Paszkany. Începutul lui, sfârşitul tuturor…

    În 1996, a ajuns la putere un partid, care din nenorocirea istoriei s-a numit PNŢCD. Şi-au bătut joc de marii eroi ai neamului, când au ales acest nume. La Cluj, un loc de deputat a fost câştigat de Ioan Vida- Simiti. Omul ăsta nu a avut vreo vină atunci când l-a cunoscut pe cumnatu’so, Iuliu Mureşan. Se întâmplă în viaţă să calci pe stradă în tot felul de musafiri pe talpă.

arpiochiul

   Ajunşi la putere, peneţiştii clujeni au pus de o întâlnire politică exact la Debrecen. Au stat mogâldeţele de minţi pseudo-ţărăniste şi au cugetat: “Mă, merem noi să ne vadă curu’ cărarea, până la Debrecen, da’ în ce limbă grăim cu panonicul, că nu ştim o iotă de limbi străine şi dacă dăm mult din mâini, facem curent, ne înălţăm la ceruri ca elicopteru’. Mai bine cătăm unul să ne traducă”. Atunci, Vida Simiti, cumnatu’ lui Iuliu Mureşan, zis Lache, de la “lacheu”, şi-a căutat în memorie, mama ei de parkinsoană, şi a zis: “Ştiu eu unu. E cam lovit. Da’ are maşină, are carnet, ştie ungureşte, îi plac junioarele la bară. E cam hoţ. O dată şi-a băgat mâna în buzunarele lui şi şi le-a scos, apoi, de la mine din jeburi. Da’ e băiat bun. Îl cheamă Arpi.” Peneţiştii s-au bucurat, au cântat “Az a szep”. Au crezut că e frumoasă. Maşina era frumoasă, că Arpi avea un BMW. L-au luat pe Paszkany şofer şi au plecat la Debrecen. A tradus Arpi, acolo, ce s-a cotcodăcit în plen. De atunci tot traduce… Ultimul tradus marinaru’ Băsescu. Penultimii, Rusz eş Danko. Întâlnirea a fost fructuoasă, s-a mâncat guiaş, s-a stropit cu poşirca la care ei îi spun vin Tokaj, s-a râgâit bilingv, s-au mânjit cu Kurtoskalacs, un fel de gaură dulce fără gust şi consistenţă, s-au culcat şi au sforăit plăcut cu cornu-n pernă. Filcăii peneţişti au visat că sunt oameni…

   Dimineaţă s-a trezit delegaţia din somn, că la minte sunt în comă etern de profundă, dar nu ştiau locaţia. Au uitat unde sunt, cine i-a adus. Arpi le-a spus atunci: “Hai să merem după colţ, la Budapest, că am eu acolo nişte legături de pustă, plus nişte stripteuze şovine de la brâu în sus. În jos îs bune că-s minore.” Unu mai ţărănist naţionalist s-a opus, dar i-au îndesat un gomboţ în stropitoare. Resturile prezente şi-au ascuţit limbile boşorog libidinoase şi au fost de acord. Şoferul Paszkany a luat hăţurile BMW-ului şi, pe drum, i-a manipulat într-atât, povestind de frumuseţile inegalabile de pe Duna, încât a ajuns la Budapesta şef de delegaţie peneţistă. Ăilalţi erau prea oboşiţi ca să înţeleagă ce se întâmplă. Aşa a rezolvat Arpi intrarea în politică şi s-a întors la Koloszvar baron local, prieten cu prefectul Fărcaş, cu şeful FPS Radu Sârbu şi alţii la fel. Apropo, să nu uit! Sârbu şef peste privatizări la Bucureşti l-a împroprietărit, cât l-a împroprietărit, pe Paszkany, că i-a plăcut să fie kaposzta a la Cluj, adică varză a la Kolozsvar. Dar căpcăunul de şofer vroia mai mult, şi mai mult. Arpi  s-a înscris şi în PNŢCD, numai ca să fure dibace cu toate membrele. Până la urmă, s-au sesizat nişte ochi albaştri şi Sârbu nu a mai putut să îi dea fabrici. Arpi s-a supărat, hapsânul, că nu mai pune grebla de mână şi pe alte fabrici gratis. Şi acum plânge Sărbu. „Le-am dat ce au cerut şi când am avut nevoie de ei mi-au întors spatele.” Bine că nu te-o jupuit şi nu te-o rotisat pe roată ca pe Horea, sărmanul. Zi, köszönömsépen, ciocolom şi las-o baltă, că poate se razgândesc.

   În fine. Aşa a ajuns Paszkany, din şofer, şef de delegaţie şi, din şef de delegaţie, patron de presă. Şi, din patron de presă, patron de Cluj. Şi, din patron de Cluj, patron de ţară. Hai, să ai noroc lipsă, Arpi! Ai de toate. Ai volan, ai şi frână-n deal… Ai mândre la scară şi slugoi licenţiaţi la Secu’! Ce mai vrei? Ţara ta, Transilvania? Ia şi tu un pic de pauză, ocupă-te de iubăreţe mititele. Că, uite, iar ai luat proporţii, de nu te mai încape bideul Iuliei. Da’, ho, omule!

Adrian Cinpoeru

 (Textele şi grafica din „Cronica pârâciosului” aparţin cititorilor. În consecinţă, trebuie considerate pamflet, atât de cititori cât şi de eventualii judecători nervoşi şi supăraţi pe viaţă, şi pe ambientul internautic înconjurător.)

 

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.