Trecerile de pietoni din Cluj-Napoca vor fi iluminate

Statisticile arată că peste tot în lume, zonele cu treceri de pietoni prezintă un risc crescut de accidente rutiere, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Adesea, conducătorul auto nu cunoaște traseul pentru a identifica cu ușurință zona în care intră în contact cu pietonii. Locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru șofer atât pe timpul zilei cât și pe timpul nopții.

Au fost efectuate nenumărate studii privind trecerile de pietoni și concluzia a fost unanimă: realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopții îmbunătățește în mod cert vizibilitatea și siguranța participanților la trafic.

Reducerea numărului de accidente se datorează în principal apariției iluminatului, deoarece rata lor de producere pe timpul zilei a rămas neschimbată.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca urmărește achiziționarea și montarea unor sisteme de iluminat cu LED, inteligent, pentru creșterea gradului de siguranță la trecerile de pietoni conform standardelor și normativelor în vigoare privind siguranța participanților la trafic.

Se dorește ca atunci când trecerea de pietoni nu este folosită, nivelul iluminatului să fie scăzut la valorile minime reglementate în scopul îmbunătățirii eficienței energetice a sistemului de iluminat public. De îndată ce se detectează un pieton, toate LED-urile revin funcționale cu parametrii maximi.  Pentru toate corpurile instalate, este necesar un sistem de telegestiune. Se vor utiliza cele mai performante și eficiente echipamente existente deja pe piață. Soluția propusă se bazează pe aparate de iluminat moderne de înaltă performanță din punct de vedere energetic utilizând tehnologie LED, cu o durată de viață mai lungă. Se vor monta senzori de ceață, ploaie, prezență și se va studia posibilitatea utilizării de energii regenerabile pentru alimentarea corpurilor de iluminat.

În Cluj-Napoca sunt 639 de treceri de pietoni nesemaforizate.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii