Orban Balazs

Orban Balazs. Călătorie în Orient

La Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca a fost vernisată, duminică, expoziţia Orban Balazs. Călătorie în Orient, cu ocazia împlinirii a 190 de ani de la naşterea acestui scriitor, etnograf, istoric, om politic şi membru corespondent al Academiei Maghiare, se arată într-un comunicat al Muzeului.
Evenimentul face parte din programul dedicat Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a X-a, care se desfășoară în intervalul 17-25 august 2019.
„Expoziţia, spune directorul instituției, Felix Marcu este un tribut pe care îl aducem omului de cultură Orban Balazs, al cărui nume se leagă de muzeul nostru datorită donaţiilor făcute de acesta Societăţii Muzeului Ardelean, piese aflate acum în patrimonial nostru.”
În cadrul expoziţiei va rula şi un scurtmetraj, film ce prezintă periplul lui Orban prin Orient, călătorii ce l-au purtat prin Siria, Palestina, Egipt şi Grecia. ”Scriitorul ardelean a ajuns pentru prima dată la Istanbul, capitala Imperiului Otoman, la doar 19 ani. În continuare, a avut parte de o viaţă aventuroasă, desprinsă parcă din romanele lui Jokai Mor sau Victor Hugo. De altfel, Orban l-a cunoscut personal pe scriitorul francez, cu care a legat o relaţie de amiciţie în perioada exilului său pe insula Jersey, Marea Britanie. Orban şi-a publicat impresiile din voiajul întreprins între anii 1848-1849 în şase volume, reunite sub titlul „Călătorie în Orient” şi publicate la Cluj în 1861. Scenariul filmului include fragmente preluate din cărţile sale, iar suportul de imagine e realizat după gravuri din albumul de epocă Meyer’s Universum”, precizează sursa citată.

Evenimentul face parte din programul dedicat Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediţia a X-a, ce se desfăşoară în intervalul 17-25 august 2019. Cu această ocazie, în zilele de 20 şi 21 august, timp de 2 ore, intrarea şi ghidajul în expoziţie vor fi gratuite.

Expoziţia este realizată în colaborare cu Muzeul „Haaz Rezso” şi Asociaţia culturală „Szekelyfoldi Legendarium” din Odorheiu Secuiesc.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare