Clujenii vor alege ce proiecte sunt finanțate de la bugetul local

Primarul Emil Boc a declarat că primăria pregătește o platformă unde clujenii vor putea veni cu propruneri de proiecte pentru fi finanțate de la bugetul local.

Clujenii decid cum vor să cheltuiască o parte din banii Consiliul local

”Ne dorim să fim primul oraș din România care va aplica bugetarea participativă, utilizând tehnologia modernă. Voi propune alocarea unei sume de bani, între 1-4 milioane de euro pentru proiecte pe care cetățenii să le propună pentru dezvoltarea orașului, după modelul bugetării participative.  De data aceasta vom merge pe realizarea unei aplicații prin intermediul căreia cetățenii vor putea propune proiecte de modernizare a orașului pe diverse domenii: spații verzi și spații de joacă, drumuri urbane, clădiri publice, modernizarea unor școli, alei, trotuare.

Toate aceste lucruri vor fi grupate în 5-8 categorii, cetățenii se vor putea înscrie pe această platformă, vor putea propune proiecte cu o limită între 50.000-80.000 de euro după care primăria evaluează fiecare proiect, stabilește dacă există baza legală pentru promovare , le filtrează și le supune din nou cetățenilor pentru a fi votate. Fiecare va putea să își facă lobby, să facă o campanie pentru proiectele respective. Ulterior se va vota pentru fiecare categorie și se va face evaluarea primelor cinci proiecte. Acele proiecte vor fi supuse din nou unei campanii publice de mediatizare și informare, iar cetățenii vor alege un singur proiect din toate cele existente.

În ordinea numărului de voturi proiectele vor fi incluse în proiectul de buget pentru a fi finanțate. Am discutat acest aspect cu cei din consiliul consultativ IT, așteptăm punctul lor de vedere pentru a vedea cum vom crea această platformă-aplicație. Dorim să readucem cetățeanul la decizie deoarece ei plătesc banii pe care noi decidem cum să îi cheltuim. Este normal ca o parte din acești bani să fie deciși chiar de ei cum sunt cheltuiți”, a declarat Boc

Clujul, hub al inovării, cercetării și dezvoltării

În acest moment de lucrează la actualizarea strategiei IT a municipiului pentru a ține pasul cu noile tehnologii.

”Se lucrează foarte bine la strategia de inovare-IT a municipiului Cluj-Napoca. Avem întâlniri cu consiliul consultativ IT o dată la două luni și sunt progrese considerabile pentru a actualiza această strategie pe care o avem pentru 2014-2020. Având în vedere în vedere dinamismul cu care se mișcă orașul, lucrurile acestea nu mai pot aștepta până în 2020 pentru a se adapta la cerințele pieței. Azi Clujul este recunoscut ca un Hub al cercetării, inovării național și internațional. Conferința Open Innovation 2.0 a Uniuii Europene ce va avea loc la Cluj va fi o reconfirmare a acestui statut. Primăria încearcă să facă față acestor provocări. Suntem primii care am introdus eliberarea în format electronic a documentelor de urbanism, aplicațiile pentru parcări, aplicația pentru sesizările cetățenilor sunt primi pași pentru transformarea orașului într-unul unde tehnologia este folosită în interesul cetățenilor”, a specificat Boc

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii