Casezi rabla şi îţi iei maşină electrică? Primeşti 11.000 de euro

Listele cu producătorii validați în Programele Rabla, respectiv Rabla Plus și listele cu persoanele fizice acceptate în cadrul Programului Casa Verde Clasic au fost aprobate.

Anul acesta, pentru Rabla au fost depuse 130 dosare din partea producătorilor și importatorilor auto, dintre care au fost aprobate 127. La Rabla Plus au fost depuse 25 dosare de validare, toate acceptate. Începând cu 15 mai, Administrația Fondului pentru Mediu va încheia contracte de finanțare cu producătorii validați în programe, urmând ca lista finală a acestora să fie publicată pe site-ul AFM.

În 2017, Rabla Clasic are alocat un buget de 180 de milioane de lei, iar Rabla Plus, de 45 de milioane. Pentru Rabla Clasic cuantumul primei de casare este de 6.500 lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 de lei care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecotichete rabla

În cadrul Rabla Plus, se acordă un ecotichet de 45.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. Prima de casare oferită în cadrul Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Rabla Plus.

Dacă solicitantul casează o mașină mai veche de opt ani și decide să cumpere un autovehicul nou electric, beneficiază atât de prima de casare de 6.500 de lei, cât și de ecotichetul de 45.000 de lei; dacă optează pentru un autovehicul electric hibrid plug-in va primi prima de casare de 6.500 de lei și ecotichetul de 20.000 de lei.

Românii au achiziționat, în primul trimestru al anului, 407 de mașini noi (electrice și hibrid), în creștere de peste două ori față de același interval din 2016, când s-au înregistrat 126 de unități comercializate, potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme.

Ponderea autoturismelor „eco” în totalul vânzărilor a fost de 1,7%, în România, comercializarea de mașini electrice s-a majorat cu 310%, în timp ce în cazul celor hibrid s-a consemnat o creștere de 215,5%. Puncte de încărcare pentru maşini “eco” au fost amplasate, la Cluj, la Kaufland Mărăşti şi Cora, Liberty Technology Park, Novis Plaza, hotelurile Univers T şi Lol et Lola, Romstal.

1.500 de dosare aprobate la Casa Verde

În ceea ce privește Casa Verde Clasic, beneficiari persoane fizice, în cadrul ședinței de avizare au fost aprobate 1.528 de dosare. De săptămâna viitoare, AFM va întocmi contractele de finanțare și le va trimite agențiilor județene pentru protecția mediului în vederea semnării de către persoanele fizice. Listele cu județele și datele de la care persoanele fizice se pot adresa agențiilor teritoriale vor fi afișate de AFM în perioada următoare.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii