Șeful DGASPC Cluj, Tămaș Claudiu, se agață cu dinții de scaun, deși a fost demis. Pentru a trage de timp,și-a luat, până acum… 89 de zile de concediu medical

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Evaluat ca incompetent și prins cu o serie de nereguli, pentru care există plângere penală, șeful DGASPC Cluj, Tămaș Claudiu Daniel, și-a luat, anul acesta nu mai puțin de 89 de zile de concediu medical, pentru a nu putea fi demis. “Jucăria” asta, a concediilor medicale, este una pe care a încercat-o și în 2017, după ce se descoperiseră o serie de ilegalități în activitatea sa, numai că atunci și-a luat doar… 62 de zile de concediu. Practic, Tămaș ar mai putea să-și mai ia doar încă 2 zile de concediu medical, până la 91, în acest an  calendaristic, cât prevede legea pentru a intra la Comisia de Expertiză a Capacității de Muncă. Ce pare să nu știe Tămaș este că și dacă s-ar pensiona pe caz de boală, scapă de rușinea demiterii, dar plângerea penală tot rămâne.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, Floarea Tămaş, Iarina Prelipceanu şi Delia Marusciac au respins acţiunea şefului Direcţiei Copilului, Daniel Claudiu Tămaş, care încerca să anuleze evaluarea şi demiterea sa, dispuse de către Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

“Admite recursul declarat de recurenţii JC şi CJC împotriva sentinţei civile nr. 574 din 06.04.2020, pronunţată în dosarul nr. 4673/117/2017* al Tribunalului Cluj, pe care o casează în tot în sensul că, rejudecând, respinge acțiunea formulată. Decizia este definitivă. Pronuţată în şedinţa publică din 07.10.2020, se precizează în hotărârea Curții de Apel Cluj.

Povestea lui Tămaș, și îndârjirea cu care se agață el de scaunul de director general al DGASPC Cluj, are, deja, un aer de telenovelă, și ar fi de râs, dacă nu ar fi pe banii noștri.

Și în 2016, ca și în 2019, evaluările lui Tămaș au obținut calificativul “nesatisfăcător” și, prin urmare, pe motiv de “incompetență profesională”, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a mai vrut să-l demită, însă directorul general al DGASPC Cluj s-a zbătut prin instanțe, până a reușit să amâne, iată, inevitabilul.

Ce-a găsit Curtea de Conturi în “ograda” DGASPC Cluj

DGASPC este instituţia publică aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, și condusă de Tămaș Claudiu Daniel, unde, controalele Curții de Conturi au găsit, în mai multe rânduri, o serie de nereguli. În 2016, de exemplu, raportul a scos la iveală faptul că banii pentru copiii instituționalizați au fost cheltuiți cu hrana unor muncitori, iar Direcţia ar fi făcut mai multe angajări ilegale. Practic, s-a încălcat Legea Finanțelor Publice.

În 2015, DGASPC Cluj a demolat, fără acordul proprietarului, un imobil/garaj/atelier, aflat pe domeniul public, iar, în același an, pe acest teren s-a executat o construcție fără documentație tehnică de execuție legal întocmită. Pentru construcția nouă – certificat  urbanism 6108.19.12.2017, emis de Primăria Cluj în scop informativ s-au sesizat organele de urmărire penală prin plângerea 454829/4883110/2016.

De asemenea, au fost mai fost descoperite:

– plăți nelegale (81934,50 lei) către operatori de transport

– prejudiciu de 84.586 lei, reprezentând mese servite angajaților

– prejudiciu de 888.241 lei, reprezentând plăți nelegale de natură salarială, reprezentând angajări peste numărul de posturi scoase la concurs

– prejudiciu de 309612,76 lei, plăți lucrări executate fără temei legal

Curtea de Conturi dăduse și termen pentru identificarea responsabililor și recuperarea prejudiciile stabilite de raport, lucru ce nu s-a întâmplat.

În 2019, un alt raport al Curții de Conturi arăta că entitatea nu a determinat întinderea prejudiciului dintre costul real al mesei servite către alte persoane decât beneficiarii serviciilor de asistență socială și contravaloarea mesei încasate de la beneficiar. Ulterior, DGASPC Cluj a sistat acordarea mesei către alte persoane decât beneficiarii de asistență socială, ceea ce înseamnă că măsura dispusă de Curtea de Conturi a fost implementată parțial.

Angajări ilegale, la DGASPC Cluj

De asemenea, s-a mai constatat că în perioada 2013-2016, un număr de 16 persoane au fost angajate cu încălcarea prevederilor legale, prin dispoziția directorului general al DGASPC Cluj, Tămaș Claudiu Daniel. Și nu orice persoane, ci unele care, în prealabil, fuseseră respinse la concursuri, iar altele, încadrate pe posturi ce nu erau vacante sau pentru care nu aveau pregătirea necesară. Corpul de Control a dispus ca DGASPC să ia măsura încetării raporturilor de muncă, în cazul acestor persoane, până în 2019. DGASPC a anunțat, ulterior, emiterea  unor dispoziții de încetare a contractelor de muncă, pentru persoanele în cauză.

În aprilie 2020, Curtea de Conturi a mai descoperit că DGASPC Cluj a făcut plăți nelegale către niște firme, pentru trasport călători. Prin urmare, Unitatea Administrativ Teritorială Cluj a dispus ca DGASPC, pentru decontare necuvenită, să recupereze și vireze, pe destinația legală, sumele incriminate.

De ce a fost evaluat Tămaș cu “nesatifăcător“

  • Auditul intern (2013-2016) s-a finalizat cu o serie de recomandări ce au rămas neimplementate în proporție de 89%.
  • Nu a fost elaborat program de dezvoltare pentru control intern, pentru fiecare compartiment
  • Nu există sistem de raportare a disfuncțiilor
  • Conducerea nu a transpus obiectivele generale în obiective specifice și nu există dovada că s-au comunicat angajaților
  • Nu și-a definit obiectivele determinate, legate de scopuri, iar acestea nu pot fi cunoscute de salariați și terți
  • Atribuțiile și răspunderile persoanelor implicate în control intern nu sunt cuprinse în fișa postului
  • Nu are Registrul riscurilor pe unitate și pe compartimente
  • Nu este constituită echipa de gestionare a riscurilor
  • Directorul general nu a instruit și pus în aplicare un proces de management al riscurilor
  • Nu a stabilit o listă a obiectivelor, ci doar le-a bifat

A ținut-o  la poartă pe Violeta Alexandru

Pe lângă raport, nu este de neglijat nici comportamentul directorului general al DGASPC, Tămaș Claudiu Daniel, care, în ultimele luni nu a venit la serviciu decât atunci când a avut de semnat documente urgente.

A vuit presa despre faptul că în februarie 2020, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut o vizită la DGASPC Cluj și, surpriză, portarul nu i-a permis accesul în instituție. După zeci de minute, ministrul Muncii a putut intra în instituție, unde…cam bătea vântul: birouri goale, în frunte cu cel al directorului general, Tămaș Claudiu Daniel. Evident, acesta, așa cum deja ne-a obișnuit, era în concediu medical. Ulterior, Tămaș a făcut o postare pe Facebook în care l-a felicitat pe portar pentru că nu i-a permis, din prima, Violetei Alexandru să intre.

Ei bine, din 23 aprilie 2020, Tămaș este destituit, prin decizia Consiliului Județean Cluj, ca urmare a evaluării sale, “nesatisfăcătoare”, din 2019, dar și a faptelor de natură penală, pentru care există plângere în instanță. Numai că acesta este, evident, în…concediu medical. Dacă bolile sale nu sunt reale, medicii care și-au pus parafa ar trebui să conștientizeze că, de dragul unei amiciții sau din cine știe ce alte motive, fac o ilegalitate și își pun în pericol și libertatea și dreptul la liberă practică.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău