Sunteti aici:Clujul Elitelor și ValorilorCentrul de Studii Transilvane la ceas de sărbătoare

Centrul de Studii Transilvane la ceas de sărbătoare

Publicat in data

Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai” va găzdui miercuri, 2  noiembrie, de la orele 11, aniversarea a 25 de ani de la reinfiinţarea Centrului de Studii Transilvane.

Organizatorii au pregătit o sesiune festivă cu această ocazie în cadrul căreia Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai și directorul Centrului de Studii Transilvane, Prof. univ. dr. Liviu Maior, Acad. prof. univ dr. Ionel Haiduc şi Acad. prof. univ. dr. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române vor adresa cuvinte de salut participanţilor.

Conferințele științifice susţinute la acest ceas aniversar vor atinge subiecte atractive legate de Transilvania. Astfel,  Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop va aduce în atenţia participanţilor o filă importantă din trecutul acestor meleaguri,  „Transilvania în secolul al XIV-lea în contextul politicii dinastiei de Anjou”.

Prof. univ. dr. Liviu Maior va corecta câteva tuşe ale portretului unuia din cei care au traversat şi amprentat destinul bătrânei Transilvanii, sub titlul „Mitul bate istoria: 100 de ani de la moartea lui Franz Joseph”.

Moderatorul evenimentului va fi prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

Vor puncta finalul evenimentului cu un moment muzical Cvartetul Quartz.

Centrul de Studii Transilvane- scurt istoric

Centrul de Studii Transilvane este un institut de cercetare aflat în structurile Filialei Cluj a Academiei Române, cu o bogată activitate ştiinţifică şi editorială.

Centrul îşi are originilie în epoca interbelică, sub forma Centrului de Studii şi Cercetări Privitoare la Transilvania, înfiinţat în 1942 în cadrul Universităţii „Regele Ferdinand I” din Cluj, aflată atunci în refugiu la Sibiu. Cercetările întreprinse în cadrul acestui Centru au fost de la început multidisciplinare, desfăşurându-se în jurul unor teme, nu doar de istorie, ci şi de lingvistică, etnologie, demografie, statistică etc.

În 1944 Centrul a fost transferat la Cluj, unde a contribuit la întocmirea documentaţiei necesare delegaţiei României la Conferinţa de Pace de la Paris, pentru a apăra şi a justifica drepturile istorice ale ţării noastre aspura Transilvaniei. Activitatea de sine stătătoare a Centrului a încetat în 1948, prin includerea sa, alături de late entităţi de cercetare, în cadrul Istitutului de Istorie şi Filosofie al Academieie Republicii Populare Române, Centrul fiind, în fapt, desfiinţat prin acest act.

În 1991 Centrul a renăscut ca departament clujean al Fundaţiei Culturale Române, iar din 2003, după metamorfozarea acesteia, a intrat în componenţa Institutului Cultural Român. Odată cu includerea în structura Academiei Române începe o nouă etapă a a Centrului de Studii Transilvane, începând cu anul 2007.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Advertorial PNL

Ref. la: Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan: Votul pentru PNL la alegerile parlamentare,...

Candidații PNL Cluj la Parlament susțin viziunea de revenire a creşterii economice peste 3% din Programul de Guvernare PNL 2025-2028

Candidații PNL Cluj la Senat și Camera Deputaților susțin măsurile economice din Programul de...

Românii plătesc printre cele mai scumpe gaze naturale

Românii plătesc astăzi printre cele mai scumpe gaze naturale din Europa. Dar puțină lume...

Alte articole

Advertorial PNL

Ref. la: Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan: Votul pentru PNL la alegerile parlamentare,...

Candidații PNL Cluj la Parlament susțin viziunea de revenire a creşterii economice peste 3% din Programul de Guvernare PNL 2025-2028

Candidații PNL Cluj la Senat și Camera Deputaților susțin măsurile economice din Programul de...