La Cluj, de 24 de ani avem același primar: Emil Boc. Și aproape tot de atâția ani auzim despre marea centură metropolitană, un proiect faraonic de 100 de km, promisiuni de zeci de kilometri de piste de biciclete, zeci de kilometri de drumuri de legătură, pasaje, viaducte, tuneluri.
Un proiect grandios, demn de șeicii arabi, cu o valoare colosală de aproape două miliarde de euro, menit să rezolve traficul sufocant din zona metropolitană. Și totuși, de peste 10 ani, acest „mega proiect” rămâne blocat în hârtii, studii fără sfârșit și licitații anulate, fără să vedem vreo schimbare reală.
De prin 2015, excelentul primar Emil Boc dă dovadă de o impotență administrativă și nu a reușit să demareze în teren proiectul. Deocamdată totul e la nivel de vorbe, de praf în ochi, de desene și de randări 3D pe ecrane.
Și, să fim înțeleși, mascarada de dinaintea ultimelor alegeri locale nu are nimic de-a face cu Centura Metropolitană. În 24 mai 2024, Primăria Comunei Florești a emis autorizația de construire pentru lucrările de lărgire a DN1, de la 4 la 6 benzi. Noile culoare adăugate vor fi dedicate ambulanțelor, pentru asigurarea accesului la Spitalul Regional de Urgență Cluj, care se construiește în localitatea Florești, și a mijloacelor de transport în comun care vor asigura legătura între Florești și Cluj-Napoca.
Acest tronson nu face parte efectiv din centura Clujului și nici nu este un drum nou. Cam aceasta este situația în orașul cu trafic de cinci stele păstorit de excelența sa Emil Boc, care dă dovadă de un beteșug administrativ, dar care excelează în a oferi pâine și circ. Știți cum se numesc cei care nu pot? Neputincioși.
La polul opus avem putința unui alt ales local. Ilie Bolojan, fost primar al Oradiei, în prezent președinte al Consiliului Județean, care a dovedit că se poate. Fără atâta tam-tam, fără proiecte faraonice, fără studii plătite cu bani grei, doar cu muncă și ambiție.
La Oradea, traficul din zona centrală a orașului a fost rezolvat cu o salbă de ȘAPTE pasaje subterane. Primăria, în colaborare cu administrația județeană și cu fonduri europene, va mai realiza în oraș alte patru pasaje subterane și supraterane în zona Gării, a magazinului Crișul, în zona Aeroport-Dedeman și a intersecției cu Centura în zona Calea Aradului.
În prezent se lucrează deja efectiv în teren la pasajul subteran de pe bulevardul Decebal. Proiecte punctuale de câte 40-60 milioane lei, care însă se finalizează în decurs de 12-16 luni și aduc beneficii imense și imediate orădenilor.
În Bihor, centrul de greutate nu este Oradea. Județul a fost deja împânzit de centuri. Astfel, evitând un proiect megaloman care să fie finalizat peste 50 de ani, Bolojan a ales să realizeze centuri de ocolire punctuale. În jurul Oradiei, dincolo de drumul expres Oradea-Arad aflat în stadiul de proiect avansat și legătura tip drum expres/autostrada Oradea – Vama Borș 2, s-a realizat deja inelul doi metropolitan de centuri ocolitoare și s-a trecut deja la proiectarea inelului trei.
Emil Boc, Excelență, Impotență, luați un creion și notați: centura Oradea-Sânmartin-Felix, dată în folosință; Centura Aleșd, dată în folosință august 2024; Centura Nojorid, dată în folosință august 2024; Centura Sântandrei, dată în folosință; Centura Oșorhei, dată în folosință august 2024; Centura Beiuș, dare în folosință septembrie 2024; Centura Biharia, dare în folosință noiembrie 2024 – toate acestea fiind interconectate între ele astfel încât Oradea să fie înconjurată efectiv de inele metropolitane rutiere.
E drept, nu e vorba de centuri de o sută de kilometri cu zeci de kilometri de drumuri de legătură și cu fel de fel de bazaconii. Dar e vorba de drumuri nou-nouțe, construite de la zero, cu poduri peste Criș, cu pasaje supraterane, cu legături între ele și cu drumurile existente și, cel mai important, finalizate în 12-16 luni. Drumuri care decongestionează traficul din Oradea și zona metropolitană. Adică exact ceea ce își dorește orice locuitor al zonei.
Sau crede cineva că oamenii preferă gargara electorală de peste 15 ani a excelenței sale Emil Boc, impotentul administrativ?
Și încă un amănunt: dacă Boc, în megalomania sa, preferă să inaugureze cu fast orice nimic sau cu imensă ipocrizie proiecte moarte înainte de a se naște, cum e cazul Metroului, Bolojan nu a făcut niciun fel de inaugurare sau tăiere de panglică la niciuna din centuri. Pur și simplu au fost date în folosință imediat după finalizare!