Consiliul județean Cluj investește 77 de milioane de lei pentru consolidarea a două dealuri

Consiliul județean a aprobat două rpiecte de hotărâre ce vizează consolidarea dealului Hoia ce pune în pericol investiția din parcul TETAROM și dealul ce poate afecta Centrul Integrat de Management al Deșeurilor. Totalul investițiilor se ridică la suma de 77 de milioane de lei, dintre care 57 de milioane de lei pentru dealul din Hoia și 20 de milioane de lei pentru dealul de la CMID.

În cazul investiției din Parcul TETAROM lucrările de execuție cuprinse în proiect sunt realizate în proporție de 89% diferența reprezentând parțial lucrări ce nu se pot executa din cauza unor alunecări de teren ce sunt active pe latura sudică a amplasamentului și parțial cantități de lucrări ce nu mai sunt necesare (cca. 7%). Lucrările care nu pot fi realizate din cauza alunecărilor de teren sunt, în principal la:

  • Obiectul 1 – deviere conductă de apă (realizat 35%)
  • Obiectul 9 – Extinderi drumuri și parcări (realizat 80%)
  • Obiectul 15 – Hală depozitare 2 (realizat 84%)
  • Obiectul 16 – Refacere spații verzi (realizat 15%)

Astfel, pentru finalizarea proiectului cofinanțat din fonduri europene nerambursabile este necesară realizarea lucrărilor de consolidare a terenului limitrof amplasamentului proiectului care, pe de o partea fac posibilă tehnic realizarea lucrărilor necesare pentru finalizarea proiectului și pe de o altă parte pun în siguranță stabilitatea clădirilor realizate prin proiect la baza versantului. Este de menționat, încă de la început faptul că prin realizarea consolidării versantului necesare ca urmare a încadrării terenului în zona cu risc mediu-ridicat de producere a alunecărilor de teren, amplasamentul supus lucrărilor poate fi exploatat superior prin realizarea de construcții, ceea ce în prezent nu este posibil tocmai datorită instabilității versantului Hoia, ceea ce poate să conducă la amortizarea integrală a cheltuielilor generate de realizarea lucrărilor de consolidare.

”Cine ne asigură că după finalizare acestei investiții lucrurile sunt în regulă? Acum 3 ani am mai discutat subiectul, am fost informați cu putem rezolva situația cu 10 milioane de lei. Am investit și problema nu a fost rezolvată. Proiectul este început și trebuie finalizat, dar nu ne face cinste ce s-a întâmplat. Am tot cheltuit și investiția nu este finalizată”,  a afirmat consilierul județean Remus Lăpușan.

” Lucrările executate pentru stabilizare sunt foarte bune pentru că presiunea este mai mică. Lucrările au dat rezultate. Profesorii de la Universitatea Tehnică, cei care au realizat expertiza au menționat că cele trei rânduri de piloți, garantează că acest deal se va stabiliza. Aceasta este situația pe acest deal, o chestiune de ani de zile, s-a tot amânat decizia, si alunecarea tot crește, iar noi trebuie să luăm o decizie legată de acest versant. Sunt in pericol cele 4 clădiri pe care nu le putem recepționa. Tot aici se va ajunge indiferent de cât vom amâna luarea acestei decizii. Culpa este a nimănui și a tuturor. Când a început TETAROM acum 20 de ani au fost studii care probabil au menționat ca dealul nu alunecă. Proiectul tehnic este făcut de cei mai buni profesorii din Cluj, preșul este estimat de profesori, dar prețul licitat va fi mult în jos, așa se întâmplă la licitații. Prețul este unul de pornire și cei care câștigă licitația vin cu soluții pentru a reduce costurile. Toate analizele ne spun că trebuie să facem această operațiune. Cred că trebuie să ne sumăm, dacă se făcea cum un an sau doi, poate erau alte costuri. Sunt convins că cei care au decis să facă TETAROM au avut la bază o expertiză care stabilea că dealul este stabil. Sunt convins că licitația va da un preț real de execuție. Cel mai grav este să stăm și să lăsăm dealul să alunece pe clădirile deja construite. Va fi în siguranță și Muzeul Etnografic cu aceste consolidări”, a explicat președintele CJ Cluj, Alin Tișe necesitatea executării acestor lucrări.

În cazul CMID,  ca urmare a finalizării de către Antreprenor în februarie 2017 a investigațiilor de teren – studii topografice și studii geotehnice, precum și a expertizei tehnice pentru verificarea stabilității amplasamentului și a stării tehnice a lucrărilor executate de fostul Antreprenor, expertul tehnic a adus la cunoștință necesitatea executarii în regim de urgență a unor categorii de lucrări în vederea consolidării zonelor destabilizate și pentru stoparea și prevenirea cât mai rapidă a extinderii zonelor afectate, respectiv a lucrărilor pentru realizarea unui zid de sprijin cu piloți din beton armat precum și a lucrărilor  pentru punerea în siguranță a digurilor perimetrale Celulei de depozitare.

”Cauza principală este furtul de pământ de la baza dealului. Mi-aș dori să dăm bani pentru drumuri sau aeroport. Nu e o plăcere se finanțăm lucrări suplimentare. Zidul de sprijin trebuie amplasat pe un teren stabil și este vorba de un prelungirea lucrărilor pe o lungime de 150 de metri”, potrivit lui Alin Tișe.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii