Clujul şi Ziua Internaţională a Poeziei 2017

Ziua Internaţională a Poeziei 2017 va fi marcată de câteva evenimente la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.

De 18 ani, ziua de 21 Martie înseamnă pentru lumea întreaga Ziua Internaţională a Poeziei, declarată de UNESCO în 1999. Târziu, dacă stăm să ne gândim, căci poezia ne este alături încâ din primele zile de viaţă, de la cântecul de leagăn si ne conduce prin toate momentele fericite sau pline de durere ale vieţii, ne umple lacrimile de consistenţă şi ne luminează clipele fericite.

Viaţa fără poezie? Se sparie gândul, se întunecă privirea, se umbreşte sufletul. Marile epopei ale omenirii au fost turnate în versuri, iar pentru fiecare părinte, prima poezi spusă cu adorabilă stângăcie de copilul lor, este o bijuterie fără egal în memeoria lor afectivă.

Se neşte şi se hrăneşte din experienţa şi trăirile poetului. Se aplifică prin retrăirea senzaţiilor în momentul aşternerii ei pe hârtie, se combină cu experienţa culturală, se filtrează cu iscusinţa scriitoricească şi es pregăteşte pentru o existenţă muiltiplă. Poemele prind viaţă de fiecare dată când ăşi găsesc ecou, corespondenţă şi consistenţă în sufletul unui cititor. Acolo prind ele rădăcini şi se încrustează în existenţa spirituală a celor ce le citesc. Lectura de poezie este o adevărată experienţă existenţială, iar atunci când ţi se potriveşte, între poem şi cititor se încheagă o adevărată simbioză sufletească.

Poezia e infinit mai mult şi fiecare, la rândul nostru am încercat să o definim. La scrisul eu suntem campioni, dar, ca în toate domeniile, mulţi chemaţi, puţini aleşi. Versificaţia este adesea confundată cu poezia, dar de această dată, poeţi şi cititori de poezie deopotrivă celebrăm poezia, pe toate continentele, sub toate formele.

21 Martie la Cluj

De Ziua Internaţională a Poeziei, marţi, 21 martie 2017, ora 12, Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România organizează cu această ocazie specială,  la iniţiativa Irinei Petraş, preşedintele filialei, Reuniunea de primăvară a doamnelor , aflată la cea de-a 16-a ediţie.

Pentru că o zi a poeziei se celebrează, în primul rând citind poezie, evenimentul va fi urmat de un Rond al poeţilor . Îl vor susţine  în recital  Horia Bădescu, Mariana Bojan, Doina Cetea, Minerva Chira, Ion Cristofor, Victor Constantin Măruţoiu, Ştefan Melancu, Marcel Mureşeanu, Maria Pal, Ion Pop, Persida Rugu

Despre călătorii şi cărţi noi ne vor împărtăşi Hanna Bota, Florica Bud, Mihaela Gligor, Mariana Gorczyca, Rodica Marian, Simona Vasilache.

 

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii