grevă japoneză

Grevă japoneză la Liceul Unitarian „János Zsigmond” din Cluj

În mai multe instituţii de învăţământ maghiare şi germane noul an şcolar va începe cu grevă japoneză. Liceul Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca a anunțat că va adera la această acțiune.

În mai multe instituţii de învăţământ cu predare în limbile română şi germană din România noul an şcolar va începe cu o grevă japoneză, scrie RADOR. Adică, luni, cursurile vor începe cu un protest cu banderolă albă pe braţ, din cauza faptului că Guvernul român a modificat, printr-o ordonanţă, Legea învăţământului cu zece zile înainte de începerea noului an şcolar.

Potrivit ordonanţei, în clasele primare, în locul învăţătorilor, predarea limbii şi literaturii române se va face numai de către profesori de specialitate cu studii superioare.

Acţiunea de protest a fost declanşată de 31 de învăţători şi profesori ai Liceului Teoretic Nikolaus Lenau” din Timisoara cu predare în limba germană, care au anunţat vineri, printr-o postare pe o pagină de socializare, că vor organiza o grevă japoneză, iar marţi vor boicota intrarea în vigoare a ordonanţei.

Și un liceu clujean aderă la această grevă japoneză

Un apel pentru organizarea unui protest cu banderolă albă pe braţ a fost lansat şi de Liceul Teoretic „Bartók Béla” din Timişoara, care a subliniat că este o iresponsabilitate ca Guvernul să anunţe o schimbare atât de radicală cu 10 zile înainte de începerea noului an şcolar, schimbare despre care nu a avut loc în prealabil o consultare cu cei în cauză şi cu specialiştii.

Au aderat la greva japoneză şi Liceul Unitarian “János Zsigmond” din Cluj-Napoca, şi Şcoala Generală „József Attila” din Miercurea Ciuc. Uniunea Părinţilor Maghiari din România a solicitat părinţilor, printr-o postare pe o pagină de socializare, ca la festivităţile de deschidere a noului an şcolar să adere la greva japoneză a cadrelor didactice şi să poarte asupra lor drapele albe. Pe de altă parte, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a anunţat, printr-un comunicat dat publicităţii vineri că va adera la această acţiune de protest, mai scrie RADOR.

Vezi și Elevii nu mai au nevoie de analize medicale la înscrierea la şcoală

Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare