foto: Cluj Manifest

Slujba de înmormântare a regretatului Alexandru Vlad fost oficiată de un părinte greco-catolic, în prezenţa familiei şi a sute de clujeni, care au ţinut să-şi ia rămas bun de la el. De multă vreme nu am mai surprins atâţia oameni, aparţinând unor categorii sociale de o atât de mare diversitate, strânşi la un eveniment: de la scriitori, artişti plastici, actori, regizori, jurnalişti, politicieni şi până la oameni simpli, ţărani din Mihăeşti – cel de-al al doilea domiciliu al scriitorului prea devreme dispărut.

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

Nu au lipsit nici boemii şi vagabonzii cu ştaif ai oraşului, care stăteau stingheri, uşor depărtaţi de mulţime şi cu care Alexandru Vlad era – cu ei, ca de altfel cu toată lumea – extrem de cald şi familiar. Am zărit în mulţime, pe lângă membrii familiei, personalităţi precum: Ion Mureşan – prietenul său de-o viaţă, Adrian Popescu, părintele Ioan Bizău, Ion Pop, Ion Cristofor, Irina Petraş, Virgil Stanciu, Doina Cetea, Horia Bădescu, Ion Simuţ, Al. Cistelecan, Radu Mareş, Virgil Ciomoş, Constantin Cubleşan, Teodor Tanco, Mircea Petean, Letiţia Ilea, Traian Vedinaş, Gheorghe Perian, Adrian Grănescu, Vasile S. Dâncu, Marius Jucan, Alexandru Păsat, Gheorghe Perian şi mulţi, mulţi alţii.

Al. Vlad inmormantare 008 (Small)
foto: Cluj Manifest

La catafalc, după discursul preotului, Irina Petraş, preşedintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor a evocat covârşitoarea personalitate a marelui dispărut. Aceasta a subliniat, printre altele, golul enorm pe care-l lasă plecarea scriitorului din rândul nostru, ţinând totuşi să-i avertizeze pe cei prezenţi: “Literatura şi cultura română nu l-au pierdut, fiindcă un scriitor reprezintă întotdeauna totalitatea scrierilor sale, pe perioada unei vieţi – mai lungi sau mai scurte.” A mai arătat, apoi, un lucru pe care l-au simţit dealtfel, dintotdeauna, toţi cei care au avut norocul şi cinstea să  intre în contact cu Alexandru Vlad: “Am pierdut căldura apropierii sale de fiecare zi, reperul nostru, <negustorul de poveşti> care te întâmpina la fiecare colţ de viaţă şi de stradă, şi-ţi oferea întotdeauna câte o poveste cu tâlc.”

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

La rândul său, poetul Ion Mureşan, legat de prozator printr-o prietenie ce durează de peste 45 de ani a arătat, la rândul său, înşiruind mai mulţi scriitori optzecişti dispăruţi, că “toţi prietenii mei pricepuţi s-au dus, am rămas numai noi, cei nepricepuţi în ale plecării.”  A glumit apoi amar, arătând că “s-ar putea să-l enervez atât de tare pe Sandu, încât să se ridice şi să mă contrazică. N-o va face, fiindcă ştie că de data asta a întrecut măsura.” A evocat, de asemenea, momentele savuroase petrecute împreună cu acesta, pe parcursul anilor: de la drumeţiile făcute la munte sau la pescuit şi până la diversele experienţe spirituale sau livreşti. “Acum, după plecarea lui, noi vom rămâne cu o viaţă dezvrăjită…” a mai spus poetul, cu infinită tristeţe.

Sorin Grecu