Antreprenoriatul este componenta cheie în dezvoltarea aptitudinilor oamenilor și în dezvoltarea unor soluţii noi pentru rezolvarea unor probleme existente, fie economice, sociale, ori de altă natură. Acest fapt este susținut de datele furnizate de ONRC, la finalul anului 2014 potrivit cărora sunt înregistrate peste 17 000 de SRL-D-uri cu cel puțin 2 angajați, peste 4% dintre acestea având ca domeniu de activitate dezvoltarea de software. La nivel național există o creștere a interesului față de SRL-D-uri și față de antreprenoriat, iar în județul Cluj se resimte cel mai mult nevoia de susținere și de creștere a acestor activități, fiind județul cu cele mai multe SRL-D-uri înregistrate.

Activitățile antreprenoriale implică o serie de competenţe şi abilităţi care pot fi învăţate şi aplicate în diferite contexte organizaţionale, însă antreprenoriatul este o atitudine. Pentru susținerea acestor atitudini se desfășoara anual Startup Weekend Cluj, cel mai mare eveniment Startup Weekend din România.

Pentru cea de-a patra ediție, care se va desfășura în weekendul 24-26 Aprilie 2015, organizatorii propun participanților să-și testeze ideea de afacere într-un mediu deschis, sub îndrumarea atentă a mentorilor: experți tehnici și oameni de afaceri de succes, care îi vor ghida și susține în a obține la finalul celor 3 zile de muncă intensă un produs sau serviciu minim viabil.

Misiunea evenimentului este de a educa, de a inspira și stimula oameni, echipe și comunități, pentru a dezvolta idei de afaceri. Printre participanţii la eveniment se vizează antreprenori, specialişti de business şi marketing, ingineri, programatori, designeri, experţi UI/UX, jurişti și/sau entuziaşti ai domeniilor adiacente. În seara de vineri se formează echipele, iar pe parcusul următoarelor 2 zile acestea construiesc un business pe baza unei aplicații web, mobile, sau a unei idei inovatoare.

În ultima zi de eveniment afacerile vor fi evaluate de un juriu format din experţi în tehnologie la nivel național și internaţional. Dintre mentorii de renume la nivel internațional și membrii juriului care vor fi prezenți la eveniment amintim: Yan Girard (avid entrepreneur, author & speaker), Ibrahim Evsan (Founder Social Trademarks GmbH), David Trayford (Managing Director at Wow Media & Founder at TheHub.hu), Simon Ostbaum (Owner & General Manager of Yopesso), Salim Virani (founder Leancamp & partner Founder Centric) și membri importanți de pe scena locală: Robbert Visser (Co-Founder & Managing Partner at SquareOne Startups), Bogdan Herea (CEO & Founder, PITECH+PLUS), Calin Vaduva (CEO Fortech), Emil Tamas (Co-founder @ Moqups, G¥SHIDO Sensei) plus alte nume importante care se regăsesc pe site-ul evenimentului.

Despre Startup Weekend
Startup Weekend este o organizație non­profit care promovează educația experimentală a antreprenoriatului și se implică în mod activ în creșterea și dezvoltarea comunității globale de antreprenori.
Această mișcare își propune prin evenimentele sale să învețe participanții cum sa pună bazele unui startup. Este cea mai mare comunitate de antreprenori pasionați din întreaga lume, cu peste 800 de evenimente organizate până în prezent în peste 150 de țări.