Sunteti aici:CulturalBianca Tămaş şi zestrea literară a amintirilor din lumea satului

Bianca Tămaş şi zestrea literară a amintirilor din lumea satului

Publicat in data

Peisajul literar contemporan e condimentat de diverse experimente, dar Bianca Tămaş, vine cu un roman decupat din lumea satului, încadrându-se în trendul actual de recuperare a celor din urmă scântei de tradiţional odată cu romanul „Anuţă dragă”.

anuta draga

Membrii Cenaclului UBB, condus de poetul Ion Mureşan au avut privilegiul de a asculta, în lectura autoarei câteva fragmente din roman. Aşa întâmplat la prima întâlnire a lui 2017, dar şi aseară, 14 februarie. Alături de Bianca Tămaş, a cărei lectură ne-a încântat deopotrivă pe toţi, la cea de-a doua întâlnire a cenaclului UBB a citit poezie Mircea Covaci.

Murz si Bianca 1

Noul volum semnat de Bianca Tămaș, „Anuță dragă”, apărut la Editura Școala Ardeleană anul acesta se va lansa joi, 16 februarie 2017, începând cu ora 17.30, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Str. Memorandumului nr. 21. Participanţii sunt invitaţi să poarte un obiect care să aducă aminte de lumea satului, căci Bianca va oferi o surpriză, prin tragere la sorţi celor ce vor purta o ie sau oriec alt obiect etnografic.

Îi vor fi alături autoarei Radu Țuculescu, Alexandru Jurcan, Victor Cubleșan și Vasile George Dâncu. Moderatorul evenimentului va fi, în mod firesc, directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean.

Citat 1 3

                         Cine e Anuţa?

„Romanul are la bază povestea de dragoste a bunicilor mei. Am ţesut alături multe alte poveşti, unele dintre ele fiind adevărate. Bunica mi-a fost sursa principală de informaţie, dar aproape lunar mă contactează cineva ca să-mi propună să-i ascult povestea.

Lumea satului era plină de invidie şi de intrigi. Bunicii mei, însă au o poveste de dragoste care durează şi pe aceasta am vrut eu să o scot în evidenţă. După 60 de ani ei îşi declară unul altuia iubirea, dar nu ca o formulă, un automatism, ci pentru că pur şi simplu aşa este. Sunt o norocoasă că m-am născut într-o familie unde ştim să ne iubim şi să comunicăm.

Am presărat în roman întâmplări care arată cu umor şi cu multă căldură ce făceau odinioară oamenii în satele noastre. Dacă a-ţi şti cum unelteau împotriva cuiva care se distingea prin frumuseţe şi hărnicie! Dar am adus şi înţelepciunea lor” mi-a mărturisit Bianca.

Citat 2

„Textele Biancăi Tămaș sînt pline de arome și culoare, precum o minunată salată exotică gătită într-un decor… mioritic. Și ea este o fire a contrastelor. Cînd directă rostindu-și părerile fără menajamente și fără fariseism, cînd sentimentală, izbucnind în plîns la o simplă pal(m)ă de vînt, cînd ghiduș teatrală (pentru simplul motiv că iubește teatrul, cu pasiune), folosindu-se, uneori, de „armele” unei actrițe ca să „joace” diverse „roluri”, în funcție de situație, cînd exaltată, cînd calculată, cînd duioasă, cînd hotărîtă să înfrunte chiar și un uragan de nesimțiri” spune  scriitorul Radu Țuculescu.

Bianca Tămaș s-a născut la 24 noiembrie 1992, în Huedin. A absolvit Liceul Teoretic „Octavian Goga” în Huedin, la profilul matematică-informatică. A urmat Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la specializarea Jurnalism. În prezent urmează cursurile masteratului de PR și Publicitate (linia engleză) la aceeași facultate și lucrează ca jurnalistă. A publicat pentru prima dată în revista Tribuna, suplimentul Claviaturi. A debutat cu volumul Când cerul era pe sfârșite (Limes, 2011). Al doilea volum al său este Bere și pantofi cu toc(Eikon, 2014). Are un blog pe care scrie ocazional, despre firimituri cotidiene.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...