Epopeea Centrului Cultural Transilvania se reia. De la zero

Un alt proiect restant al administrației Boc este Centrul Cultural Transilvania. În 2010 a fost demarat concursul de soluții, în 2013 a fost realizat studiul de fezabilitate, dar proiectul este departe de a fi demarat. Acest proiect urmează să fie realizat în parteneriat public-privat, dar potrivit primarului Emil Boc, niciun investitor nu a fost interesat de acest proiect.

Mai mult, primarul Emil Boc a anunțat că trebuie refăcut studiul de fezabilitatea realizat pentru Centrul Cultural Transilvania, din cauza unor modificări legislative apărute de la legea achizițiilor publice.

”Acea clădire care a făcut parte din patrimoniul MAPN a fost cedată municipalității pentru construcția Centrului Cultural Transilvania. Datorită modificărilor legislative în ceea ce privește achizițiile publice trebuie să reluăm studiul de fezabilitate. Proiectul cuprinde realizarea a unui parking subteran și a unei clădiri ce va deservi Filarmonica. Studiul trebuie să ne permită realizarea în parteneriat cu un investitor privat a unei clădiri de birouri sau a unui hotel de cinci stele, iar investitorul să realizeze parkingul subteran, deasupra căruia noi vom realiza clădirea Filarmonicii. Trebuie să actualizăm studiul de fezabilitate la zi, în concordanță cu modificările Legii achizițiilor publice. Sperăm să vină acel investitor. A fost scos acest proiect la licitație și nu a fost nimeni interesat. Acum cu modificările legislative trebuie să modificăm procedura de concesiune. Urmează să înceapă construcția Centrului Cultural Transilvania, o investiție mare, în valoare de 150 de milioane de euro ce vizează parkingul și clădirea. Municipalitatea nu dispune de aceste resurse financiare de aceea caută un investitor privat care să realizeze parkingul, să-l utilizeze, și în schimbul parkingului primește o porțiune de teren pe care să își construiască o clădire de birouri sau un hotel de cinci stele, nouă revenindu-ne obligația construcției clădirii Filarmonicii. Am avut și probleme în instanța, Curtea de Conturi a blocat proiectul solicitând proiectantului despăgubiri foarte mari, acesta a atacat în instanță. Până la urmă s-a soluționat procesul și s-a deblocat pe latura juridică acel proiect”, a explicat primarul Emil Boc

Filarmonica Transilvania nu are sediu

Acest proiect trebuia să rezolve o situație rușinoasă pentru Cluj-Napoca, un oraș unde cultura este la loc de cinste, un sediu pentru Filarmonica Transilvania. Filarmonica nu are în prezent niciun sediu și nicio altă sală de concerte pe măsura renumelui bine meritat pe care l-a dobândit în timp. Studiul de fezabilitate inițial cuprindea clădirea Filarmonicii și Sala de concerte, iar proiectul urma să fie realizat în patru ani. Odată cu reluarea studiului de fezabilitate, posibilitatea demarării acestui proiect este și mai îndepărtată, iar lipsa unui investitor privat poate compromite definitiv acest proiect.

Proiectul Centrului Transilvania a devenit parcare

Între timp, deoarece municipalitatea a eșuat în realizarea proiectului Centrului Cultural Transilvania, respectivul amplasament a fost transformat în parcare. Primăria Cluj-Napoca a amenajat 229 de noi locuri de parcare pe str. Năvodari nr. 4, la aprox. 500 de metri de Catedrala Ortodoxă, în direcția Mărăști, pe locația fostei unități militare. Potrivit municipalității, parcarea va avea un caracter temporar, până la construcția viitorului parking din cadrul proiectului Centrului Cultural Transilvania, proiect ce presupune și construcția noii clădiri a Filarmonicii clujene.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii