Polițiștii au oprit un botez cu 100 de persoane organizat într-un spațiu închis. Au fost aplicate sancțiuni usturătoare

Culmea idioțeniei: să dai mașina unei cunoștințe, iar poliția să-ți rețină ție permisul timp de 8 luni. Povestea în detaliu

Povestea clujeanului din Câmpia Turzii care a rămas din iulie 2020 până în prezent  fără permis de conducere (pentru o faptă din 2018), în condițiile în care deține un service auto, este una care ascunde o poveste cu polițiști, demnă de o carte, și câteva abuzuri ale statului român.

Legea din România nu este perfectă, dar este departe de a fi măcar una rezonabilă, după cum o va demonstra povestea ce urmează. Mai mult, polițiștii nu sunt rezonabili. Nici atunci când greșesc nu își asumă.

Rezumat

Pe scurt, T. V., care deține un service și o spălătorie auto, avea în curte un autoturism (Toyota) înmatriculat în Palestina, deținut de un palestinian. Niște cunoștințe ale domnului Valer, Pușcaș Sergiu și Baciu Adrian, au venit la spălătorie, spunând că au nevoie de o mașină cu care să se deplaseze. În consecință, l-au întrebat pe V. dacă automobilul cu pricina este de vânzare. Mașina, care se afla de ceva timp în curtea spălătoriei, nu fusese utilizată până atunci, conform datelor poliției.

De față cu Adrian și cu Sergiu, T. V. l-a sunat pe palestinian întrebându-l dacă respectivul autoturism are actele în regulă și se poate circula cu el în România. Palestinianul a confirmat, iar cei doi au plecat la drum. T. V., din acest moment, este o parte neglijabilă a poveștii întrucât nu se afla în autoturism, nici nu l-a condus și nici nu l-a mai văzut de atunci. Evenimentul relatat s-a produs în 2018. Cei doi, datorită faptului că-l cunoșteau și ei pe palestinian, au împrumutat la rândul lor mașina. Cea de-a patra persoană din poveste, Deak Adrian, căreia i-a fost împrumutată mașina, a fost oprit de poliție la volanul autoturismului Toyota. Depășise pe linie continuă. Totuși, deși nu era la volan, iar autoturismul nu era deținut de el, lui T. V. i s-a reținut permisul de conducere din iulie 2020, până acum, deși autoturismul avea actele în regulă.

Motivul? O legislație prost făcută și un proces care îl acuză de „punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat sau cu numere de înmatriculare false”, niște polițiști locali care greșesc datele atunci când le copiază de pe hârtii și rea credință din partea autorităților.

În imaginile de mai jos se poate vedea că Polițiștii au greșit seria de șasiu în 2019, când au deschis dosarul. Mai mult, se vede cum în 2020 au dispus reverificarea autoturismului și reținerea permisului lui T. V. Cum se poate așa ceva în contextul în care la dosar există dovada conform căreia actele sunt în regulă. Poate explică procurorul Triff.

 

Povestea în detaliu

În 6 decembrie 2018, T. V. se afla la spălătoria lui din Câmpia Turzii unde se ocupa cu activitățile obișnuite ale unui om care vrea să câștige un ban cinstit. Baciu Sergiu și Pușcaș Adrian au venit la service cu interesul de a împrumuta autoturismul Toyota. În acest moment nu s-a produs nicio ilegalitate, după cum atestă și documentele dosarului.

Conform declarației lui T. V. și a actelor de la dosar, T. V. l-a apelat pe palestinian pentru a-l întreba dacă autoturismul este de vânzare și dacă se poate circula cu el în România. Dat fiind faptul că palestinianul îi cunoștea personal pe cei doi care doreau să împrumute mașina, a fost de acrod. Astfel, cei doi au plecat cu autotursimul. La rândul lui Baciu Sergiu i-a împrumutat Toyota lui Deak Adrian.

Polițiștii din Câmpia Turzii i-au oprit pe cei doi, Baciu Sergiu și pe Deak Adrian pentru că au depășit pe linie continuă pe strada 1 Decembrie 1998 din Câmpia Turzii.


Verificându-i pe cei doi, polițiștii au constatat că șoferul Deak Adrian, nu avea la el actul de identitate și nici permisul. De aici a început tărăboiul. Polițiștii voiau, cu orice preț, să acuze persoanele implicate de câte ceva. Pe Deak Adrian l-au acuzat de depășire pe linie continuă și de conducere a unui vehicul cu numere de înmatriculare false, iar pe V. T. de punerea în circulație a unui autovehicul cu numere de înmatriculare false. Toate acestea în condițiile în care respectiva mașină avea până și asigurare în Palestina.

Cum au motivat inițierea procesului

Polițiștii, atunci când au copiat seria de șasiu de pe actele mașinii, în loc de un S au trecut un 5. Astfel, când au verificat autoturismul în baza internațională de date, au constatat că numerele de înmatriculare nu erau conforme cu seria de șasiu introdusă. Nicio problemă. În cele din urmă, persoanele implicate și-au dovedit nevinovăția când a venit vorba de legalitatea punerii în circulație a autoturismului. Deși autoritățile voiau să îl acuze peT.V. de această faptă, acesta a dovedit prin acte faptul că avea dreptate. Autoturismul era înmatriculat în Palestina și avea asigurare acolo. Mai mult, palestinianul confirmase legalitatea actelor și celor doi care au luat primii mașina, Baciu Sergiu și Pușcaș Adrian. Dosarul, deși avea informații false în el, mers mai departe.

Revenirea la tărăboi și suspendarea permisului

În 2020, din rea credință, polițiștii din Câmpia Turzii, deși nu aveau nicio dovadă, mers mai departe cu dosarul pe motiv că ar fi văzut autoturismul în trafic. Deși T. V. nu mai văzuse și nici nu mai atinse autoturismul cu pricina, în martie 2020, polițiștii s-au dus țintă la T. V. și i-au suspendat permisul. „În baza legii”, a motivat chiar polițistul care l-a reținut. Acesta a spus că se respectă legea, iar T. V. reprezintă un pericol social, motiv pentru care dreptul la a conduce un autoturism îi este revocat. Amintim că T. V. deține o spălătorie și un service auto. „Să împingă de acum mașinile”, s-au gândit, probabil, polițiștii atunci când i-au luat permisul. Întrebarea retorică pe care și-o pune orice cititor în acest moment este: „Ce treabă avea permisul lui T. V. în toată povestea asta din moment ce mașina avea actele în regulă, iar el nici nu a condus mașina?”.

Răspunsul vine din partea IPJ Cluj: „Nu putem să oferim informații legate de un dosar în desfășurare”. Adică se spală pe mâini. Când am căutat răspunsuri la Poliția Rutieră Câmpia Turzii, cei de acolo ne-au răspuns că nu au niciun șef care să dea declarații. Se pensionase recent și nu i s-a găsit înlocuitor. Cine știe, au fost luate prin surprindere autoritățile că se apropia vârsta de pensionare a respectivului domn.

Până și palestinianul a făcut ceva pentru a opri tot tărăboiul ăsta specific justiției românești. În Palestina s-a dus la notar și a dat o declarație conform căreia autoturismul era înmatriculat și avea asigurare cu mult timp înaintea faptei de care e acuzat T. V.. Niciun răspuns până acum din partea polițiștilor.

 

Reamintim că articolul 334 din codul penal spune că „conducerea sau punerea în circulație a unui autoturism cu numere de înmatriculare false se pedepsește cu închisoare (…) sau cu amendă”. În baza articolului 334 este acuzat T. V.. Pentru că ar fi pus autoturismul menționat mai sus în circulație. De asta i s-a luat permisul 8 luni de zile. De asta vor să-l plimbe polițiștii din Câmpia Turzii prin tribunal. Avocații cu care redacția Cluj Manifest a luat legătura în vederea consultanței au spus că dosarul ar fi trebuit clasat atunci când polițiștii și-au dat seama că seria de șasiu este greșită întrucât nu mai exista fundamentul conform căruia acesta a fost deschis. Totuși, acesta continua și acum.

Abuzurile acestea când se vor pedepsi și cine le va pedepsi?

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii