Întâlnirile europene din Transilvania

A opta ediţie a Întâlnirilor Europene din Transilvania va avea loc între 14 şi 16 martie la Cluj-Napoca şi Alba Iulia.

Ambasada Franţei în România şi filiala din Cluj-Napoca a Institutului Francez din România organizează a opta ediţie consecutivă a Întâlnirilor Europene din Transilvania (RET), care va avea loc pe 14 martie în Cluj şi pe 15 şi 16 martie 2018 în Alba Iulia. Tema ediţiei de anul acesta este “Oraşe durabile”, în contextul în care acest subiect este unul intens dezbătut atât în Franţa cât şi în România şi este direct legat de dezvoltarea locală.

Tema “Oraşe durabile” va fi împărţită în trei subiecte : Demersuri şi procese de guvernanţă pentru un oraş care devine durabil; Oraşul durabil: prioritate pentru o viaţă bună şi calitatea vieţii locuitorilor şi tranziţia economică, digitală, energetică şi inovarea în serviciul dezvoltării durabile. Aceste subiecte vor fi la rândul lor împărţite în ateliere care vor structura ediţia de anul acesta.

Întâlnirile Europene din Transilvania sunt organizate, din 2010, prin parteneriate cu autorităţile locale, universităţi, asociaţii locale şi companii franceze şi româneşti. Evenimentul reuneşte, timp de trei zile, decidenţi locali, reprezentanţi de înalt nivel din mediul de afaceri, cadre universitare şi reprezentanţi ai societăţii civile în jurul unei teme legate de dezvoltarea teritorială în Europa.

Cei care doresc să asiste la dezbateri sunt rugaţi să se înscrie la adresa până pe 26 februarie (inclusiv).

Bazându-se pe publicul local şi pe acţiunile întreprinse în cadrul cooperării bilaterale, Întâlnirile Europene din Transilvania intenţionează să stimuleze dezbaterea, să faciliteze crearea de legături şi să pună în valoare proiectele desfăşurate la nivel local.

Tema “Oraşe durabile” a fost aleasă în contextul în care oraşele de astăzi se confruntă cu provocarea de a se dezvolta şi de a se transforma pentru a realiza o tranziţie ecologică semnificativă şi pentru a atinge obiective legate de lupta împotriva schimbărilor climatice, dar şi pentru a-şi schimba politicile administrative astfel încât să permită ameliorarea calităţii vieţii, dar şi o dezvoltare economică care protejează resursele teritoriale.

O punere în perspectivă a problemelor şi factorilor care favorizează tranziţia spre un oraş durabil în Franţa şi România şi cele trei teme abordate vor permite o analiză a politicilor publice ale dezvoltării urbane durabile, precum şi relaţia cu locuitorii şi teritoriul lor. Astfel de dezbateri vor oferi o perspectivă încrucişată bazată pe experienţele fiecărui participant şi valorizarea iniţiativelor de pionierat, stimulând schimbul de idei între cei sunt preocupaţi de viitorul oraşelor.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare