arta brută

Arta brută sau „arta în afara normelor”, la Cluj

Până pe 21 septembrie, la mansarda Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei, poate fi vizitată o expoziție inedită, în care arta brută – cum o numesc specialiștii – este vedeta incontestabilă.

Salonul internaţional de artă populară contemporană şi Outsider Art by Dimişcă prezintă publicului 258 de lucrări de pictură şi sculptură mică, lucrări de ”artă în afara normelor”.

Gazda şi organizatorul expoziţiei, Anca Ciubăncan, a declarat vineri, pentru AGERPRES că prin acest tip de expoziţii doreşte, printre altele, să familiarizeze publicul din România cu ceea ce se numeşte ”arta brută”.

Arta brută – un „fenomen” artistic internațional

„Este o expoziţie pusă la dispoziţie de către Camera de comerţ româno-suedeză, al cărei preşedinte sunt eu, în colaborare cu clusterul RoArtCluster, al artiştilor plastici din România. Este un proiect promovat şi iniţiat de către Camera de comerţ româno-suedeză, iar consulul onorific al Regatului Suediei la Cluj, Carl Widell, sprijină proiectele Camerei noastre. Noi promovăm artiştii români şi internaţionali prin diferite proiecte şi programe pe care le iniţiem, iar aceste proiecte creează punţi economice, culturale etc în lume. Curatorul expoziţiei, Laurenţiu Dimişcă, are o fundaţie de Ousider Art şi, de-a lungul anilor, a făcut aceste tipuri de lucrări cu diferiţi pictori pe partea de artă brută; are o colecţie de aproximativ 500 de lucrări, dintre care, la Cluj, sunt prezente 258. E vorba de peste 80 de artişti din Suedia, Franţa, Cuba, Norvegia, Mexic, Grecia, România, Republica Moldova, Australia”, a spus Anca Ciubăncan.

Potrivit acesteia, pe lângă publicul larg, vizaţi sunt şi elevii de la liceele de artă.

„Arta brută, în România, nu este prea cunoscută şi promovată şi vrem să explicăm şi copiilor ce este aceasta. Este o artă nonconformistă şi este marginalizată, este artă în afara normelor, nu este kitsch. Noi încercăm să şi educăm publicul şi vom face şi ateliere cu elevii de la liceele de artă. Principalul mesaj e pe partea educaţională”, a menţionat Anca Ciubăncan. (AGERPRES)

Citește și Terapie prin artă

Tradiția cultivării cânepei, reînviată

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare