Activitățile culturale au avut mult de suferit în ultimele luni, de când a izbucnit pandemia, iar amatorii de teatru, film sau concerte urmăresc cu sufletul la gură evoluția bolii în România pentru a ști dacă în viitorul apropiat se vor relua acest tip de evenimente.
Țara noastră este una dintre puținele care a ales să închidă complet activitățile culturale desfășurate în interior, iar evenimentele culturale organizate în aer liber au fost cu 80-90% mai puține decât în mod normal.
Monica Felea, PR cultural la BadUnicorn, a vorbit pentru Radio France International România despre lipsa de spectacole de orice fel din această perioadă și despre perspectivele în acest sens.
Rep: Avem aproape jumătate de an de conviețuire cu pandemia și 5 luni de când filmele nu mai sunt proiectate în cinematograf, spectacolele nu se mai joacă în teatre și lumea evenimentelor așa cum o cunoșteam s-a schimbat radical. Care e impactul pandemiei pe scena culturală?
Monica Felea, BadUnicorn: E o perioadă foarte tristă. A fost o perioadă în care unii dintre noi au încercat să treacă pe online, lucru care a eșuat pentru că în România nu avem cultura consumului online contra cost.
Evenimente cu 90% mai puține decât anul trecut
Monica Felea, BadUnicorn: În ultimile două luni evenimentele au fost la 10-20% față de ce s-ar fi întâmplat în mod normal. Vine toamna și ne reîntoarcem la ce știam din primăvară. Pentru noi activitatea se va sista din nou.
Impactul e foarte mare și e unul negativ. Toată lumea din zona evenimentelor și zona de promovare a produselor culturale s-a oprit cumva în loc, unii dintre ei deja s-au apucat de alte lucruri.
Avem colegi care deja au renunțat sau au trebuit să își concedieze angajați, s-au reprofilat. Trăgând linie, atunci când vom inventa această nouă normalitate se va simți foarte mult din păcate.
Rep: Dincolo de spectatorii care simt lipsa evenimentelor culturale, mai afectați sunt oamenii din industrie. Cum s-a tradus impactul pandemiei asupra industriei cinematografice? A existat un apel făcut de regizori și case de producție din industria cinematografică la adresa președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban. A existat un răspuns?
Monica Felea, BadUnicorn: Producem filme, dar nu avem unde să arătăm ceea ce producem. Sunt filme finalizate care așteaptă să fie lansate în cinematografe. Noi avem trei filme în portofoliu cu care stăm.
Legătura dintre produsul cultural și public se pierde din păcate și cu cât va trece timpul, cu atât va fi mai greu să aducem oamenii din nou în săli, mai ales că trebuie să clădim întâi o încredere a oamenilor de a se întoarce, trebuie să clădim un obicei nou de consum cu distanțarea și purtatul măștilor. Acesta a început să aibă o bază odată cu evenimentele în aer liber din această vară. Nu știu însă cât de mulți oameni au participat la ele ca să preia acest obicei. Va fi foarte greu să întoarcem oamenii în săli și să putem continua un soi de activitate.
Rep: Din martie ați pus filmele Bad Unicorn online. A existat public plătitor pentru ele?
Monica Felea, BadUnicorn: Am pornit fără niciun fel de speranță sau plan de afaceri. L-am pus pe online mai mult ca răspuns pentru publicul nostru fidel, care cumva în momentele acelea stătea închis în casă și am zis să le dăm alternativa de a avea acces la filmele noastre.
Interviul complet, pe RFI România.