Ministerul Sănătății blochează proiectul municipalității clujene privind servicii de stomatologie gratuite

Primarul Emil Boc a anunțat că proiectul primăriei ce prevede servicii de stomatologie gratuite pentru persoanele defavorizate este blocat la Ministerul Sănătății.

”UMF nu a reușit să obțină acordul Ministerului Sănătății pentru a derula un astfel de proiect. Momentan se află în așteptare la Minister, după cum m-a informat domnul decan la Facultății de Stomatologie. Până la obținerea aprobărilor nu putem să derulăm acest proiect. Banii au fost alocați, stau în buget: Acesta este un proiect foarte important care ar veni în sprijinul a sute de clujeni”, potrivit primarului Emil Boc

Proiect multianual aprobat în 2016

Programul multianual ”Promovarea sănătății orale pentru creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie” este un efort al comunității care vine în sprijinul persoanelor provenite din grupurile sărace sau vulnerabile în vederea facilității accesului acestora la servicii stomatologice de calitate. Conciliul local Cluj-Napoca a aprobat acest proiect și a alocat sumele de bani necesare în februarie 2016.

”Aceste tratamente vor fi accesibile prin Programul “Promovarea sanatatii orale prin cresterea accesibilitatii populatiei defavorizate la servicii de stomatologie”, aprobat in ultima sedinta a Consiliului Local. Este vorba despre un program multianual, care are la baza un parteneriat intre Municipiul Cluj-Napoca (Directia de Asistenta Sociala si Medicala) si Facultatea de Medicina Dentara din cadrul UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca. Primaria Cluj-Napoca asigura materialele necesare tratamentelor stomatologice, iar Facultatea de Medicina Dentara se implica in acest program prin specialistii in domeniul stomatologiei”, a explicat primarul Emil Boc.

Prin acest proiect se urmărește asigurarea asistenței medicale și stomatologice prin programe de colaborare între UMF și Primăria Cluj-Napoca, pentru toate categoriile sociale și de vârstă, în special pentru grupurile sociale vulnerabile.

Scopul acestui proiect este promovarea incluziunii sociale și îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor și familiilor vulnerabile marginalizate social.

Astfel prin acest proiect se urmărește creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii stomatologice de calitate, promovarea sănătății orale în rândul persoanelor și familiilor vulnerabile, marginalizate social, promovarea unui stil de viață sănătos și a unei igiene orale adecvate, prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor stomatologice la pacienții din grupul țintă care îndeplinesc procedurile de selecție și intrare în program.

Cine poate beneficia de acest proiect?

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt persoane din municipiul Cluj-Napoca, aparținătoare următoarelor categorii: pensionari, ale căror venituri nu depășesc 1000 de lei, persoane cu dizabilități, încadrate în grad de handicap grav și accentuat, șomeri, persoane fără venituri sau cu venituri reduse aflate în evidențele Direcției de Asistență Socială,

Elevii și studenții nu pot beneficia de acest program, deoarece pentru aceste categorii de persoane serviciile medicale stomatologice sunt asigurate gratuit prin rețeaua cabinetelor de medicină dentară din structura Direcției de Asistență Socială și Medicală.

Serviciile medicale stomatologice acordate

Persoanele din grupul țintă vor beneficia de următoarele tipuri de servicii medicale stomatologice: consultații primare și secundare, tratamentul cariei simple, tratamentul cariei complicate, extracție de dinți, sigilări dentare, chiuretaj alveolar, reconstituire corono-radiculară, proteze dentare.

Acest program ar urma să se deruleze pe o perioadă de cinci ani.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii