Clujul, unul dintre cele opt orașe din România în care se va desfășura, anul acesta, Festivalul Filmului Francez

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Festivalul Filmului Francez va avea loc, între 23 septembrie şi 4 octombrie, în opt oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov, Brăila, Suceava – iar ediţia de anul acesta se desfăşoară sub titulatura „Le film francais au feminin”/ „Filmul francez la feminin”, scrie Agerpres.

Evenimentul le aduce în prim plan pe realizatoarele de film din Franţa, începând de la cele debutante şi până la nume contemporane confirmate ca Celine Sciamma, Alice Winocour, Agnes Varda, cât şi figuri care au marcat istoria cinematografiei, precum Nelly Kaplan şi Alice Guy, arată un comunicat al Institutului Francez în România transmis AGERPRES. De asemenea, sunt puse în lumină şi actriţe franceze – de la Catherine Deneuve până la Anais Demoustier, laureată a premiului Cesar pentru cea mai bună actriţă în 2020.

„Pentru moment este prevăzut ca proiecţiile să aibă loc în spaţii deschise, dar sperăm să putem include cât de curând şi proiecţii în cinematografe, adaptând structura festivalului în funcţie de reglementările autorităţilor publice. Organizatorii pun accent pe siguranţa tuturor spectatorilor şi respectarea strictă a regulilor sanitare”, precizează organizatorii.

Filmele din această ediţie sunt împărţite în trei secţiuni: Focus tineri regizori, care aduce în prim plan noul val de cineaşti aflaţi la primul sau al doilea lung-metraj, Panorama filmelor franceze ale anului, premiate în festivaluri prestigioase sau preferate de public, şi Săptămâna Cahiers du Cinema: vive les insoumuses!, concepută de criticul de film Joachim Lepastier ca un omagiu adus muzelor nesupuse – în franceză „les muses insoumises” – aflate atât în spatele camerei, cât şi în faţa acesteia.

În tematica festivalului – „Le film francais au feminin”, se înscrie şi parteneriatul cu Rezidenţa FemArt, un proiect derulat de Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC). În cadrul Rezidenţei, cinci regizoare din România aflate la început de drum vor participa la o săptămână intensivă de lucru cu specialişti, dar şi o serie de evenimente conexe, precum proiecţii de film din cadrul Festivalului, masterclass-uri şi sesiuni de pitching, parţial găzduite de Institutul Francez din România la Bucureşti.

Ultimile articole

Articole populare

1 COMENTARIU

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău