Sunteti aici:CulturalA reapărut bestseller-ul „Părintele ARSENIE BOCA, obiectivul BRATU”. Viaţa părintelui, prin vizorul Securităţii

A reapărut bestseller-ul „Părintele ARSENIE BOCA, obiectivul BRATU”. Viaţa părintelui, prin vizorul Securităţii

Publicat in data

Cartea ”Părintele ARSENIE BOCA, obiectivul BRATU” a mai fost tipărită, în urmă cu şase ani, sub îngrijirea teologului ortodox Vasile Manea, vânzându-se până acum câteva tiraje, ba, pe deasupra, această ediţie a fost şi intens piratată. Între timp, datorită notorietăţii în continuă creştere a renumelui părintelui Arsenie Boca, la cererea firmelor de difuzare – şi a publicului – cartea a fost recent retipărită, la aceeaşi editură, PATMOS.

DSCN5081 (Small)

“Cartea cuprinde mărturiile unor persoane, precum: părintele Cleopa, mitropolitul Antonie Plămădeală sau principesa Ileana a României, toate favorabile acestuia, deşi unele au fost luate în timpul anchetelor la Securitate, precum în cazul lui Nechifor Crainic sau Antonie Plămădeală. Ori, se ştie că la timpul anchetelor se obişnuia să-i denigrezi pe ceilalţi, ca să-ţi uşurezi soarta. De asemenea, există o serie de documente din arhiva C.N.S.A.S., pe care le-am cercetat personal. Ele prezintă viaţa de zi cu zi a părintelui Arsenie Boca, în perioada în care locuia şi muncea la Bucureşti, după ce-a fost dat afară din mănăstire, odată cu decretul din 1959, de desfiinţarea a monahismului în România.

Graphic2 (Small)

Faptul că aceste documente prezintă realist viaţa părintelui, cu necazurile prin care dânsul a trecut, ar putea folosi cititorului pentru a înţelege că şi atunci când Dumnezeu îngăduie ca necazurile să ne copleşească, şansa fiecărei persoane de a năzui spre sfinţenie rămâne întreagă. Adică, mai direct spus, Dumnezeu ne cheamă pe fiecare la sfinţenie, potrivit cuvântului apostolului: <Căutaţi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul.> Aceasta ar trebui să fie starea normală a fiecăruia dintre noi. Este adevărat că, aşa cum am arătat în prefaţa cărţii, <cititorii care se hrănesc cu fantasme vor fi stânjeniţi, probabil, de conţinutul documentelor publicate în acest volum, însă ele vor constitui pentru mulţi un bun prilej de a descoperi un om autentic, un om cu adevărat viu.>

Graphic1 (Small)

De asemenea, după cum reiese dintr-o pagină din jurnalul dânsului, părintele şi-a propus <să stăvilească tot inutilul magic din pastoraţia noastră, după care umblă poporul tot şi (…) să stingă capriciile unei credinţe necontrolate, cea de domeniul fanteziei – că aceasta nu mântuieşte.> Dar, din păcate, se pare că nu a reuşit.Una dintre cele mai elogioase mărturii din această carte privitoare la părintele Arsenie Boca aparţine, paradoxal, Securităţii. Un ofiţer scria despre părinte că este rafinat, intelligent, un element opus regimului ”, ne-a declarat, în exclusivitate profesorul Vasile Manea, îngrijitorul, editorul şi autorul prefaţei volumului.

Cartea ”Părintele ARSENIE BOCA, obiectivul BRATU” va putea fi procurată începând de joi, 5 martie, doar la Librăria de carte ortodoxă din Piaţa Avram Iancu nr.8, din Cluj-Napoca.

Sorin Grecu

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...