Clujul trece de la outsourcing la economia digitală

Outsourcing-ul din sectorul tehnologiei informaţiei românesc devine prea costisitor, fiind obligatorie trecerea spre dezvoltarea de produse proprii, susţine preşedintele clusterului IT Cluj, Stelian Brad.

Specialiști români și străini, reprezentanți ai structurilor europene și ai unor centre de cercetare și inovare din țară și străinătate, manageri și oameni de afaceri se întâlnesc în 30 și 31 martie la cea de-a cincea ediție a forumului regional Cluj Innovation Days (CID), organizat de Cluj IT Cluster (CITC). Principala temă de dezbatere este economia digitală, cu aplicații în domenii variate, de la bioinformatică și securitate cibernetică la orașe inteligente și Internet of Things (IoT).

Creşte costul cu forţa de muncă

„Suntem convinși că într-o economie globalizată companiile din orice domeniu care vor să facă față concurenței trebuie să adopte tehnologiile digitale într-un mod inteligent și cât mai accelerat la nivelul tuturor proceselor cheie. Sectorul IT din această regiune a ajuns la un punct de inflexiune în care modelele de afaceri simple, bazate pe servicii de outsourcing, se apropie de pragul limită al competitivității, ca urmare a creșterii costului cu forța de muncă.

Soluția stă în inovare și în alinierea strategică a sectorului IT la câteva direcții de specializare, fundamentate pe elemente de proprietate intelectuală autohtonă. Prin CID ne-am propus să aducem în atenția companiilor din sectorul IT, precum și a mediului local de cercetare, oportunitatea orientării activităților economice înspre câteva direcții cheie de specializare, cum ar fi bioinformatica, securitatea cibernetică, orașul inteligent, Internet of Things cu aplicații în sănătate ori agricultură, la care se adaugă media interactivă și inteligența artificială”, a declarat Stelian Brad, președintele CITC.

Modelele bazate pe productivitate

Potrivit acestuia, economia românească trebuie să evolueze de la modelele bazate preponderent pe productivitate la cele bazate pe inovație. Transformarea structurală a unui sector economic se poate realiza pe mai multe dimensiuni, de la reconfigurarea acestuia pentru a dezvolta soluții cu valoare adăugată mai ridicată până la diversificarea și generarea de afaceri noi sau domenii economice noi, prin combinarea cu alte sectoare tradiționale.

Organizatorii CID își propun și încurajarea colaborării mai strânse între mediul de afaceri și cel de cercetare. CID 2017 este organizat de CITC și se desfășoară în 30 și 31 martie la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Acesta este un forum regional anual organizat începând cu 2013 și care urmărește consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunii cu parteneri de afaceri și sectorul public.

CITC este o asociaţie de tip inovativ cu 50 de membri: 30 de companii cu afaceri cumulate de 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea sa este ca până în 2018 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii