Sâmbata si duminica, la Opera Nationala Româna din Cluj-Napoca, am trait sentimente contradictorii –  de la bucuria întâlnirii cu marea arta, oferita de artisti de talie internationala, pâna la tristetea clipelor prozaice, de viaţă, atât de specifice noua românilor: buluceala pe “haleala” gratuita. Fapt ce l-a determinat, de pilda, pâna si pe vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan sa renunte la a mai sta la coada pentru senzatia gastronomica a serii, sushi, pregatita la fata locului dupa reteta unui maestru japonez.

Si, asa cum era firesc, am avut prilejul sa întâlnesc oameni din toate categoriile: puternici ai zilei, intelectuali de marca; persoane simple, iubitoare de evenimente culturale, dar si insi scapatati, ce traiesc din amintirea orasului de odinioara, pentru care Balul Operei reprezinta evenimentul principal al anului.

Paradoxal, prezenta sub cupola Operei a unor personalitati – precum pictorul Nicolae Maniu, Irinel Columbeanu, profesorul Nicolae Miu, dr. Matei Miko, producatorul evenimentului,  academicianul Ionel Haiduc sau  Mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei, dar si a unor directori ai institutiilor clujene, actori, muzicieni, regizori sau oameni politici – alaturi de persoane anonime, venite direct de pe strada, îmi pare a fi principala calitate a Balului Operei, cea de catalizator al sufletelor traitorilor în acest spatiu.

Si înca un lucru, greu de sesizat de catre cei straini de spiritul Clujului sau de cârcotasi: cei ce s-au aflat doua zile la rând în stravechiul  edificiu de cultura erau animati de un sentiment comun, cel de iubire pentru orasul-comoara, sentiment detectabil si dupa emotia întiparita pe fetele celor care paseau pe covorul rosu al Teatrului National. O nazuinta secreta a fiecaruia dintre noi, îndeplinita cu prisosinta de catre organizatori si la aceasta editie a Balului Operei: aceea de a fi rasfatat, chiar si pentru câteva ore – si nu în ultimul rând, aceea de a plonja, uitând de necazurile cotidiene, în lumea magica a artelor.

IMG_4847

Balul Operei, gala valorilor autentice

Editia 2015, jubiliara a propus, dupa cum ne-au marturisit organizatorii evenimentului, „un <best of> al marilor momente artistice ale scenei lirice, precum si clipele emotionante ale omagierii si recompensarii valorilor din domeniile educatiei, stiintei, medicinii, economiei, administratiei, artei, culturii si sportului”. Astfel, în decorul floral de exceptie al designerului Florina Bogdan, amfitrionul traditional al Balului Operei, realizatorul TV. Rares Bogdan însotit de Lavinia Sandru, Eli Roman si Emma Zeicescu au prezentat spectacolul de opera, în premiera, oferit de Opera Nationala Româna.

Au deschis seara Ansamblul de balet al Liceului de Coregrafie si Arta Dramatica „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca. A urmat un  spectacol de opera de exceptie, având o durata de 80 de minute, la care si-au adus aportul solistii, ansalmblul de balet si Orchestra Operei Nationale Române din Cluj-Napoca, dirijate de maestrul Petre Sbârcea. Cu acest prilej Tiberius Simu, regizorul sau si-a demonstrat si valentele de interpret – laureat al unor prestigioase festivaluri de gen – nu numai cele de regizor.

În continuare, prof. univ. dr. Adrian Pop a trecut la decernarea premiilor „Lya Hubic”, unor personalitati de prima marime ale scenei lirice clujene Tiberius Simu, Albert Ana Maria, Cornel Groza si Ana Rusu iar prof. univ. dr. Ioan Sbârciu a oferit lui Daniel Metz, fondatorul EBS, “Premiul Mecena”. În pauza rezervata servirii sampaniei, spectatorii au avut prilejul, pe o scena special amenajata sa asculte recitalul unei talentate soliste, AXenia. Ce-a de-a doua parte a Balului a adus în scena un regal de moda, al manechinelor designerului Doina Levintza, cu o colectie de primavara-vara, care s-a bucurat de succes, reputatei artiste fiindu-i decernat si premiul “Moda Cum Laude”. Seara s-a încheiat cu un concert sustinut de Marcel Pavel si de trupa „3 Sud Est”.

IMG_4888

Premii de excelenţă la Balul Operei

Cea de-a doua seara, a fost dedicata conceptului de valoare în societate si totodata sarbatoririi valorilor Clujului, inclusiv a personalitatilor premiate în cadrul editiilor anterioare cu „Trofeul Lya Hubic”, „Premiul Mecena”, „Moda Cum Laude”, „Seniorii Cetatii” si „Emblema de Cluj”. La cea de-a XX-a editie a Balului Operei, academicianul Ionel Haiduc a fost premiat, de catre prof. univ.dr. Ioan Aurel Pop cu titlul si medalia de „Spiritus Mentor”. În continuare, acelasi profesor Ioan Aurel Pop, a înmânat premiile “Senior al Cetatii” pictorului Gheorghe Astileanu, avocatului Gheorghe Buta, întemeietorului EBS, Daniel Metz si profesorului Gyenke Csaba. În continuare Vakar Istvan vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj a înmânat premiul „Emblema de Cluj”, “ca recunostinta pentru valorile create de acest spatiu, de aceasta cetate”, urmatoarelor institutii: TIFF, Clinica RoNeuro (condusa de prof. univ. dr. Dafin Muresanu), Secietatii Muzeului Ardelean, Colegiului National „Emil Racovita”, Institutului Francez, Centrului Cultural German, Gradinii Botanice, Comedy Cluj.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert extraordinar sustinut de Corala Armonia din Baia-Mare si cu discursul de încheiere al producatorului si „sufletului”  Balului Operei, dr. Matei Miko.

IMG_4957