Horia Bădescu: „Gaudeamus este carte de învățătură!”

Peste 80 de edituri și agenții de difuzare de carte vor fi prezente la Târgul de carte Gaudeamus, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 20-24 aprilie, cu cele mai recente apariţii editoriale din ţară şi de peste hotare, bestseller-urile momentului şi titlurile în vogă în ultima perioadă,

Horia Bădescu, scriitor contemporan, a menționat că: „Scopul radioului, precum și a lecturii unei cărți, este de a te obliga să îți imaginezi ce se întâmplă dincolo de vocea care povestește, comparativ cu televiziunea, care nu lasă loc imaginației și îți redă imaginile așa cum sunt ele. Pentru fiecare dintre noi personajele, peisajul arată diferit”.

Horia Bădescu foto: clujmanifest.ro
Horia Bădescu
foto: clujmanifest.ro

Pe baza proverbului românesc de origine transilvăneană „Ai carte, ai parte!”, identitatea românilor din Transilvania s-a păstrat datorită cărților, spune marele eseit și prozator, Bădescu. „Cartea venită deopotrivă din Muntenia sau Moldova datorită domnitorilor și alții care au înțeles să aducă cartea românească în Transilvania, se datorează Școlii Ardelene”.

În acest an, în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus”, vor avea loc peste 130 de evenimente conexe, lansări de carte, lecturi publice, prezentări de proiecte, respectiv programe educaționale.

Campania „Cărţile se întorc acasă” iniţiată şi derulată de Radio România, își continuă tradiția și în acest an, prin intermediul căreia vizitatorii sunt încurajați să ofere volumele care sunt mai puțin accesibile. Totodată va fi și un proiect ce recompensează și promovează performerii din învățământul românesc, la diferite discipline, numit „Invitați de nota 10: Olimpicii României!”.

Nu în ultimul rând, va exista un „raft liber”, unde la deschiderea târgului, miercuri, de la ora 13.00, scriitori români vor fi prezenți, aducând o carte cu semnătură proprie și dedicație, pe care o vor plasa pe raft, iar cei care și-o doresc o pot lua gratuit, cu condiția să o înlocuiască cu o altă carte.

„Pentru mine, târgul de carte este locul unde se manifestă democrația culturii, în sensul că cititorii se pot întâlni cu scriitorii în același spațiu, unde nu sunt împărțiți de clasa socială, sau de numărul cardurilor din buzunar.”

Program de vizitare al târgului: miercuri – sâmbătă, între orele 10:00 şi 20:00 şi duminică, între orele 10:00 şi 15:00.

„Nu există hoț mai mare decât o carte proastă, aceasta îți fură tot timpul”, a spus Horia Bădescu.

Laura Ciobăniță

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii