Alexandru Lupu, îmblânzitorul de metale

Alexandru, Andra şi Odette Lupu sunt trei artişti vizuali care dau viaţă metalelor şi pietrelor. Povestea e simplă. Tatăl şi fiicele abordează diverse zone ale artelor vizuale, dar una dintre ele îi aduce în acelaşi loc: Şcoala de bijuterie contemporană LUPU. Din 2013, de la deschidere şi până azi, mai multe generaţii de cursanţi au învăţat tainele unei meserii fermecătoare, căci ce ar fi viaţa fără bijuterii?!

Anunţul sună aşa:

Şcoala de bijuterie contemporană LUPU organizează cursuri practice de prelucrare a metalelor: aur, argint, cupru, alamă şi montare a pietrelor preţioase,  organizează cursuri teoretice și practice în domeniul bijuteriei de autor.

Cursurile încep in fiecare săptămână, lunea; înscrierile se fac pe parcursul săptămânii anterioare.

Școala oferă cursanților posibilitatea să aleagă nivelul de cunoștințe pe care vor să îl dobândească, prin optarea la unul sau ambele module de bază, de complexitate diferită.

Cursurile se referă la partea tehnică și artistică a bijuteriei, începând cu studierea metodelor tradiționale de prelucrare a metalului, până la experimentarea metodelor contemporane, inovatoare. Cunoștințele pot fi aprofundate pe pacursul workshop-urilor, în cadrul cărora sunt elaborate tehnici specifice de turnare, texturare sau pigmentare a metalelor.

Complexitatea tehnicilor predate oferă cursantului mijloace de exprimare a creativității în domeniul bijuteriei contemporane. Dobândind abilități tehnice specifice, cursantul are posiblitatea experimentării individuale creative, astfel conturându-și propriul stil.

Aceste cursuri stau la baza formării creatorilor bijuteriei contemporane de autor.

Ceea ce se întâmplă acolo este o adevărată magie, căci materialele renunţă la încăpăţânarea şi neclintirea lor, lăsându-se în voia mâinilor măiastre ale celor trei artişti, care le dezvăluie şi altora taina îmblânzirii pietrelor şi a metalelor, cu priceperea şi pasiunea pe care ţi-o dau bucuria şi plăcerea de a face exect ceea ce îţi place.

Alexandru Lupu e cunoscut de cei mici de la Palatul copiilor, unde lutul e modelat cu dăruire, iar premiile elevilor sunt o dovadă că profesorul lor e un adevărat maestru. Modelarea lutului e mai mult decât o artă, e o terapie şi doi elevi de la profilul informatic, foarte pricepuţi şi decişi să facă o carieră în IT se întorceau mereu cu premii de la concursurile de artă, cele două pasiuni completându-se în mod firesc şi minunat.

Alături de ceramică, Alexandru Lupu sculptează, aceasta fiind specialitatea sa principală, Andra şi Odette Lupu au şi proiecte proprii de artă vizuală, dar împreună se ocupă de cei cinci cursanţi ai fiecărei serii.

Orice femeie care vrea să iasă din anonimatul împopoţonării ar trebui să încerce o bijuterie contemporană ieşită din atelierul familiei Lupu. Iar dacă simţiţi chemarea artistică, nu ezitaţi să călcaţi pragul acestei şcoli, care vă va dărui nu doar posibilitatea unei meserii, dar vă va umple într-un fel aparte cotidianul banalizat şi acea „uşurătate a fiinţei”.

Lupu 4

„Bijuteria contemporană a pornit tocmai din dorinţa de a învinge consumerismul şi industrializarea masivă a tot ce există pe lumea asta.

La urma urmelor, indiferent de şcoala căreia îi aparţine creatorul, bijuteriile trebuie să-l reprezinte, dar să se şi regăsească în personalitatea celui care cumpără, chiar dacă bijuteria nu e făcută neapărat şi întotdeauna ca să o porţi, pentru că uneori e incomodă şi are acelaşi regim cu haute couture-ul, dar poate să deschidă căi estetice înspre o anumită direcţie, poziţional vorbind sau material.

Nu există niciun fel de restricţie, poţi folosi orice. Sigur că, în ultimă instanţă tot la metale şi pietre preţioase ajungem. Curentul objet trouver a fost un moment, dar un trend nu duce  foarte mulţi ani.

Moda e făcută să fie rotundă, să revină la matcă, la valori?

Adevărat, dar materialele din care sunt făcute bijuteriile rămân importante. Marii creatori de modă se joacă ei cu alternativele, dar se întorc ritmic la mătase. Tot aşa, în bijuterii, revin la pietrele şi metalele preţioase.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii