Salonul Icoanei, expoziție de icoane

Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca anunță expoziția de icoane intitulată: ”SALONUL ICOANEI”.

Expoziția reunește icoane pe sticlă, pictate de Monahia Justiniana Kiraly, în atelierul Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești.

Monahia Justiniana născută în anul 1979, în comuna Mociu, județul Cluj, a intrat în mănăstire în anul 2000 și a fost tunsă în monahism în anul 2010. Este licențiată în Teologie și este absolventă de Master, specializarea Artă Sacră la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Autoarea a urmat o veche tradiție iconară din Transilvania, și anume școala de icoane de la Nicula, fiind ucenica Părintelui Arhidiacon Ilarion Mureșan.

Din anul 2011 a început să expună, o primă participare având loc la Curtea de Argeș. Au urmat în anul 2012 o expoziție personală, apoi în 2013 tot o expoziție personală la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, iar în 2016 și 2017 a expus în Italia, la Padova și Veneția și la CCS. Din anul 2012 participă la expozițiile de grup organizate de Centrul de Conservare și Promovare a Tradițiilor Populare din Cluj-Napoca.

Tematica icoanelor expuse este variată și are la bază izvoade de la Nicula. Tehnica folosită este cea de ”pictură inversată”, adică realizată pe dosul sticlei, o tehnică străveche, care a pătruns pe teritoriul Transilvaniei în prima junătate a secolului al XVIII-lea, tehnica aparținând fenomenului central-european. Autoarea ne aduce pe ochiul de sticlă în ”octava” cromatică – roșu, alb, galben, verde, albastru, negru, auriu – specifică acestui centru pictural fără egal, icoanele: Nașterea Domnului, Maica cu Pruncul, Maica Îndurerată, Botezul Domnului, Răstignirea, Punerea în mormânt, Învierea, sau galeria sfinților protectori, Nicolae, Gheorghe, Parascheva, dar și a unor creații locale cum este cea a ”Mesei Raiului”.

Expoziția se află în holul de la etajul I și va putea fi vizitată de către clujeni, în perioada 5 decembrie 2017 și 4 ianuarie 2018, între orele: 8.00-16.00

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare