alocarea banilor consilierii județeni

BUGET: Societățile subordonate CJ au prezentat bugete incomplete. Banii pentru drumuri au rămas la mica împărțeală

Consiliul Județean Cluj a aprobat vineri bugetul general al județului dar și bugetele societăților comerciale subordonate. Ședința Consiliului Județean s-a desfășurat într-o atmosferă ușor tensionată: fostul președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan dar și consilierii independenți au acuzat întocmirea unui buget al împărțelii politice între PSD și PNL.

“Ați făcut un buget al împărțelii politice”, comenta la începutul ședinței fostul președinte al Consiliului Județean Cluj. Mihai Seplecan i-a ironizat pe unii dintre colegii săi și le-a cerut să se abțină de la votarea bugetului în condițiile în care au neveste și copii angajați la societățile din subordinea Consiliului Județean.

Ideea unui posibil troc politic a fost recunoscută, după ședință, și de consilierul județean Andreea Morar.

„Bugetul a fost prezentat practic în Comisia de buget-finanțe marți, timp de vreo patru ore și jumătate iar inițial au venit cu documente incomplete. Dacă mă întrebația despre vreun troc politic, pot spune că există vreunul de vreme ce împărțirea banilor s-a făcut pe criterii lipsite de transparență”, spune Andreea Morar.

Banii pentru drumuri, la grămadă. Bugetele societăților publice, incomplete

Consiliul Județean a aprobat alocarea a circa 44 de milioane de lei pentru cheltuieli curente și reparări de drumuri. Anterior votării bugetului, consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru o serie de reparații de drumuri, stabilind valoarea totală a lucrărilor, cât s-a executat și cât mai este de executat. Cu toate acestea în niciunul din documentele Consiliului Județean nu se precizează clar care sunt sumele ce vor fi alocate individual fiecărui proiect în parte.

Profitând de o prevedere aparent neclară a Ministerului de Finanțe, autoritățile executive județene au prezentat deliberativului bugetele de venituri și cheltuieli ale societăților din subordine într-o formă incompletă.

Prin Ordinul 20 din ianuarie 2016 al Ministerului de Finanțe, se aprobă formatul bugetului de venituri și cheltuieli al societăților cu capital public și anexele acestuia. Bugetul se întocmește într-o formă generală ce nu are defalcate cheltuielile cu bunurile și serviciile. Separat de formatul general, ar fi trebuit însă să fie prezentate ca și anexe detalierea indicatorilor tehnico-financiari și repartizarea pe trimestre a acestora, respectiv anexa 2 din Ordinul 20/2016.

Acest document nu se regăște printre documentele făcute publice de către Consiliul Județean.

Prin nepublicarea bugetului potrivit anexei 2 ddin Ordinul Ministerului de Finanțe, autoritățile județene au scos de sub controlul direct al consilierilor județeni atît o serie de cheltuieli ale societăților cu capital public din subordine dar și informațiile cu privire la situația defalcată a veniturilor.

Aleșii județului au aprobat, în absența datelor economice defalcate, doar o poveste de adormit copii.

Bugetul Consiliului Județean va dispune în acest an de 336. 688.000 lei pentru secțiunea de funcționare și 172.078.000 pentru secțiunea de dezvoltare. În secțiunea de funcționare principalele capitole finanțate, excepție cel de salarizare, sunt capitolul de protecția mediului, cu proiectul de management integrat al deșeurilor și capitolul ”Transporturi”.

Pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor sunt prevăzuți 61,664 milioan de lei. Capitolul Transporturi are alocați în total 32,11 milioane din care 4, 8 sunt destinați aeroportului iar restul pentru drumuri. În total, suma alocată drumurilor județene este de circa 44 milioane de lei, dar acum nimeni nu știe cu certitudine cum vor fi alocați acești bani.

CM

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii