Consiliul județean a pierdut procesul cu Curtea de Conturi. Bugetul județului prejudiciat cu 4 milioane de euro

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Curtea de Conturi a descoperit o serie de nerguli la Consiliul județean, descoperind pierderi și finanțări ilegale în valoare de 4milioane de euro. Consiliul județean a decis să conteste în instanță raportul Curții de Conturi din 2015, dar au pierdut procesul.

”În urma comunicării Deciziei Curţii de Conturi a României nr. 21 din 24.06.2016, cuprinzând măsurile pe care Consiliul Judeţean Cluj trebuie să le ia pentru remedierea deficienţelor constatate, Consiliul Judetean a înaintat Tribunalului Cluj, în data de 8 noiembrie 2016, acţiunea în contencios administrativ nr. 25953 prin care solicită, argumentat, anularea mai multor puncte din Decizia Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi a judeţului Cluj. În acest context, având în vedere faptul că Decizia Camerei de Conturi Cluj nu are caracter definitiv şi executoriu, Consiliul Judeţean Cluj aşteaptă soluţionarea respectivei acţiuni aflate pe rolul Tribunalului Cluj. În mod evident, conştient fiind de obligativitatea respectării întru-totul a dispoziţiilor legale şi a hotărârilor judecătoreşti, de îndată ce va exista o astfel de decizie definitivă şi irevocabilă pronunţată de instanţele abilitate, Consiliul Judeţean Cluj va trece la punerea ei în executare, anunța Consiliul județean în februarie 2017.

Curtea de Apel Cluj a respins recursul formulat de Consiliu județean.

Respinge cu majoritate recursul declarat de P.C.J.Cluj (Preşedintele Consiliului judeţean Cluj – n.r.) împotriva sentinţei civile nr. 1189 din 28.02.2017 pronunţată în dosarul nr. 5201/117/2016 al Tribunalului Cluj pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 9.10.2017.

Astfel, potrivit Raportului Curții de Conturi, abaterile de la legalitate și regularitate de natură financiar-contabilă, precum și cele prin care s-au estimat venituri suplimentare, respectiv producerea de prejudicii bugetelor locale, la Unitatea Administrativ Teritorială Județul Cluj s-au constatat următoarele: prejudicii – 8.761.000 lei (1,9 milioane de euro), venituri suplimentare – 9.222.000 lei (2,04 milioane euro).

Iată neregulile descoperite de Curtea de Conturi:

Nu a fost recuperată de la Consiliul de Administrație al RAADPP Cluj, suma de 120 mii lei, reprezentând drepturi salariale nete, dobânzi și cheltuieli de judecată câștigate în instanță și achitate către două salariate, urmare a nerespectării de către entitate a clauzelor prevăzute în contractele individuale de muncă încheiate cu acestea, respectiv a fost acordată o perioadă de preaviz de 20 de zile, în timp ce contractele individuale de muncă precizau un termen de preaviz de 30 de zile;

Bugetul Consiliului Județean Cluj a fost prejudiciat în anul 2015, prin pierderea finanțării execuției obiectivului de investiții “Parc Industrial TETAROM IV”, contractată cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin suspendarea contractului de execuție și prin plata nelegală a unor materiale (echipamente electrice), care nu sunt înregistrate în patrimoniu, în valoare de 5.204 mii lei, aferente unor lucrări neexecutate;

Concesionarea de lucrări publice pentru proiectarea, finanțarea, construirea, darea în exploatare și întreținerea parcărilor și a unui hotel de 4* din perimetrul Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj RA, s-a efectuat fără respectarea prevederilor legale, fiind estimate venituri nerealizate în sumă de 9.222 mii lei.

Au fost efectuate plăți nelegale în sumă estimată de 1.873 mii lei reprezentând servicii de deszăpezire a drumurilor județene în sezonul rece 2014 – 2015, constând în: servicii de transport materiale decontate în cantități mai mari decât cele real executate, depășirea orelor de staționare a utilajelor față de cele contractate, precum și decontarea unor lucrări de deszăpezire în afara perioadei contractate;

Au fost efectuate plăți nelegale în sumă estimată de 1.123 mii lei, reprezentând lucrări de proiectare modernizare și reabilitare a drumului județean – DJ 172F (km 1+400 – km 22+570 Gherla – Mica – limita județului cu Bistrița Năsăud), executate de către SC Samus Construcții SA Dej, care nu respectă în totalitate prevederile legale (lipsă antemăsurători, calcul de necesar materiale pentru suprafețe de drum mai mari decât cele reale, decontarea de lucrări de consolidare mai mari decât cele real executate etc.).

Au fost acordate nelegal finanțări nerambursabile unor asociații și fundații, în condițiile în care acestea au desfășurat și realizat activități care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu entității în sumă de 204 mii lei, astfel: Federației SHARE Cluj-Napoca 70 mii lei pentru proiectul ”Tineret@Cluj-Napoca 2015”, Consorțiul Studenților din România – Proiect „Transilvania Music Event” 30 mii lei, Asociația Student Plus – Proiect ”TiMAF – Transylvania Internațional Music and Arts Festival” 10 mii lei, Asociația Film și Cultură Urbană – Proiecte „Festivalul internațional de film Transilvania” și COLORS of CLUJ Festival 53 mii lei, Asociația BOILER – Proiect „Elektric Castle” 30 mii lei

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău