Sunteti aici:MedicalVaccinul care ar putea îndepărta boala celiacă

Vaccinul care ar putea îndepărta boala celiacă

Publicat in data

Cei mai mulţi dintre subiecții care dezvoltă această tulburare au în istoricul lor  clinic o infecție virală anterioară. Medicamentul ar trebui să fie administrat în primele trei luni de viață.

Boala celiacă afectează 1% din populație și apare la indivizi predispuși genetic care dezvoltă o inflamație la nivelul intestinului subțire după ingestia de gluten. Simptomele sunt variate și constau în tulburări digestive sau extradigestive; o proporție semnificativă de pacienți pot fi chiar asimptomatici. Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale celor deja diagnosticați cu această boală, la cei cu tiroidită autoimună sau diabet zaharat tip 1, potrivit Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten boala-celiaca.ro.

Iată o listă a semnelor și simptomelor care pot apărea în boala celiacă:

  • constipație
  • balonare
  • flatulență
  • scădere în greutate
  • durere abdominală recurentă
  • oboseală
  • defecte de smalț dentar
  • diaree
  • infertilitate
  • afte bucale
  • dureri articulare
  • anemie prin deficit de fier
  • depresie
  • înălțime mică
  • osteoporoză
  • ataxie ( acel simptom neurologic care îl face pe individ incapabil să-şi coordoneze mişcările musculare).

Cei care suferă de boala celiacă nu pot mânca pâine, paste și toate produsele alimentare pe bază de grâu, secară, orz și ovăz. La baza bolii lor este o predispozitie genetică de a dezvolta o formă de intoleranță la gluten, componentul proteic al fructului ( nucleu ) dintr-o mare parte a cerealelor. Aceasta este ceea ce a fost descoperit până în prezent, pentru că, în realitate, pentru a „accelera ” apariția simptomelor bolii pot fi vinovate şi unele infecții virale.

Ipoteza, îndrazneaţă, lansată pentru prima oară în urmă cu zece ani, este confirmată printr-un studiu publicat în revista „Gastroenterology”. Un grup de cercetători – inclusiv trei studenți ai Departamentului de Ştiinţe Medicale transnationale de la Universitatea Federico II din Napoli – a consolidat presupunerea că unele infecții virale, care afecteaza intestinele, expun pacientul la un risc mai mare de a dezvolta boala celiacă. În lucrare se face referire la infecţiile cauzate de norovirus, de reovirus și rotavirus, acesta din urmă responsabil de cele mai comune forme de gastroenterită virală la copiii sub cinci ani și transmis (ca și celelalte două) prin ingestia de apă și alimente contaminate (mai ales din fructe și legume, care sunt consumate crude) sau de contact (oral) cu obiecte infectate (răspândirea de la o persoană la alta prin contaminarea de mână este cea mai frecventă în cercurile UE, în primul rând în pepiniere).

Oamenii de știință au comparat  cincizeci de biopsii şi probe pentru analize în vederea depistării  bolii celiace, cu cele ale unui grup de oameni sănătoşi utilizate ca probe de control şi au constatat că în trecutul mai mult sau mai puțin recent, pacienţii care manifestau intoleranţă la gluten  suferiseră de o infecție intestinală. Descoperirea nu s-a făcut pe baza a ceea ce au spus, ci din răspunsul descoperit în serul anticorpilor împotriva agenților patogeni, un semn clar al unei infecții anterioare.

Există un vaccin împotriva rotavirusului?

Potrivit lui Reinhard Hinterleitner, cercetător al departamentului de gastroenterologie de la Universitatea din Chicago, „infecția ar putea cauza o sensibilitate crescută a celulelor dendritice impotriva antigenului”, în acest caz glutenul. Activarea limfocitelor T implică un exces în răspunsul sistemului imunitar, care nu mai este în măsură să „tolereze” toate acele produse alimentare care conțin ingredientul în cauză. Toate acestea apar la persoanele predispuse genetic la această boală,  cerinţă fără de care boala celiacă nu se poate manifesta.

Descoperirea ar putea avea un efect important. Pentru a preveni infecția cu rotavirus există, de fapt, un vaccin, introdus în Europa de șase ani, dar răspândit pe scară largă numai în Austria, Belgia, Franț, Germania și Marea Britanie. Aceasta chiar dacă mortalitatea ridicată cauzată de infecție – aproape întotdeauna din cauza deshidratării – se referă în principal la țările în curs de dezvoltare

Pot fi de ajuns două înţepături pentru a ţine sub control rata de creştere a răspândirii bolii celiace? Rămâne de văzut.

 

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...