Dupa primul an de mandat NICIO INITIATIVA CLUJANA NU A DEVENIT LEGE. Asteptarile clujenilor sunt vadit mai mari, iar initiativele de legiferare facute publice prin presa locala sunt consistente si numeroase pentru sesiunile viitoare. Nevoia de legiferare si mai ales nevoia de respectare a Legilor este in preocuparea si sustinerea cetatenilor clujeni si nu numai.
Consiliul Civic Local a organizat o întâlnire cu parlamentarii clujeni pentru a le oferi acestora ocazia să își prezinte realizările din primul an de mandat.
Deputat Cornel Itu:
Am promis un proiect major reprezentativ pentru judetul Cluj-Transilvania-și poate pentru intreaga Romanie, care se numeste Tetapolis. Un parc industrial pentru cercetare, dezvoltare si inovare care spera ca intr-un viitor apropiat acest proiect sa prinda contur, pentru că Clujul reprezinta sub aspectul cercetarii, inovarii si dezvoltarii un camp benefic datorita existentei parcurilor industriale, universitatilor, cercetatorilor, studentilor. În acest parc industrial cercetatorii pot sa isi gaseasca un loc de munca, care cercetatori lucreaza in strainatate in alte parcuri industriale occidentale, in speranta intoarcerii acestora in Romania, brandul concentrandu-se nu doar in domeniul IT ci si in domeniul cercetarii inovarii si dezvoltarii.
Un alt proiect promis in campania electorala a fost Muzeul Locomotivei și al materialului rulant la Dej. A reusit trecerea acestui proiect in Senat, si in toate comisiile din Camera Deputatilor, asteptand raspunsul Guvernului si probabil va fi pe ordinea de zi intr-un viitor apropiat. E un proiect de suflet fiind 23 de locomotive in stare impecabila pentru care se pot obtine fonduri in vederea dezvoltarii turismului in aceasta zona.
Un alt proiect impreuna cu colegii de la PMP si PNL: bariere cu semnalizare acustica si optica pe drumurile nationale la calea ferata. Prin discutiile avute cu dl. Ministru Cuc al transporturilor s-au materializat 70 de bariere acustice si optice dintre care 3 sunt in judetul Cluj.
Legat de sanatate, s-au alocat pentru ambulanta din Dej 2,4 miliarde lei finalizandu-se cladirea. Printr-o interventie directa la dl ministru Arafat a reusit aducerea pentru ambulantele ISU 340 milioane lei de la Deltamed.
Referitor la invatamant, am reusit sa cuprindem in proiecte renovarea scolii de la Vad care trebuia finalizata, si alte actiuni care au avut loc dupa campania electorala.
Pentru viitor cautam solutii impreuna cu colegii parlamentari pentru infrastructura, referitor la blocajul traficului: ramane in atentie centura municipiului Dej, centura Clujului și autostrada Transilvaniei.
Deputat Burciu Cristina:
In campania electorala alaturi de colegii mei din PSD Cluj am vorbit clujenilor despre programul de guvernare a partidului nostru, fara a face promisiuni specifice, deoarece la acel moment am considerat ca nu era cazul. Amintesc insa disponibilitatea mea pe care le-am trimis-o personal primarilor clujeni, vizand suportul si deschiderea mea pentru ca impreuna sa reusim sa finalizam proiectele legate de dezvoltarea localitatilor judetului nostru.
Privitor la activitatea parlamentara, legat de infrastructura rutiera a judetului Cluj, doresc sa precizez faptul ca in luna martie a acestui an, am adresat o interpelare ministrului transporturilor, domnului Razvan Cuc, in urma solicitarii primariei municipiului Turda, de a aproba cat mai repede o hotarare de Guvern necesara pentru preluarea in administrarea Ministerului Transporturilor prin compania nationala a infrastructurii rutiere, a unor sectoare de drumuri nationale aflate la aceasta data in administrarea municipiului Turda. Este vorba de segmente de drum care asigura legatura intre drumul european E60 si autostrada Transilvania si de podul de peste raul Aries situat pe DN1, care prezinta degradari majore la elementele principale de rezistenta.
In urma acestei interpelari am primit un raspuns pozitiv din partea ministerului transporturilor spunandu-mi-se faptul ca in urma analizelor efectuate impreuna cu reprezentantii CNAIRE s-a luat decizia transferului podului de peste raul Aries, proiectul de hotarare de Guvern fiind in curs de finalizare. Iar pentru restul de tronsoane de drumuri nationale solicitate de autoritatile locale Turda, se va analiza posibilitatea de preluare dupa rectificarea bugetara.
De asemenea, in luna mai, am adresat o intrebare tot ministrului transporturilor pe subiectul centurii de Nord a municipiului Turda. Drumul de legatura dintre localitatea Tureni si Autostrada Transilvania in lungime de 5,4 km. Un drum cu o importanta deosebita pentru locuitorii municipiului Turda si pentru economia din zona. Traficul greu care sufoca intrarea si iesirea din oras fac din aceasta sosea o necesitate imediata inclusiv pentru reducerea poluarii cu noxe, polifonice si a bunei intretineri a orasului. Investitia la centura de Nord a municipiului Turda va putea fi analizata in cadrul unei rectificari bugetare, in conditiile suplimentarii fondurilor alocate, precum si prin fundamentarea bugetului anului urmator. Totodata, ministrul transporturilor a subliniat importanta acestui proiect de investitii atat pe plan local cat si national.
Mentionez de asemenea proiectele legislative pe care le sustin alaturi de colegii mei, unul dintre ele de actualitate privind completarea si modificarea legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate si care prevede modificarea termenului de valabilitate al pasapoartelor electronice simple de la 5 ani la 10 ani. Acest proiect de lege urmareste alinierea legislatiei Romaniei la bunele practici din majoritatea statelor membre ale Uniunii Eropene.
Un alt proiect legislativ pe care il sustinem, este finantarea institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino, in vederea realizarii planului national de interventie si prevenirea imbolnavirii in masa a populatiei.
Un alt proiect legislativ pe care il sustinem este legat de garda civila si realizarea serviciului militar pe baza de voluntariat. Scopul programului e ca prin acest stadiu de voluntariat sa se asigure atat pregatirea cadrelor militare cat si incurajarea voluntariatului in Romania si creearea de locuri de munca conexe.
De asemenea, sustin, un proiect de lege pentru modificarea si completarea legi nr. 1 a educatiei nationale, deoarece in prezent legislatia prevede implicarea consiliilor judetene numai in finantarea organizarii si desfasurarii olimpiadelor si a concursurilor scolare locale insa nu asigura si fondurile pentru premierea elevilor. In urma modificarilor legislative se creeaza cadrul legal prin care consiliile judetele se pot implica direct in acordarea de premii unitatilor de invatamant si elevilor care obtin rezultate deosebile la concursuri si olimpiade organizate la nivel local.
Raman deschisa cooperarii nu doar cu parlamentarii clujeni ci si cu toti reprezentantii administratiei publice locale ale institutiilor statului si cu dumneavoastra – membrii Consiliului Civic Local Cluj Napoca. Cred ca impreuna putem finaliza ceea ce ne dorim cu adevarat si cred ca putem asigura cresterea vietii locuitorilor judetului Cluj.
Senator Florin Stamatian – Sustine proiectul Colegiului Medicilor:
In ceea ce priveste spitalul de urgenta, sumele alocate sunt insuficiente, am atras atentia de mai multe ori ca acei 150 milioane care vin din fonduri Europene nu ajung nici la un spital. Am avut interpelari pentru ministrul invatamantului pentru ministrul sanatatii pentru cercetare, am avut initiative legislative si amendamente la unele legi care au privit sanatatea, si am fost alaturi de colegii mei.Mai multe elemente ale activitatii parlamentare le aveti in Raportul atasat.
Problema autostrazilor nu tine de Parlament. Nu este de vina Parlamentul pentru ca s-a prabusit tronsonul Turda-Sebes.
Senator Laszlo Attila reprezentat prin dl. Gabora Attila:
“Vă mulțumesc pentru invitație, dar din păcate nu v-am putut onora cu prezența mea, deoarece sunt implicat în activități legate de Comisia de Sănătate a Senatului României, a cărei președinte sunt”-este mesajul scris adus in fata membrilor CCL..
În această clipă în calitatea pe care o dețin sunt implicat în mai multe acțiuni majore la nivel național și internațional, si permiteți-mi să vă prezint aceste activități. Pregătirea președinției UE 2019, unde comisia noastră a propus să avem un capitol de sănătate, care sa aibă ca și temă prevenția, atât primară, cât și cea secundară în sănătate, respectiv demografia. În cursul perioadei anterioare, au fost o serie de acțiuni, atât în țară cât și în străinătate, care au avut ca obiect consultările pe această temă.
Un alt obiectiv major se referă la competiția privind relocarea Agenției Europene a Medicamentului, de la Londra în țara noastră, decizie care va fi luată la sfârșitul lui septembrie, unde țara noastră și-a depus candidatura. În afara de noi și-au depus candidaturile încă 12 țări.
Profit de această ocazie de a vă aduce la cunoștință că la aproape toate forurile, și cu toți interlocutorii, inevitabil atingem problema Brexitului, în această clipă se pregătesc acele decizii care vor reglementa perioada ieșirii Marii Britanii din UE. Această ieșire va avea ca și consecință o scădere a veniturilor UE cu aproximativ 10-12 miliarde de euro anual, și dacă luăm în considerare că anul 2019 va fi și an electoral la nivel european, vedem că se încearcă creionarea exercițiului financiar 2020-2027 în aceste săptămâni, luni. Asta înseamnă că trebuie regândit profund modul de finanțare, atât pe domenii, cât și ca sume a proiectelor europene, și discuțiile pornesc de la o analiză privind eficiența utilizării sumelor disponibile în țările europene. Aici intenția europeană este de a analiza cât și cum, cu ce eficiență s-au utilizat sumele disponibile pană acum, și de nenumărate ori ni s-a adus la cunoștință, că în cazul în care nu ne îmbunătățim semnificativ gradul de utilizare a acestor sume, să nu ne facem iluzii că finanțările vor continua și în exercițiul financiar următor. Cu alte cuvinte, dacă nu suntem capabili să le utilizăm, ele vor fi tăiate. În același timp vor fi regândite rapoartele dintre bugete pe domeniile actuale, având în vedere că există o presiune enormă pentru a se aloca sume importante pentru relocarea și integrarea persoanelor care au ajuns în statalele membre în urma migrației, și în același timp, există o presiune enormă din partea domeniul militar, pentru a beneficia și acest domeniu de finanțarea europeană. Motiv pentru care, pe de o parte, atrag atenția tuturor instituțiilor implicate în procesul atragerii de fonduri europene, să depună eforturi pentru eficientizarea utilizării acestor sume. În același timp, mă îngrijorează faptul că toate aceste probleme majore vor duce, probabil, la o scădere de empatie a guvernului nostru asupra domeniului de sănătate. La ora actuală avem o serie de proiecte majore de sănătate în județul nostru, apreciez eforturile depuse de către Consiliul Județean și de către autoritățile locale, UMF și a celorlalte instituții implicate privind deblocarea Spitalului Regional, un proiect vital pentru județul nostru, care a fost salvat in ultima clipă în cursul săptămânilor trecute (trebuie sa conștientizăm că suntem în competiție cu alte centre universitare, o competiție extrem de dură, câteodată chiar neloială, în vederea relocării acestui proiect într-o altă localitate). În același timp apreciez efortul depus de Institutul Oncologic pentru demararea construcției corpului nou de la această instituție.
Ceea ce ține de celelalte proiecte de interes local, județean sau regional, în alte domenii decât sănătatea, implicarea mea este cea în calitate de senator, și vă aduc la cunoștință că există un dialog permanent cu ceilalți colegi senatori și deputați din județul nostru, nu există divergențe de opinie privind sprijinul pentru proiectele clujene.
Ceea ce ține de activitatea legislativă, cred că interesul major în zilele următoare se va orienta spre legea vaccinării, unde trebuie să mulțumesc sutelor sau miilor de adrese, memorii, sesizări primite de la membrii societății civile. Și spre sfârșitul anului, după intențiile colegilor de la putere, codul sănătății. Dar cunoscând metodologia de adoptarea a proiectelor legislative, eu sunt mai pesimist. Legea sănătății, o lege ordinară, care în decurs de 12 ani a fost modificata mai mult de 1400 ori, având articole care au fost modificate într-un singur an de 5 ori. Sper să avem un cod al sănătății, o lege organică, pentru a-i oferi stabilitate legislativă.”
Dl. Deputat Horia Nasra:
Foarte multe lucruri ar putea fi discutate atat la nivelul activitatii noastre parlamentare dar si colaterale, si chiar daca nu intra in atributiile noastre aceste probleme administrative si judetene, avand in vedere ca suntem deputati ai Clujul in primul rand, trebuie sa aratam cu degetul si spre problemele de coruptie care afecteaza administratia Clujului. De asemenea, alaturi de colegii din PSD dar si din alte partide, cu totii am sprijinit programe de dezvoltare locale si anume: bani pentru investii in comunele judetului Cluj. Noi nu avem capacitatea financiara de a sprijini aceste proiecte, dar indirect sustinem toate aceste proiecte.
Referitor la Autostrada Turda-Sebes, dupa ce va fi finalizat acest proiect prioritar – Autostrada Transilvania, judetul Cluj va deveni un nod de autostrazi in inima Romaniei. E judetul care beneficiaza de cei mai multi km de autostrada.
Proiectul “centura Clujului” este un proiect pe care il sustinem cu totii. Insa o mai mare prioritate o are metroul Clujului. Putem sa ne gandim cum rezolvam problema Clujului pentru urmatorii 30 de ani. Sa facem acea centura este imperios necesar insa este insuficient. Pentru cei care locuiesc in Floresti-Gilau, pentru cei care locuiesc in Apahida, si in Jucu e foarte probabil sa vina tot pe vechile drumuri in Cluj, de asemenea, cei care locuiesc in Manastur si Marasti, tot nu li se rezolva integral problema.
Si atunci, pentru ca populatia creste, sunt tot mai multi studenti care vin, si raman in Cluj, avem nevoie de un proiect la care sa punem umarul cu totii. Un proiect care nu poate fi sprijinit prin investitii locale si guvernamentale. Trebuie sa ne imprumutam. Daca vrem sa facem ceva pentru Cluj, trebuie impreuna cu administratia locala sa intrebam cetatenii: `Vreti luna de luna, fiecare dintre voi sa puna un ban sa avem un metrou in orasul asta care sa plece din Gilau si sa se termine dupa Aeroport, in Apahida?` `Vrem sa degrevam centrul clujului de traficul din zona si sa avem un oras mai putin poluat? ` `Care este parcursul Clujului pentru urmatorii 30 de ani?` Si bineinteles ca si aceasta centura intra in acest proiect dar este insuficient sa gandim ca putem sa rezolvam problema traficului doar prin aceasta centura.
Dl. Senator Mihai Gotiu:
Unul dintre lucrurile pe care l-am promis in campania electorala a fost transparentizarea activitatii parlamentare si am reusit sa ii conving pe colegii din biroul permanent al Senatului sa avem macar cu 24 de ore inainte proiectele care vor intra in dezbatere in biroul permanent, in comisii si Senat, puse pe site.
Unul dintre proiectele de interes este legat de suplimentarea sumei pentru extinderea Bibliotecii Central Universitare din Cluj, din fericire am gasit intelegere atat in comisiile de educatie cat si in comisiile de buget-finante, pentru sustinerea partiala a acestui amendament, cu promisiunea ca la rectificarea bugetara se vor adauga sumele necesare, pentru ca acest proiect foarte important pentru educatia Clujului sa nu fie intrerupt.
Am facut parte la activitatea legata de comisia din invatamant, considerand ca educatia superioara nu doar pentru Cluj ci pentru intreaga Romanie, reprezinta miza numarul unu pentru viitorul acestei tari. Din pacate, nu am vesti foarte bune din acest domeniu, in ciuda numeroaselor interpelari, sustineri, promovari a celor din domeniu, a universitatilor, cercetatorilor din tara sau strainatate. Nu am reusit sa convingem ca la schimbarea Guvernului sa se revina la aceasta reunire.
Voi continua aceasta activitate pe partea de educatie, pentru ca nu vorbim doar de legi ci si de schimbarea de mentalitate astfel incat sa nu mai fie nevoie atunci cand avem nevoie de aprobarea unor proiecte si de abordari om la om si sa fie suficiente argumentele logice si clare pentru a sustine aceste investitii. Din acest punct de vedere sunt implicat in acest moment intr-o dezbatere care probabil se va intinde cateva luni, pentru ca avem o directie in care Romania pare sa mearga in acest moment.
Avem o revenire a ideii de a ne exploata resursele primare: minereuri, lemn, si altele, sau avem o alta alternativa de a merge catre industrii cu valoare adaugata, catre industrii creative, iar din acest punct de vedere Clujul este un model.
Daca Clujul este acceptat ca si model de dezvoltare atunci mult mai usor vom convinge pe ceilalti parlamentari sa dea bani pentru infrastructura Clujului, pentru tot ceea ce este nevoie in judetul nostru.
Sunt implicat si in comisia pentru cercetarea abuzului, combaterea coruptiei si petitii.
De asemenea, sunt mai multe legi la care nu sunt initiator insa sunt sustinator, fiind partial de acord cu anumite propuneri ale domnului Nasra.
Legat de problema specifica a centurii Clujului, este o deschidere totala si motivata pentru sustinerea acestui proiect, din acest punct de vedere, in urma discutiilor colegilor, este o sustinere totala din partea USR pentru acest proiect, la fel si pentru spitalul de urgenta.
Dl. Senator Marius Nicoara:
Cand noi semnam cate o initiativa pe care nu am propus-o noi, ne uitam peste ea, venim cu imbunatatiri si observatii daca avem, – in sensul acesta suntem co-initiatori, si nu doar atat, ci si promovam acea initiativa legislativa in toate mediile in care se practica astfel de chestiuni.
Aeroportul International Cluj, pentru mine, reprezinta o prioritate deosebita. Pentru ca judetul Cluj sa se dezvolte, este esential sa avem un aeroport de pe care sa putem sa zburam pana in Statele Unite, Japonia, Canada, pentru asta este nevoie sa se schimbe cursul Somesului (1,8 km), pentru asta este nevoie ca exproprierile sa fie terminate de Consiliul Judetean. Consiliul judetean se ocupa de dezvoltarea terminalelor care sunt necesare pentru a putea prelucra 7 milioane de pasageri.
Dl. Deputat Adrian Dohotaru:
Voi supune atentiei d-voastra doar 2 teme, chestiuni de care clujenii sunt foarte interesati. Prima ar fi Parcul anuntat de dl Emil Boc, cel mai mare din Romania, spre Floresti in zona apelor, si a doua chestiune, despre modul cum se desfasoara bugetul participativ si cum poate sa fie imbunatatit, mai ales ca este tipul de proiect care poate sa atraga cateva zeci de mii de cetateni.
Referitor la acest parc posibil, dansul a anuntat in cadrul unei emisiuni la radio ca s-ar putea lansa aceasta ideea dupa care a fost abandonata, a cerut sprijinul parlamentarilor si sprijinul societatii civile, ca acest parc sa fie posibil, dupa care nu s-a mai auzit de acest proiect dintr-un motiv simplu: Sunt 2 legi care trebuie modificate, pentru ca o portiune pentru acest parc sa fie redat publicului.
O a doua idee, legata de bugetul participativ, este o propunere care vine din zona civica, de la protestele din 2012. Una dintre problemele actuale este ca avem prea multe dezbateri in mediul online si prea putine in mediul offline. Copiem un mecanism pe care altii incearca sa-l schimbe.
Aceste doua propuneri ar avea un impact major, cu privire la modul in care administratia poate sa devina mai transparenta, si pe de alta parte cum putea creea acest spatiu public de proportii mari.Restul preocuparilor mele din Parlament le gasiti in Raportul difuzat si atasat.
senator Mihai Gotiu:
- Amenajarea pietonala pe marginea Somesului este unul dintre proiectele pe care le-am sustinut si am facut lobby inca din perioada din care eram jurnalist: un culoar de pietonalizare si piste de bicicleta pe parcursul Somesului. Observ ca face pasi importanti si cred ca este prima prioritate pentru ca clujenii sa se intoarca catre Somes, sa fie valorificat Somesul pentru clujeni.
- Legat de situatia din penitenciare, pe langa ce a spus dl senator Nicoara, si la Comisia de Petitii am facut foarte multe solicitari si discutii. Ce m-a deranjat ca in abordarea din proiectul de lege era faptul ca se vorbea despre Drepturile Omului fara sa existe un plan pentru cei care ar fi iesit din inchisori. Fara un astfel de plan, in cateva luni se intorc inapoi. Asta este unul dintre motivele pentru care nu am crezut ca acel proiect de lege se adresa intr-adevar acelor detinuti
- Legat de Agentia pentru Recuperarea Prejudiciilor, infiintata anul trecut: trebuie sa verific raportul lor de activitate
- Privind reforma legislatiei electorale, chiar inainte de infiintarea partidului USR am colaborat si colaborez pe aceasta tema cu un alt grup numit Politica fara Bariere. Sunt mult mai multe moduri de a reforma legislatia electorala, inclusiv santionarea traseismului politic. Nu stiu daca asta este singura solutie, dar, din pacate societatea civila, electoratul are putere si ar trebui sa-i sanctioneze pe cei care isi schimba partidul in acelasi mandat. Alte propuneri de reforma sunt in lucru intre care: 2 tururi de scruin la algerile locale, scaderea numarului de semnaturi necesare la infiintarea unui partid.
- Legat de educatie: chiar saptamana viitoare in cadrul grupului nostru parlamentar va avea loc o dezbatere referitoare la introducerea educatiei pentru sanatate in scoli
Acestea sunt cateva dintre ideile la care noi deja lucram si ne gandim sa le transformam in legi sau in initiative.