Despre drama pe care avocații stagiarii au trăit-o la examenul de definitivat

În urma protestelor inițiate de avocații stagiari care au susținut examenul de definitivat, s-au descoperit mai multe nereguli în ceea ce privește organizarea și structura propriu-zisă a examenului. Mai mulți avocați au expus probleme de origine mult mai profundă referitoare la instituția care se ocupă de acest examen(INPPA), scrie publicația Most Wanted Stories.

Legat de examenul din 15.11.2020 de absolvire a Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților (INPPA), Alex face câteva clarificări și precizări importante :

În primul și primul rând vorbim despre grile greșite, în special la disciplina Organizarea și Exercitarea Profesiei de Avocat (OEPA), dar și la alte discipline.

Deși multe din variantele de răspuns sunt evident în litera și spiritul legii, acestea nu se regăsesc pe barem și, pe cale de consecință, nu sunt punctate, iar noi picăm examenul pe capete cu dreptatea în mână.

Grile care induc în eroare candidatul

Numeroase grile sunt discutabile, scopul evident și vădit al acestora fiind de a arăta ce nu știe candidatul, nu ceea ce știe.

Subiecte vag concepute

„Subiectele tratate în grile sunt fie disputate în doctrină (existând opinii diferite și contradictorii în rândul autorilor studiați), fie au fost tranșate diferit în jurisprudență , fie pur și simplu formularea enunțului este extrem de neclară, ambiguă și greu de înțeles”, declară Alex Dima, un avocat stagiar.

Baremul publicat pentru acest examen cuprindea un număr de 9 întrebări fără niciun răspuns. Astfel pe foaia de răspuns trebuiau lăsate 9 întrebări fără nicio variantă marcată, ceea ce în mod normal se poate interpreta ca semn de fraudare a examenului.

Citește articolul integral aici.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.