Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca este, în zilele de 15 și 16 octombrie 2016, gazda Festivalului de teatru studențesc ”ZILELE IMAGO”, ediția a II-a, organizat de Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca și Trupa de Teatru Liber Imago, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului.
Ediția din acest an reunește nouă dintre cele mai valoroase trupe de teatru studențesc din întreaga țara, reprezentând Casele de Cultură ale Studenților din cele mai importante centre univesitare: București – Teatrul Studențesc PODUL, Iași – Teatrul Studențesc LUDIC, Timișoara – Trupa THESPIS, Sibiu – Trupa MICROBIS, Craiova – Trupa THEATRON, Alba Iulia – Trupa SKEPSIS și Cluj-Napoca: Trupa de Teatru Liber IMAGO TEATRALIA și Trupa GAUDEAMUS a U.T.C.N.
Programul spectacolelor este următorul:
SÂMBĂTĂ, 15 OCTOMBRIE, de la orele 17.00 festivalul va fi deschis cu spectacolul TREI ÎN DORMITOR, de Radu Ţuculescu, regia, Adrian Balint
GAUDEAMUS-UTCN CLUJ
SALA ”DUMITRU FĂRCAȘ”
Cu: Alexandru Ciobanu, Bianca Temneanu, Claudiu Mureșan
Un jaf “banal” se transformă treptat într-un joc nebun în care personajele sunt angrenate cu sau fără voia lor. Hoțul intrat într-un apartament dă peste proprietarii aflați în dormitor. Îi ia ostatici, îi umilește și îi șantajează… Dar nu e totul chiar atât de ușor sau de previzibil…, mai ales când la mijloc se află și o personalitate politică.
ORA 18.15
NUMAI MINCIUNI FALSE, după Tudor Muşatescu, regia, Marius Costache
PODUL-CCS BUCUREȘTI
STUDIO IMAGO
Cu: Robert Burcea, Lorena Buică, Patricia Moise, Ionuț Terteci, Alex Popa
Nu este nimic adevărat și, cu toate astea, așa s-a întâmplat!
ORA 19.30
BONNIE & CLYDE, spectacol de teatru-dans, coregrafia, Hugo Wolff
MICROBIS-CCS SIBIU
SALA ”DUMITRU FĂRCAȘ”
Cu: Ioan Florian Oros, Bogdan Halmaghi, Ionuț Turcu, Michael Paicu, Alin Avram, Iulian Fleacă, Alina Găvozdea, Ingrid Metz, Diana Duțu, Diana Cătănescu, Simona Negrilă
Doi tineri cu trecut zbuciumat, ȋncep o relație tumultoasă, plecȃnd ȋntr-o călătorie plină de jafuri, omoruri și promiscuități. Ȋncercȃnd să se ȋmpace cu trecutul traumatic și cu nemulțumirile din suflet, seducătoarea Bonnie și ȋndrăznețul Clyde rămȃn ȋndrăgostiți și conduși de pasiunea lor pȃnă la finalul tragic care ȋi așteaptă.
ORA 20.45
ANGAJARE DE CLOVN, de Matei Vişniec, regia, Ștefan Florescu
THEATRON-CCS CRAIOVA
STUDIO IMAGO
Cu: Alexandru Ionuț Firu, Ștefan Alexandru Oprea, David Ștefan Drugaru, Nicoleta Lăzărescu, Miruna Moantă, Vania Iulia Albu, Mihaela Coandă, Ștefăniță Diaconescu
,,Angajare de clovn”, este o parabolă despre schimbare, într-un sistem concurențial abia ghicit.
Personajele din această piesă trăiesc într-un timp al schimbării. Cine ține pasul? Nicollo, Filippo, sau Peppino? Cine are puterea de a înțelege noul, de a-l asimila prin transformarea propriului eu, întru așteptarea unei noi schimbări, mai provocatoare decât cea dinainte? Nicollo și Filippo sunt adepții unei tradiții vetuste, din care refuză să iasă. Ei nu pricep nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor. Peppino este personajul care înțelege dinamica schimbării, el inovează spre stupoarea și neînțelegerea celor doi, neînțelegere care va duce și la sfarșitul lui tragic. Uneori, promotorii schimbării pot sfârși tragic, voluntar sau involuntar.
ORA 22.00
CRIMĂ PE STRADA URANUS, de Vlad Zografi, regia, Robert Filipaş
IMAGO-CCS CLUJ-NAPOCA
STUDIO IMAGO
Cu: Alina Maria Frandeş, Tudor Gliga, Andrei Kalman, Alexandru Pavîlcu, Sergiu Robert Pop, Nicoleta Poenar
Într-o istorie care se repetă, orice nume porți, te confrunți cu probleme diferite, dar în fond aceleași. Conflictul interior, ”crima din fiecare zi”, se elucidează doar atunci când obții imaginea întreagă. Temperaturile, Frica, Stilul, Bolile închipuite, Foamea, Destinul, îmbracă o formă pe care nimeni nu o cunoaște, dar toată lumea vorbește despre ea. Aproape de a afla răspunsul, protagonistul trece în revista/caiet… .
DUMINICĂ, 16 OCTOMBRIE
ORA 17.00
AMPRENTA IONESCIANĂ, după Eugen Ionescu, regia, Viorel Cioflică
SKEPSIS-CCS ALBA IULIA
SALA „DUMITRU FĂRCAȘ”
Cu: Elena Smeu-Mare, Vinicius Moldovan, Andrada Balea, Corina Bejinariu, Almond Chismorie
Spectacolul este construit pe două piese într-un singur act semnate de Eugen Ionesco: “Îi Cunoașteți?!” şi “Guturaiul Oniric”, dorind să sublinieze esenţa teatrului ionescian. În fiecare dintre noi există conflicte interioare puternice de idei şi emoţii, care uneori ne copleşesc. Pentru a nu ne pierde pe noi înşine, întindem cu naivitate, cu teamă sau chiar cu disperare, mâna pentru a comunica, pentru a ajunge la celălalt. Ce se întâmplă însă când cuvintele noastre se lovesc de ceilalţi ca de un zid invizibil? Şi dacă reuşim să spargem acest zid, cum vor reacţiona ceilalţi la legătura emoţională care ia naştere?
ORA 18.00
AUTOPORTRET ABSURD DE ȚARĂ, cu autor anonim, regia, Moni Karman
THESPIS-CCS TIMIȘOARA
STUDIO IMAGO
Cu: Ioan-Mircea Mărginean, Vlad Ilie, Nicolae Milea , Carmen Cotenescu, Ștefania Celmare, Janina Zuba, Andrada Bejan, Alina Guțuleac
“Autoportret absurd de țară” este o satiră a lumii românești de dinainte de revoluția din ’89, precum și rămășițele acelei lumi, întâlnite încă în lumea de azi. Textele sunt bazate pe relicve istorice ca articole omagiale puse în oglindă cu scrisori către postul de radio ‘Europa Liberă’, supapa dizidenților din acele vremuri și a românului de rând, care-l asculta în surdină de frica vecinilor – posibili turnători…
ORA 19.00
O SĂRBĂTOARE PRINCIARĂ, de Teodor Mazilu, regia, VIRGIL MUREȘAN
TEATRALIA-CLUJ-NAPOCA
SALA „DUMITRU FĂRCAȘ”
Cu: Gabriela-Elena David, Andrada Bordei, Mirel Ovidiu Rusu
„Avem obiceiul de a trăi cu imaginea pe care ne-am făcut-o noi înşine, sau cu imaginea pe care şi-au făcut-o ceilalţi despre noi. Şi ne simţim obligaţi să respectăm aceste imagini, le devenim sclavi. Nici prin cap nu ne trece să devenim noi înşine.
A fi un om viu înseamnă a nu trăi din clişee prestabilite, a nu dormi în picioare, a nu te sprijini pe idei luate cu împrumut de la alţii, a nu trăi prin intermediari. Un om viu nu are probleme în ceea ce priveşte adaptarea la viaţă.” Teodor Mazilu
ORA 20.15
PESCĂRUȘUL, de A.P. Cehov, în regia lui AUREL LUCA
LUDIC-CCS IAȘI
STUDIO IMAGO
Cu : Valentina Ghencea, Alex Toderașcu, Gabriela Teodorescu, Adina Bădăluță, Andrei Onofrei, Radu Mihoc
Iubirea pătimașă care este neîmplinită! Fiecare iubește pe cel care iubește pe altcineva. Un spectacol cu muzică și dans. Dragostea este un personaj principal, un personaj vizibil și invizibil! Personajele trăiesc acolo unde nimeni nu are curajul să trăiască. Comunicarea nu stă în cuvinte, comunicarea stă în starea emoțională, în atmosfera stranie, în viața ca un vis în afara realității!
ORA 22.00
SCAFANDRIERII, de Tudor Muşatescu, Regia, BOGDAN MESEȘAN
IMAGO-CCS CLUJ-NAPOCA
STUDIO IMAGO
Cu: Diana Dumitrache, Nicoleta Poenar, Sergiu Pop, Tudor Moisiu
Invităm publicul într-o cafenea dintr-un orăşel de provincie.Toţi obişnuiţii localului sunt la posturi, toate năravurile sunt la purtător. Aici, în şedinţe misterioase, se decide, în fiecare zi, soarta pămîntului, se trag hotarele Europei viitoare, se semnează armistiţii şi păci, se răstoarnă guverne şi regimuri, se numesc şi se destituie funcţionarii înaltelor dregătorii, aici se rezolvă problemele economice şi financiare ale lumii întregi, se dezlănţuie ofensive şi se organizează rezistenţe.
“Mitică, o cafea drăguță, cu ochi de șarpe!” – este replica recidivantă a piesei. Este semnalul care deschide şi mai larg golul absurdului deasupra căruia patru actori, un regizor, un chibiţ şi 14 personaje planează. Nu ştie nimeni ce se va întâmpla, nu se poate anticipa următoarea mişcare şi finalul piesei vine şi pleacă, lasând loc altui final, flancat de replica pe care o menţionam mai sus.
Trupei de Teatru Liber IMAGO a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, care împlinește în acest an 18 ani de activitate, îi urăm viaţă lungă pe scenă şi în viaţa studenţească!