședintele american devenit activist climatic.

”Avem ocazia să obținem ceva bun din această criză – șocul ei fără precedent i-ar putea face pe oameni mai receptivi la marile viziuni ale schimbării”, a spus Prințul Charles, adăugând apoi că ”este o oportunitate pe care nu am avut-o și nu o vom mai avea”.

Așa cum a fost prezentata Marea Resetare la Forumul Economic Mondial, este limpede că virusul SarsCov-2 nu este marea amenințare, ci un catalizator al schimbării. ”Vi-i puteți imagina pe Bill Clinton sau pe George W. Bush tipărind trilioane de dolari și trimițând milioane de dolari prin poștă unor oameni care nu și-au pierdut locul de muncă? Ar fi fost ceva de neînchipuit în urmă cu câteva decenii. Astăzi, această politică este susținută în America de ambele mari partide”, scrie, pentru The Hill, Justin Haskins, director al Institutului HeartlandHaskins.

Cum ar putea fi convinsă lumea, în special lumea occidentală, că societatea și economia trebuie schimbate radical? ”Cum criza covid19 nu va fi una perenă mai mult ca sigur, răspunsul identificat de participantii la FEM este o altă ”criză” care va cere intervenția masivă a guvernelor – schimbarea climatică”, scrie Justin Haskins. De altfel, la reuniunea FEM au fost invitați și membri ai Comunității Global Shapers, tineri activiști din 400 de orașe ale lumii, implicați în ”grevele climatice” din 2019, ajutați financiar de Al Gore, printre alții.

Marea resetare se învârte în jurul unei adevărate ”revoluții verzi”. Marea resetare ar însemna crearea unor economii verzi, sustenabile, echitabile, prin programe guvernamentale masive precum Green New Deal susținut de progresiștii americani din Partidul Democrat sau prin Pactul Verde European deja asumat de actuala Comisie Europeană.

Marea schimbare de ”narațiune”

Există însă și critici ai acestei ”mari resetări”, iar ei susțin că societăților aflate în criză le sunt deseori prezentate false soluții, cu consecințe mai grave decât boala pe care încercau să o vindece. Apelul la ”marea resetare” prin intermediul unui New Deal face trimitere implicită la programul New Deal al președintelui Franklin Delano Roosevelt, cu care nu are nimic în comun.

Mai degrabă, ”marea resetare” este o încercare de a reacționa la o tendință vizibilă în China și Federația Rusă. În fața unui nou război rece ce stă să înceapă, președintele Chinei și-a asigurat, teoretic, președinția pe viață, în urma modificărilor legislative din urmă cu un an. La începutul acestei luni, în urma unui referendum ce a ținut o săptămână pentru a aduna un număr cât mai mare de voturi, a fost modificată Constituția Federației Ruse, iar Vladimir Putin și-a asigurat și el puterea pentru cel puțin încă două noi mandate. Cei doi rivali ai Occidentului par eternizați la putere, stăpâni pe o economie ce o concurează pe cea a SUA, respectiv pe un arsenal nuclear ce îl concurează pe cel american.

Într-o ordine democratică, este mult mai dificilă strângerea rândurilor pentru o nouă confruntare, în special pe tărâm economic, în care în linia întâi se vor afla chiar simplii cetățeni, stilul lor de viață, obiceiurile de consum, toate afectate și de o nouă revoluție industrială, cea de a patra, si ea teoretizată la FEM de la Davos. Într-o ordine democratică, este mult mai dificilă obținerea unui control guvernamental sporit asupra societății. O asemenea mobilizare și impunerea unui asemenea control nu se pot realiza prin modificări constituționale si referendumuri, ci prin schimbarea și atenta manipulare a ”narațiunii” catre o cauză nobilă general acceptată. Asta fac ”marea resetare” și ”revoluția verde” – canalizează energiile și ”narațiunea” către pregătirea societăților pentru o nouă confruntare între sisteme și pentru sacrificiile ce vor veni.

Marea resetare este replica societală a strategiei militare de a inconjura marile și oceanele lumii cu sisteme antirachetă și baze militare și a strategiei comerciale de înconjura puterile rivale cu rețele de acorduri de liber schimb. În acest context, pandemia de covid19 a reușit să mascheze cauzele reale ale crizei economice ce va veni și să grăbească strângerea rândurilor pentru confruntarea sistemică ce va veni. Într-adevăr, așa cum au arătat mai toți participanții la Forumul Economic Mondial, pandemia este o mare ocazie pentru o schimbare radicală – însă nu pentru salvarea planetei, ci pentru mobilizarea lumii în vederea noului război rece.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

VIDEO: Cluj-Napoca vs Oradea. Emil Boc vs Ilie Bolojan. Neputință vs Putință

La Cluj, de 24 de ani avem același primar: Emil Boc. Și aproape tot...

Schuster Ecosal SRL, povestea unui tun penal de zeci de milioane de euro

Anul trecut, Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva României și a...

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...

Bombardierul Făt Ioan de la Dej, păcăliciul politic cu mănuși de box din mușama

Toți agățătorii vor să roadă un ciolan, dar povestea noastră începe cu cocalarul suprem,...

Alte articole

VIDEO: Cluj-Napoca vs Oradea. Emil Boc vs Ilie Bolojan. Neputință vs Putință

La Cluj, de 24 de ani avem același primar: Emil Boc. Și aproape tot...

Schuster Ecosal SRL, povestea unui tun penal de zeci de milioane de euro

Anul trecut, Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva României și a...

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...