Centura Vâlcele-Apahida, în pericol din cauza gunoaielor de la Pata Rât

Prefectura județului Cluj a convocat o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj  ca urmare a situației create de fenomenele ample de alunecare a deșeurilor, în partea sud-estică a depozitului de deşeuri Pata Rât.

A fst nevoie de o lună pentru ca autoritățile locale să recunoască faptul că există o problemă, că situația este una gravă și să fie cautet soluții.

”A fost o alunecare de teren în luna iulie, atât a pământului cu care s-au acoperit deşeurile de la rampa de gunoi neconformă de la Pata Rât, cât şi a deşeurilor, pe o lungime de 300 de metri, blocând pe 120 de metri albia pârâului Zăpodie, adiacent depozitului. Spre sfârşitul toamnei, când ploile se vor accentua, situaţia nu va rămâne la fel. Fiind blocată albia pârâului, dacă vor veni debite masive de apă pe albie, este o posibilitate să erodeze undeva în preajma centurii de ocolire a Clujului pe relaţia Vâlcele – Apahida. În plus, nivelul de levigat nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă. Beneficiarul, Consiliul Judeţean Cluj, stă şi nu face nimic corespunzător în rezolvarea acestei probleme”, a declarat prefectul Cherecheş.

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, anunța la începutul lunii august, într-un interviu pentru Cluj Manifest, această problemă, însă autoritățile au decis să o facă publică abia la o lună de la respectivul incident.

”Cu ocazia lucrărilor făcute pentru închiderea rampei vechi de gunoi. Am avut o întâlnire cu reprezentanți din Consiliul județean, ISU, Apele Române, pentru că la un moment dat, mormanul de gunoi a luat-o la vale și a blocat valea Zăpodie, care colectează apele de pe un bazin destul de consistent. În acest moment pe o lungime de aproximativ 100 de metri nu mai curge apa. Constructorul afirmă că nu se poate scoate că aer continua să vină gunoaiele la vale. Se caută soluții, dar dacă nu vor rezolva această situație, ne putem trezi cu o ploaie torențială ce poate crea probleme mari în zonă”, potrivit lui Fati.

În cadrul ședinței a fost comunicat Consiliului județean să găsească o soluție cât mai repede pentru a rezolva această situație.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii