Ferma de pui își face din nou loc în viața floreștenilor

Ferma de pui din Florești este aproape să primească aviz de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj ceea ce îi ve permite să își reia activitatea, spre nemulțumirea floreștenilor.

Horia Șulea:

Dreptul constituțional la un mediu sănătos a zeci de mii de floreșteni, nu poate fi călcat în picioare de nici o instituție a statului românesc

Horia Șulea: Avizarea fermei încalcă dreptul constituțional la un mediu sănătos a zeci de mii de floreșteni

Primarul comunei Florești, Horia Șulea a declarat că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj avansează cu pași repezi în direcția acordării Avizului de Mediu pentru Ferma de pui din Florești.

”Cu maximă stupoare am aflat că Agenția pentru Protecția Mediului ia în calcul serios acordarea Avizului de Mediu pentru Ferma de pui din Florești. Un aspect deosebit de îngrijorător.  În prezent, după nenumărate demersuri ale Primăriei Florești și nu numai, funcționarea Fermei este sistată, aceasta nefiind avizată. În ședința interinstituțională de azi a Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM s-a cochetat cu ideea emiterii avizului. Chiar dacă nu s-a luat nici o decizie în acest sens avizul de mediu este posibil. Solicit ferm reprezentanților APM Cluj să cântărească cu celeritate și maximă obiectivitate această problemă. Legile acestei țări trebuie să vină întru susținerea populației și nu ca scut în fața intereselor de grup sau a lipsei curajului de asumarea a unei decizii grele”, a declarat Șulea

Floreștenii nu doresc ferma între blocuri

Potrivit primarului Șulea, a existat o consultare publică pe această temă, iar floreștenii au decis că nu doresc reavizarea fermei de pui.

”Opinez, fără putință de tăgadă, că dreptul constituțional la un mediu sănătos a zeci de mii de floreșteni, nu poate fi călcat în picioare de nici o instituție a statului românesc. Legislația în vigoare trebuie să vină ca un suport al acestui principiu și nu ca o scuză în fața neputinței și a lipsei de asumare a răspunderii.  APM Cluj nu poate trece peste voința a mii de floreșteni exprimată public cu ocazia consultării publice. Am încrederea că aceasta a fost nu o etapă procedurală ci efectiv o consultare și o ascultare a voinței floreștenilor Țin să îi anunț pe floreșteni că voi face în acest sens toate demersurile legale pentru a reprezenta și apăra dorința floreștenilor”, a declarat primarul comunei Florești, liberalul Horia Șulea.

Consiliul județean a cerut reanalizarea dosarului

Consiliul Județean Cluj constată cu surprindere că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj dorește să avizeze funcționarea fermei de pui din mijlocul cartierului de locuințe din Florești.

Facem mențiunea că cetățenii comunei Florești au fost împotriva acestui demers și că APM Cluj, ignorând toate demersurile procedurale deja îndeplinite, nu ține cont de dezbaterea care a avut loc, organizând-o, de fapt, de fațadă, doar ca să bifeze procedural operațiunea.

Din păcate, APM Cluj va condamna floreștenii să trăiască într-un mediu poluat, toxic, care afectează sănătatea publică.

APM Cluj trebuie să își asume răspunderea în fața celor aproximativ 38.000 de locuitori ai comunei Florești.

”Menționăm în acest context faptul că am solicitat deja APM Cluj să reanalizeze dosarul – acele ferme se autorizează de fapt ulterior existenței locuințelor, să analizeze temeinic plângerile oamenilor și contestațiile cetățenilor. Mai mult, am solicitat atât APM Cluj cât și Instituției Prefectului Județului Cluj să se opună unui demers nejustificat de avizare a fermelor de pui între locuințe și să țină cont de interesele și solicitările cetățenilor”, potrivit CJ Cluj

Potrivit Agenției de mediu, dosarul este însă în curs de analiză, însă dacă au toate documentele legale, Agenția este nevoită să le acorde avizul. În acest caz, primarul Șulea, care abia a scăpat de problema gunoaielor, va trebui să găsească o soluție care să mulțumească atât floreștenii cât și proprietarii fermei.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii