Sunteti aici:SocialNoutăți PRIMA CASĂ - scad costurile de finanțare

Noutăți PRIMA CASĂ – scad costurile de finanțare

Publicat in data

Noutăți PRIMA CASĂ – Programul care a oferit șansa la o locuință decentă atâtor tineri, va suferi modificări în curând.

Noutăți PRIMA CASĂ, anunțate de ministrul Teodorovici

Ministerul Finanţelor lucrează deja la noul proiect, care va prevedea măsuri prin care va scădea costul de finanţare, a anuţat Eugen Teodorovici.

Ministrul a refuzat să ofere deocamdată mai multe detalii, însă nu a infirmat zvonurile legate de introducerea unor dobânzi fixe.

Noutăți PRIMA CASĂ – beneficii pe costul de finanțare

”Intenționăm să schimbăm tot ce trebuie. Programul Prima Casă a fost primit foarte bine de toți românii. Se lucrează ca România să aibă beneficii mai importante pe costul de finanțare. Cândd va fi gata, vom prezenta varianta finală”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de Jurnalul.

Citește și Claudia Paven recomandă instrumente financiare prin care se pot economisi bani

Ce este Programul Prima Casa?

Programul Prima Casa face parte din masurile anticriza initiate de guvern pentru a sustine sectoarele economice prioritare.

Obiectivul principal este sa deblocheze activitatea de creditare si sa impulsioneze sectorul constructiilor, ceea ce va avea efecte benefice asupra activitatii economice si crearii de noi locuri de munca.

Programul consta in facilitarea accesului populatiei la credite ipotecare. In acest scop, statul garanteaza in prezent 40% sau 50% din imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca acestea sa acorde credite mai ieftine.

Cum se determina avansul minim pentru creditul Prima Casa?

Pentru locuintele finalizate si cele nefinalizate (aflate in diverse faze de executie), avansul minim este stabilit prin lege la 5% din pretul de achizitie, daca pretul locuintei este mai mic de 60.000 euro.

La imobilele mai scumpe, avansul minim este egal cu diferenta dintre pretul de achizitie si pragul de 57.000 euro. Astfel, daca imobilul se cumpara la pretul de 70.000 euro, avansul minim este de 13.000 euro (70.000-57.000).

In cazul locuintelor noi (destinate achizitionarii dupa finalizare) si a celor viitoare (ce urmeaza sa se construiasca de catre beneficiari individuali), avansul minim este de 5%, daca pretul imobilului este mai mic de 70.000 euro.

Pentru locuintele care au un pret mai mare de 70.000 euro, avansul minim va fi egal cu diferenta dintre valoarea de achizitie si pragul de 66.500 euro.

Un tratament special se aplica pentru locuintele care urmeaza sa se construiasca de catre asociatii fara personalitate juridica. Fiecare solicitant va trebui sa dispuna de un avans minin de 5%, daca pretul de achizitie este de pana la 75.000 euro, respectiv diferenta dintre pretul de achizitie si pragul de 71.250 euro, pentru locuintele mai scumpe.

Cu toate acestea, in piata exista oferte de credit cu avans de minimum 10%, astfel ca este important sa se compare cu atentie ofertele de creditare inainte de luarea unei decizii de finantare.

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...