Ungurii batjocoresc drepturile majoritarilor

În Cluj-Napoca, românii au devenit minoritari. Şi nu aşa, oricum. În opinia celor care conduc liceele maghiare, românii nu reprezintă nici 20 la sută din populaţie. În consecinţă limba oficială în aceste licee este maghiara. Elitele intelectuale şi politice maghiare ştiu să urle după drepturi, să şi le ceară. Ştiu să se plângă pe la toate “curţile” străine că românii sunt şovini, dictatoriali, fără orizont democratic, închistaţi cultural prin evul mediu. Ştiu să ceară cu gura până la urechi plăcuţe bilingve, autonomie culturală şi ce le mai trece prin minte. Dar, când e vorba să respecte drepturile altora, fac pe morţii-n păpuşoi. Să vedem exact despre ce este vorba. Ca să ştim la ce să ne aşteptăm, când se va finaliza regionalizarea şi, ulterior, federalizarea României, după modelul Paszkany- Rusz- Danko- Sabin Arian Gherman. 

Ignoranța autorităților române, chemate să apere respectarea legii și tupeul conducătorilor anumitor unități de învățămînt maghiare conduc la încălcarea dreptului la informare. Astfel, paginile web ale liceelor teoretice “Apacazi Csere Janos”, “Samuel Brassai”, “Bathory Istvan” și a liceului reformat sînt exclusiv în limba maghiară. Pe pagina liceului reformat există un buton care trebuie să ducă pe o pagină în limba română, dar acesta este nefuncțional (n.a. trebuie să remarc totuși existența tricolorului românesc pe site-ul unui liceu maghiar.). Paginile pot fi vizualizate accesând link-urile de mai jos:

http://www.kollegium.ro/

http://www.brassai.ro/

 

Articolul 13 din Constituția României afirmă că limba oficială a României este româna. Din legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, articolul 2, aliniatele a) și b) liceele sînt instituții publice și informațiile prezentate pe site sînt de interes public. Mai mult, hotărârea Guvernului României numărul 123/2002 pentru aplicarea normelor metodologice de aplicare a legii nr. 544/2001, articolul 12 stipulează că, în unităţile administrativ-teritoriale în care o minoritate naţională deţine o pondere de cel puţin 20% din numărul populaţiei informaţiile ce se comunică din oficiu se vor difuza şi în limba minorităţii respective. În concluzie paginile de pe site-urile liceelor trebuie să fie în limba română.

Saitul clujmanifest.ro va sesiza organele competente pentru a rezolva problema şi a repune legalitatea în drepturi (Inspectoratul pentru Învăţământ, Prefectura, Ministerul Învăţământului, Parlamentul.) Ştim că pe politruci îi doare într-o parte a propriei lor Constituţii, de drepturile cetăţenilor români, dar suntem curioşi ce spun, ce vor răspunde.

Vladimir Trif

liceu ungureste

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

comentarii

  • Domnilor, habar nu aveți :) Legea aia 544 e în primul rând legea liberului acces la informații publice, poate vă referiți la legea 554 (să zicem că e o mică greșeală, dar măcar menționați că e a contenciosului administrativ). Aceste legi n-au nicio legătură cu site-urile unor școli. Își fac site-ul cum doresc și cum pot, după resurse. Mai mult: Colegiul Reformat nici măcar nu e instituție de stat.

    De restul nici nu mă obosesc să mă leg, e fascinantă ignoranța asta a unor concetățeni… mai citiți să vedeți cum se procedează în țări civilizate, apoi puneți în balanță un pic lucrurile. Mi-e rușine de stilul în care se tratează politica față de minorități în țara asta